fredag 19 februari 2010

Pajpryl och -recept


”SNÖN FALLER OCH vi med den”, sjunger Uffe Lundell. Jag är redo att instämma. Fy för den lede och hela hans anhang, vad jag har fått nog av vintern nu! Och det bara fortsätter att snöa. Och bli kallare (-12° på terrassen just nu).

Nä, här får det allt bli inomhussysslor även denna dag! Bröd ska bakas och så kanske jag gör en paj. Pajeriet går i perioder, efter­som det ändå är rätt omständigt att laga såna, men o så gott ... Detta för mig ooosökt in på ytterligare en av alla mina köks­feti­schistiska prylar: pajknådaren.


Detta måste vara i särklass en av de bästa mojänger jag har! Liten, enkel, drivs med muskelkraft och är absolut oumbärlig när man väl har provat den. Att knåda paj- och småkaksdegar – som ska göras på kylskåpskallt smör och hållas kalla – går som den ut­lovade dansen med denna behändiga attiralj. Har du ingen? Skaffa en, och glöm för evigt food processorn med sina miljoner delar som ska diskas! :o)

Här är ett recept på en pajdeg supreme som inte behöver kavlas:
 • 75 g kylskåpskallt smör
 • 3 dl mjöl
 • en knapp deciliter kvarg/turkisk/grekisk yoghurt
Blanda smör och mjöl till en havregrynsliknande konsistens. Tillsätt kvargen/yoghurten. Tryck ut degen i en pajform av stan­dardstorlek, nagga botten och förgrädda c. 10 min. i nedre delen av ugnen i 225°. Fyll med vad du känner för och slå på en ägg­stan­ning på 3 ägg och 2 dl grädde eller mjölk. Salta och peppra om du lagar en matpaj, utelämna det för en efterrättsdito. Grädda pajen i nedre delen av ugnen c. 20 minuter (eller tills den ”stannat” och fått fin färg på ytan).

5 kommentarer:

 1. Jag är urusel på att göra paj. Kanske jag ska försöka mig på efter ditt recept någon dag :) en dag som denna kräver absolut inneaktiviteter :)
  Ha en skön fredag!

  SvaraRadera
 2. Du skriver att det är en "köksfetischistiska pryl", men jag undrar det jag.
  Jag tror det är ett gäng batterier i handtaget. Tryck på knappen och metalltrådarna blir strömförande och...
  ...resten får man räkna ut själv;-)

  SvaraRadera
 3. Gafflan:
  Du, det där receptet är så busenkelt att den inte går att misslyckas. Eller, ja, under förutsättning att man inte gör som Koola Viola: lämnar ugnen obevakad utan tidskoll. Det är liksom enda kravet för att det ska gå vägen. (Du har väl läst det inlägget?)

  Göran:
  Nämen, du din ... din ... din ... kulinaramatör! ;o)

  SvaraRadera
 4. En sådan där "mojäng"såg jag på IKEA men jag trodde inte den funka så bra som du säger. Jag får väl investera i en sådan vad den nu heter.

  SvaraRadera
 5. Jag köpte faktiskt min första "mojäng" på just IKEA för många, många år sedan. Men den hade handtag av trä som hade en tendens att snurra runt när man skulle knåda med den, och så höll inte så särdeles länge heller. Den jag har nu hittade jag i en specialaffär för husgeråd. På Söder i Stockholm tror jag det var. Eller kanske i Åbo..? Minns faktiskt inte :o) Men bra är den!

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!