onsdag 28 april 2010

En runda i trädgården

TÄNK, VAD LITE mera sol och värme gör stor skillnad! Nu börjar det nämligen hända saker i rabatter och odlingar – snart exploderar det.

För en vecka sedan syntes ingenting ovan jord, men nu växer kör­velns mjuklurviga bladskott så det nästan syns från timme till timme.


Och gräslöken, från början två vissna tuvor, har redan 20 cm långa strån! Plus att den frösått sig så villigt att jag kommer att drunkna i gräslök den här odlingssäsongen ...


I höstas tog jag bara upp hälften av min vitlök. Jag har varit felruckad på den fronten och alltid satt mina klyftor på våren, när man egent­li­gen ska göra det på hösten. Så för att ”hamna på rätt” lämnade jag alltså vid skördetid ifjol kvar halva beståndet i landet. Varför skulle det inte funka? tänkte jag. Andra lökväxter övervintrar ju också.


Här är kvittot på att det gick vägen, i form av nya, ljusgröna blad! Nu får de stå till hösten innan jag skördar, och då – men först då – sätter jag nya klyftor. Innan dess ska det bli spännande att se hur pass rejäla och klyftiga lökar jag får med den här pågående, något udda odlingsmodellen.

11 kommentarer:

 1. Om du menar vitlöksdramat, så ja, det är det :o) Det kanske blir värsta mastodontlökarna med arton klyftor på varje lök! Det blir grejer det ...

  Sorten är nämligen sibirisk och väldigt stark i smaken. En klyfta motsvarar 2-3, ibland rentav 4, av de importerade vitlöksimitationer som säljs i livsmedelshandeln.

  Här snackar vi dynamit!

  SvaraRadera
 2. Hhhmmmm.
  Jag fick en hel kruka små taniga grässtrån förra försommaren. Detta skulle vara vitlök. Jag planterade omsorgfullt ner en och en i mitt lilla grönsaksland.
  Sen dröjde det inte länge förrän ALLT var borta. Det var fullkomligen omöjligt att lokalisera dem.
  Och nu, nu har det kommit upp lite tjockare, härligt gröna strån med små bulor nertill! Gissa om jag är glad!
  Fast huruvida dessa är sibiriska, svenska eller av annan nationalitet därom har jag ingen aning. Men kul och spännande är det.
  OCH
  dom är på väg, skalen du vann!

  SvaraRadera
 3. Oj, så skoj att få paket! Det ser jag verkligen fram mot :o) Gulle dej!

  Min vitlök härstammar från ett par sättlökar jag fått av ett verkligt vitlöksproffs. Om du vill kan jag skicka dig klyftor, så vet du att du har av den härdiga, sibiriska sorten också :oD

  SvaraRadera
 4. Hej N, jag har också precis gått morgonrundan i trädgården, lika spänande varje dag.
  Idag skiner solen igen,så det Brakar väl loss ordentligt nu, grannens stora körsbär blommar vilken dag som helst.
  Kul att det satt fart hos dig, följer med spänning dina odlingar

  SvaraRadera
 5. Först händer det ingenting, och sen händer det ingenting - men efter det! Typisk vår på Åland :o)

  Idag ska ryggen få jobba igen. Min libsticka, nu fyra år gammal, måste absolut flyttas. Den har stått i en av mina odlingsbäddar, men tenderar att ta över; den blir ju så jättelik över bara en sommar.

  Så det är bara att dra på sig trädgårdspaltorna, greppa spaden och sätta igång!

  SvaraRadera
 6. Jamen, då skulle jag bli så glad så glad! Jag älskar vitlök! Så snällt!
  Kompis Agneta

  SvaraRadera
 7. Deal! Din adress finns väl sannolikt på "mitt" paket, så till hösten kan du räkna med sättmaterial :o)

  Klyftorna ska inte i jord förrän riktigt sent; slutet på oktober, början av november. Allra bäst resultat får du om du gödslar jorden duktigt med fårdynga. Vitlök och får är inte gifta med varandra bara på stekfatet ;o)

  SvaraRadera
 8. Yes!
  What a good deal!
  Ser fram emot detta!
  Adressen finns på paketet!

  SvaraRadera
 9. Så här är paketläget.....när jag kom ut till bilen förut såg jag att det låg ett paket där bak......"man" hade glömt det igår!

  Så nu har jag varit och lämnat det på ICA idag! Men jag tror det är efter last call, eller vad dom kallar det, så det går väl från stan i morgon då!

  Hade hoppats du skulle ha det till helgen, men nu kommer det kanske i början av veckan då!

  Hejsansvejsan igen!

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!