Det jag däremot med blod, svett och mycken försakelse punktligt betalat varje år har varit premiebefrielseförsäkringsdelen, som är avsedd att träda i kraft om man drabbas av arbetsoförmåga. Dock med en karenstid, i mitt fall 90 dagar.
Till dags dato har jag varit av läkare förklarad såsom arbetsoförmögen lite drygt tre år. I och med att mitt pensionsförsäkringsbolag, Pensions-Alandia, strypt vidare utbetalning av invalidpension fr.o.m. 1 april har även Folkpensionsanstalten, FPA, per automatik stängt av betalningen av folkpensionen. M.a.o. inträdde den 1 april läget nada inkomster.
Med anledning av det här har jag – vilket knappast undgått en någorlunda regelbunden bloggläsare – haft anledning att riva och röja lite i min försäkringssituation och bestämde mig härförleden för att anhålla om premiebefrielse för den långa sjukfrånvaron. Jag skrev en anhållan, kopierade X antal dokument och skickade för ett större antal veckor sedan in hela klabbet.
I fredags kom beslutet från Aktia, som nyligen hette Veritas och därförinnan, på den tiden jag köpte deras tjänst, Verdandi. Nänä, med hänvisning till 73 § lagen om försäkringsavtal skulle jag minsann inte få någon premiebefrielse längre bakåt i tiden än ett år. I 73 § står det, enligt Aktia, som följer:
Ersättningsanspråk som grundar sig på försäkringsavtal ska riktas till försäkringsgivaren inom ett år efter det att den som söker ersättning fått kännedom om försäkringen, försäkringsfallet och den skadepåföljd som föranletts av försäkringsfallet. Om ersättningsanspråket inte läggs fram inom denna tid förlorar den som söker ersättning sin rätt därtill.
Men vänta lite nu, jag ansöker ju inte om någon ersättning. Jag ansöker om premiebefrielse. Tittar man dessutom på vad som står i de försäkringsvillkor jag fick mig tilldelade 1995 (samt det i min mapp befintliga försäkringsbrevet, ur vilket tydligt framgår att det är just dessa villkor som gäller) är det ur lekmannasynvinkel sett inget snack om saken. Jag torde ha full rätt att ansöka om premiebefrielse för hela sjukfrånvaron, eftersom innehållet i punkt 16.2.6 i villkoren är:
Premiebefrielse skall sökas hos Verdandi (numera Aktia, däremellan Veritas) inom ett år från det att den sökande fått kännedom om sin möjlighet att få premiebefrielse och senast inom tio år från det att försäkringsfallet inträffat.
Sagda text är dessutom i deras tryckta villkor särskilt markerad med en grå bakgrundsruta, för att man riktigt säkert inte ska kunna missa dess existens.
Nåväl, idag talade jag i telefon med en [t.v. vänlig] handläggare hos Aktia och svaret är fortfarande att det är endast ett år bakåt i tiden som gäller. Jamen, hallå! Vari ligger problemet?
Formuleringen i 16.2.6 senast inom tio år torde väl betyda det och ingenting annat? Men nä, tolkningen ska enligt Aktia vara, att jag ända från dag 1 av min sjukfrånvaro (20.02.2009) kan anses ha haft kännedom om min möjlighet att få premiebefrielse. Därmed borde jag ha ansökt om premiebefrielse senast 19.02.2010 – trots att samma, sammanhängande sjukfrånvaro då fortfarande pågick och pågår än idag.
När senast inom tio år i så fall är tänkt att beaktas överhuvudtaget har jag t.v. inte fått någon klarhet i*. Så ska vi slå vad idag igen..? Denna gång om att jag med stor sannoliket blir tvungen att författa ytterligare ett besvär.
*ännu ett snäpp tröttare än i förrgår*
Men visst, visst, ni på Aktia kan sätta er där *pekar med hela handen*. Det finns en ledig plats strax bakom Pensions-Alandia ser jag.
GGMS¹, säger jag bara.
¹) God, give me strength!
Edit 20-04-2012:
*) Min poäng är som följer: Eftersom jag en gång tecknat sagda premiebefrielseförsäkring torde jag ju enligt all logik ända från detta teckningsdatum ha full kännedom om min möjlighet att få premiebefrielse eller hur?
Det är detta logiska resonemang som ställer mig oerhört frågande inför var, logiskt sett, utrymmet i så fall finns där kriteriet senast inom tio år någonsin kan komma in i bilden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!