onsdag 16 juli 2014

Sommar på butelj

I MIN BARNDOM kokades det ofta saft. Då använde mamma en s.k. Saft-Maja, dvs ångkokade bären. Hos oss har det aldrig funnits någon ställning med silduk och inte tänker jag skaffa någon heller. Man får helt enkelt ta vad man har. En gammal tygblöja och ett gäng kraftiga klämmor att hålla duken på plats med ovanför en kastrull funkar lika bra :o)


Ungefär 7 liter fläderblomssaft har jag stuvat ner i källaren nu. Det blir riktiga lyxläsken om man blandar med bubbelvatten från kol­syre­appa­raten med en spädning på 1:5-6!


I motsats till fjolårets krusbärskatastrof, då något (virus? svamp?) angrep inte bara min buske utan alla i grannskapet också, så blir det gott om fina bär i år. ”Peppar, peppar ...” borde jag kanske säga, för det kan ju hända något ännu.


I år är det ett bättre rosår än på länge. Aldrig har min ’Schneewittchen’ blommat som den gör just nu! Bilden är tagen precis efter ett riktigt slagregn, därför bugar sig alla blomtyngda grenar mot marken lite ext­ra mycket.


Nu sitter jag här och funderar på om jag inte ska ta och göra en sats rabarbersaft också, innan säsongen för denna godsak är helt slut för den här gången.

2 kommentarer:

  1. Visst är det gott med fläderblomssaft! Men kokar du den? jag brukar bara koka upp vatten och socker och slå över blommor och citron. Sedan måste jag frysa den, för att den ska hålla sig, förstås...
    Ha det gott, kram, Monica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag kokar inte fläderblomssaften. Precis som du gör kokar jag bara upp sockerlagen och häller den het över blommor, citronsyra och citroner i bitar.

      Sedan får saften stå i kylen i fem dagar innan jag silar den, blandar i flytande Atamon och häller upp på flaskor, som tillsammans med korkarna hettats upp till 100° i ugnen.

      Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!