söndag 1 maj 2011

RECEPT > Munkar My Way


ATT FÖLJA RECEPT – eller handarbetsbeskrivningar för den delen – är inte min grej, men konstruerar egna gör jag gärna :o) Här är där­med mitt recept på kalljästa munkar.


Du behöver:

25 g jäst
2,5 dl mjölk
60 g smält smör eller margarin
1 ägg
0,5 tsk malen kardemumma
0,5 dl socker
en nypa salt
specialvetemjöl, mängden har jag dålig koll på
c. 5 dl solrosolja till flottyrkokningen


Gör så här:

Smält smöret och lös upp jästen i mjölken medan smöret svalnar. Häll i det avsvalnade smöret och tillsätt ägget. Vispa smeten lätt, så att ägget blandar sig med de övriga ingredienserna.

Tillsätt kryddorna och börja därefter arbeta in mjölet. Hur mycket som behövs har jag faktiskt ingen koll på, men åtgången är någonstans i storleksordningen 6-8 dl. Degen ska hur som helst inte bli alltför stab­big, men tillräckligt fast för att kunna kavlas.

Stjälp upp degen på mjölat underlag och kavla ut en c. 1,5 cm tjock platta. Ta ut rundlar med vad som står till buds. Jag skar botten av en tvådeciliters yoghurtbägare och använde den. Lite sladdrig var den, men det funkade.


Rada upp rundlarna på plåtar, lägg en ren handduk över och låt dem jäsa till dubbel storlek i vanlig rumstemperatur. Jag låter mina jäsa ungefär 2 timmar.

Hetta upp oljan i en kastrull som rymmer en lämplig mängd munkar åt gången. Jag brukar ta en som har plats för fyra, mest för att det inte ska gå åt så hiskeligt mycket olja. Temperaturen på oljan ska vara 180°, men eftersom jag inte har någon termometer att kolla den sa­ken med brukar jag putta i en liten brödbit för att se om det är till­räckligt hett före jag börjar koka munkarna.

Koka munkarna gyllenbruna, ta upp dem med t.ex. en grilltång och låt dem rinna av på hushållspapper. När de svalnat rullas de i strösocker före de serveras.

5 kommentarer:

 1. receptet är utskrivet! Tack!
  Men jag har ingen "utomhusplatta"...
  Äsch, det ordnar sig!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Tackar o bockar. Gillar tips som inte kräver en massa utrustning. Eftersom inte jag heller har någon "oljetermometer" så använder jag tacksamt ditt tips.

  SvaraRadera
 3. Jahaja, då är man här och läcker snålvatten igen då. Jämarns så goda di däringa bakverken ser ut! Hade behövt pigga opp mig med en sån nu efter en maratonsittning vid datorn. Här har deklarerats, mejlats, tankats bilder och letats information. Samt, hör och häpna, skrivits ett litet blogginlägg ... Får se om den tar sig igen ...

  SvaraRadera
 4. stickmamman1 maj 2011 21:24

  Munkarna är ungefär som våra anisgrisar som dom kallas.
  Måste bara göra efter ditt recept nån gång i sommar.Ser så mumsiga ut.

  SvaraRadera
 5. Jag tänkte just skriva att munkar är ungefär som grisarna vi gör här uppe till jul. Inomhus. Innan julstädningen av köket. Men nu hann ju Stickmamman före, det var ju otur.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!