lördag 28 april 2012

Ruckelhäxan fläskar på

DET VAR MINSANN inte bara ägg som guppade iland när Annacarin hälsade på i förrgår morse! Inte nog med att mänskan har produktiva höns av mångahanda slag, hon har präktiga grisar också!

Av grisar får man som bekant fläsk. Och i det här fallet inte vilket fläsk som helst, utan prima sådant, inte det där vattensjuka eländet man får hålla till godo med om man gör sina inköp via supermarketarnas köttdiskar. Sånt där som funkar bra om man handgripligen vill illustrera uttrycket kokt i sitt eget spad.

Nej, så här ska det se ut (vätskan i långpannan är inte vatten):


Igår gjorde jag således fläskpannkaka, och herre min skapare, det går inte att beskriva hur gott det blev!

Smeten gjorde jag på 50/50 eko­vete­mjöl och speltmjöl. Den mjöl­bland­ningen använder jag mig av även när jag gräddar vanliga tunn­pann­kakor eller plättar, för både jag och Lilla A tycker det ger mer smak än bara vitt vetemjöl.


Och vet ni vad, förutom höns och grisar håller Annacarin sig med får också! Av får får man bland annat fårskinn, så låt mig upprepa: den 9 juni är det aktivitetsdag på gården. Ta en tur till Västrahult om ni kan!

***

TRÄDGÅRDSNOTERING FÖR 27.4
Jag skolade om fyra av åtta squashplantor och fyllde på mera jord i po­ta­tishinkarna (satta den 7 april), eftersom det börjat titta upp gröna blad. Jag flyttade också fröplantor av både vallmo och akleja från ”barnkammaren” i grönsakslandet till planteringen framför Glaspalatset. Plantorna är resultatet av frön jag fick av Monkan sommaren 2010.

Fjolårets solöga, som fantastiskt nog övervintrat inomhus, fick ny kruka och ny, fin plantjord runt fossingarna. Och på kvällen tittade herr K in, med­föran­de ett par gamla kaffesäckar av juteväv, så nu kan jag ”klä upp” mina tul­panhinkar :o)

fredag 27 april 2012

Hjälp på traven

JÄKLAR, VAD DET fortsätter att vara kyligt! Än så länge bara några få plusgrader på nätterna och dagtid inte mycket bättre.

Vilken tur att jag i höstas grävde ner hinkar och plastkrukor fyllda med jord och planterade lökar i mitt grönsaksland! Efter att de började titta upp tog jag upp dem och flyttade in dem i Glaspalatset. Nu har de fått flytta ut igen.


Speciellt hinkarna – vita, av plast – är däremot inte särskilt vackra att se på och borde döljas med något. Juteväv kanske..? Men var få tag på sån utan att behöva lägga ut en förmögenhet??


Idag ska jag googla på vad allt man kan göra med ägg, förutom steka, koka, göra äggröra och omelett. Tur att det är lång hållbarhet på ny­värpt :o)

(Tänk vad behändigt det skulle vara om man kunde plantera ägg, så där som lökar, och skörda egna höns! Fast här skulle det i så fall bli fråga om stordrift :oS)

Och så ska mitt mjöd på flaskor idag efter två dagar i rumstemperatur. I år tajmade jag det perfekt, för nu blir det drickfärdigt precis lagom till val­borgsmässoafton på måndag och är så gott-gotti-gottgott till ny­kok­ta munkar!

torsdag 26 april 2012

Bloggfrämmande

IMORSE HADE JAG blixtbesök av Annacarin.

Annacarin har höns. Många höns.




Nu har Annacarin farit.

Men Lilla A och jag har ägg. Många ägg. Och jag har ont i magen av att under några tidiga morgontimmar ha skrattat mer än på flera år :o)

***

Vill du träffa en varm, humoristisk och helt underbar människa ska du absolut passa på att besöka Annacarins ställe i Västrahult utanför Kal­mar den 9 juni! Då ordnar hon aktivitetsdag på går’n med massor att smaka, prova och begapa.

Närmare information hittar du HÄR.

onsdag 25 april 2012

Nu är det hjul igen

IMORGON KOMMER ANNACARIN från Västrahult och ska hämtas från hamnen halv sju på morgonen. För att inte riskera en böteslapp för att fortfarande köra dubbdäckat satte jag framåt lunch igång med att byta till sommardäck på Röda Faran.

Däck 1, 2 och 3 gick som den vanliga dansen – men vid däck 4, vänster fram, var det tvärstopp. Den med bilen följande hylsnyckeln, mått­an­pas­sad för de 21 mm stora hjulmuttrarna, gick inte i våld heller på två av dem.

Va?! [plats för ögonbryn höjda i förvåning här]

Det här är samma däck som i december var in för byte av stötdämpa­rens dammskydd. En liten kul utgift på 185 jävla euro, efter­som det hette att jobbet blivit krångligare än väntat och tagit 2,5 tim­me istället för 1,5.

Nåja, muttrarna måste ju av, för det är inte direkt tillåtet att köra om­kring med tre sommardäck och ett av dubbmodellen, så jag körde iväg till gode vännen M, fena på bilar och bosatt bara en bit bort.

”Inte så konstigt att du inte får på nyckeln”, sa han. ”Muttrarna är ju sönderhamrade.”

Va?! [plats för tappad haka här]

”Men hur i glödheta h*vete?!” svor jag. ”Det var ju inget fel på varken muttrar eller bultar när jag bytte till vinterdäck, själv, i november!”

Knappt hade jag tänkt tanken före polletten trillade ner. Den här å­ver­kan måste förstås ha skett i samband med dammskyddsbytet i de­cem­ber! Svärande och puttrande satte jag mig på huk för att lösgöra den fjärde och sista muttern medan M gick för att hämta något i gara­get ...

Va?! [plats för tappad haka nummer 2 här]

Denna fjärde mutter var av en mycket mindre dimension än de övriga femton på kärran! Originalmuttern var alltså bytt, och högst antagligen för att den blivit totalkvaddad vid det hamrande hjulet varit utsatt för.

”Och du”, sa M, som återvänt från garaget, ”hjulbultarnas gängor är förstörda på två av dem också, och den tredje är rätt illa åtgången den med.”


Vid det här laget var jag så iniglödhetahelvetet jävligt förbannad att det förelåg stor risk för självantändning. Så när väl sommardäcket satt på plats (med två muttrar istället för fyra) körde jag raka spåret till ifrågavarande bilverkstad som jag av någon konstig, missriktad hänsyn av­står från att namn­ge – tills vidare.

I min outsägliga enfald hade jag föreställt mig att få ett ursäktande och ångerköpt bemötande, men till min oerhörda häpnad bestods jag istället med insinuationer om att jag skulle ha förstört mina muttrar och bul­tar själv!

Makalös. Och. Tidigare. Aldrig. Skådad. Brist. På. Professionalism.


Skulle inte tro att Röda Faran kommer att belasta den här verkstaden med ytterligare besök utöver det som måste göras imorgon för att by­ta misshandlade bultar och muttrar.

Och frågan är om inte dammskyddsbytet tog 2,5 timmar istället för 1,5 för att det tog en jävla tid att hitta en tillräckligt stor och tung släg­ga att hamra med?

En annan, och mer oroande, fråga är: hur ser det ut invändigt när det ser ut så här på utsidan..?

Det är tur att jag inte tror på gud. Hade jag gjort det hade jag slutat nu, för nu börjar det nämligen räcka med vad en ensam, liten tant ska orka med :o/

I min barnkammare

 
UTOMHUS SÅDDE JAG igår pionvallmo och rosenskära och nästan allt förgrott har nu fått flytta ut till Glaspalatset. Dock inte mina pelargon­bebi­sar, sådda den 23 mars från egna frön. Dem är jag alldeles för rädd om!

Småttingarna börjar få sina första riktiga blad, minimala men ändå ka­raktä­ristiska. Det är väl därför de på fackspråk heter just det, karak­tärs­blad ;o)



Bland det ätliga går det som det brukar: jag har alldeles för många plantor för mitt eget behov. Förnuftet säger mig att jag t.ex. inte behö­ver ett tiotal chiliplantor, det räcker med en. Men vem har hjärta att helt sonika slänga sånt som grott och växer?

Så om någon vill ha chili i sommar är det bara att säga till! Det finns några som ännu inte skolats om i riktig plantjord och jag delar gärna med mig.

Tomater lär jag också få för många av. I år igen. Och squash, vad det verkar. Håhå, jaja ... :o/

Hur står det till med er andra? Har ni också insjuknat i årets odlar­feber?

tisdag 24 april 2012

Vår ute, men mer inne

 
UTE I ”RUCKLETS” trädgård är det inte mycket vår alls ännu, men inomhus får man ändå en aning om att vi går mot sommar. Ett tecken på det är att min gamla, uppstammade hibiskus börjar sät­ta knopp för­vånansvärt mycket tidigare än vanligt:


Alldeles snart kommer det förresten att flytta sticklingar från just den här upp till Österbotten i Finland. På så vis är bloggandet kul, för på den vägen fick jag för ett tag sedan frågan om jag kunde tänka mig att dela med mig av skott från mina gammaldags, röda och mycket härdiga hibiskusar.

Visst kan jag det! Jag klipper på dem stup i kvarten, så ma­terial till nya plantor är det sannerligen ingen brist på. Och en annan röding som är på gång är min för året nya Mårbacka, en röd:


Så pass blomningsvillig har den varit, att jag redan plockat bort ett an­tal knoppanlag för att låta den gröna delen av plantan växa till sig lite mer. Men nu kan jag inte hålla mig längre. Nu vill jag se den i blom! På samma sätt har jag gjort med flera av mina pelargoner.

Och här följer beviset på att det går alldeles utmärkt att ta toppskott från basilika köpt från matbutiken. Se bara, vilka mängder av fina sug­rötter som utvecklats på bara några veckor:


Själva plantan, den som levereras i en yttepytteliten plastkruka som redan är knökfull av rötter, har jag delat på och planterat om i terra­kottakrukor. De plantorna skymtar i bakgrunden på bilden, lever, har hälsan och växer så det knakar.

Glöm det där med att köpa svindyra plantor från handelsträdgården! En kruka för 1,65 euro från kryddhyllan i butiken blir många plantor till sommarens växthusodling :o)

måndag 23 april 2012

Terveiset Turusta!

KLOCKAN ÄR INTE mer än lite över tre på eftermiddagen och ändå har jag redan varit av och an till Åbo. Fast det såg till en början ut som det inte skulle bli någon flygtur idag:


Lite tjocka, om jag säger så. Men avgången blev faktiskt inte mer än trekvart försenad, så jag slirade in på Åbolands sjukhus nästan i tid för min bentäthetsmätning :o)


Från ”skor och byxor av” till ”skor och byxor på” tog det mindre än tio minuter, så håll med om att det skulle ha varit liite surt att tvingas åka nattbåt dit och nattbåt hem. Fast nu blev det istället liite snött om ti­den för att hinna tillbaka till returflyget.

Någon tid för shopping i ett grått, regnigt och trist Åbo blev det inte. Det var bara att ta långa benet före och i rask takt skynda till Salutor­get för att hoppa på bussen ut till flygplatsen.

Men väl där hann jag klämma i mig en macka och en balja kaffe i ter­mi­nalkaféet innan det var dags för boarding. Himla tur det, för nån frukost hann jag inte med imorse.


Åbo t/r på 3 timmar och 20 minuter, det är en sorts förmiddag det ock­så. Lite absurd faktiskt. Känns inte riktigt som knoppen hängt med :oS Men va f*n, när gör den det numera?

Övervakad

KNAPPT HINNER MAN trycka ner tangenterna och ha en åsikt före man utsätts för kontroll:


Håll med om att det är en smula fascinerande!


söndag 22 april 2012

Konfirmation

EN MILSTOLPE IGEN, både för mig som förälder och för Lilla A själv, och allvaret från gårdagens dop har bytts till ett försiktigt leende efter avklarad konfirmation.


Efter kyrksamheten bjöds det på kaffe och mäktig chokladmarängtårta hos exet. Presenter fanns det som synes inte i överflöd ...


... men ett halssmycke fick hon av mor sin, gullklimpen. Korset är svensk­tillverkat och semiantikt men kedjan är av finländsk produktion och ny, så på så vis får hon ett minne både av sin konfirmation, tidi­gare generationer och det delade ursprung hon faktiskt har.


Själv känner jag mig med ens riktigt urgammal. Men det är förstås den helt naturliga följden av att avkomman växer till sig.