LÅNGT OM LÄNGE blev det i lördags till slut av att begå den trerättersmiddag jag lovade lilla A efter skolavslutningen, som en belöning för det fina betyg hon kom hem med
efter sjätte klass. Valet av restaurang föll på
Umbra i Mariehamn, inte billigt men heller inte det allra dyraste alternativet.

Umbra har en utpräglat italiensk touch, öppnade 2007 och är därmed en av de nyare krogarna i stan. Restaurangen ligger i centrala Mariehamn med
utsikt över stadens långa lindallé, som mellan våra två hamnar löper genom hela staden.
Inredningen är stramt hållen i mörkt trä med bord utan dukar, gardinlösa valvformade fönster och bländvitt porslin utan dekor. Enkel elegans är det jag kommer att tänka på, eller
modern rustic om man vill vara lite internationell.
À la carten erbjuder lagom många alternativ för såväl för-, varm- som efterrätter. Det är bra, för enligt min erfarenhet är risken överhängande att
more blir
less när det kommer till kritan.
Lilla A startade med en
carpaccio (tunna skivor av oxfilé, pinjekärnor, parmesanost & ruccola) och jag tog en
mozzarella caprese (färsk mozzarella, skivade tomater med balsamico & rödlök). Båda rätter serverades toppade med ruccola.
Mitt val var riktigt gott, även om mängden balsamicosky kunde ha varit mindre frikostig. Däremot var lilla A:s carpaccio rätt smaklös. Vi bytte nämligen tallrikar med varandra efter halva portionen, och jag tyckte att det mest av allt smakade vått kött. Det som
smakade någonting var egentligen tillbehören: pinjenötterna och osten.
Som varmrätt tog lilla A
pancetta e pollo, som är baconlindad majskyckling, rostad paprikasås & parmesanrisotto. Jag körde på en ugnsbakad havsabborrfilé med parmesantäcke, syrlig grönsaksvinegrette & rostad nypotatis,
pesce persico al forno.

Det senare var helt klart ett korkat val, för fisken visade sig vara totalt okryddad och smakade
nada. För att överhuvudtaget få den i mig blev jag tvungen att be om lite flingsalt. Kycklingen fick dock godkänt av lilla A, även om hon tyckte det var äckligt att hitta kvarvarande hönsskinn på undersidorna. Båda rätterna var ...
surprise, surprise ... dekorerade med ruccola.
Nåväl, trerätters skulle det ju vara, så vi kastade oss raskt vidare över vanilj- & yoghurtpannacotta med färska bär och mandelflarn respektive en portion
gelato alla vaniglia e fragole. Enligt à la carte-listan skulle det senare vara vaniljglass, basilikamarinerade jordgubbar & vispgrädde. Merparten av jordgubbarna var dock naturella, det totala antalet basilikamarinerade var exakt tre och jag såg inte skymten av någon vispgrädde.
I grund och botten är jag bara glad för att det inte var mer av de marinerade bären. Basilikamarinad i all ära, men det blir
inte lyckat om jorgubbarna som sådana är av den sura sorten och marinaden tämligen osötad.
SUMMERING
Stort minus för att den evinnerliga ruccolan. Det finns flera sorters sallad!
Ett ännu lite större minus för att fisken inte var lokalt fångad och saknade salt.
Ett ungefär lika stor minus för att bären till pannacottan garanterat var importerade: amerikanska blåbär, monstruöst stora hallon och dito björnbär.
Ett litet extraminus delar jag också ut för att jag inte erbjöds t.ex. en kopp kaffe på maten som kompensation för den dåligt kryddade fisken. Sådant borde ske per automatik, anser jag, om en restaurang vill måna om sitt renommé.
Stort plus i kanten för att serveringspersonalen var både snabb och trevlig, annars hade jag ansett middagen som helhet vara nästintill en besvikelse.
Plus även för den snygga presentationen av rätterna.
Så var det då värt pengarna? Svaret måste dessvärre bli: nej. Middagen var okej, men
that’s about it, och det smakade ärligt talat inte vad det kostade. Trots att vi drack enbart vanligt vatten och jag avstod från kaffe efteråt skulle vi för notans slutsumma få tre och en halv åländskt prissatt pizza per man, inklusive sallad, bröd och kaffe på maten.
Men nu är det gjort och för att kompensera detta vettlösa penningsprättande får jag under vecka hålla mig till en diet på havregrynsgröt i olika skepnader ... Lilla A är sedan söndagen omlokaliserad till sin far, så hennes veckomeny blir garanterat mer omväxlande.