onsdag 20 januari 2016

Mer vantar ur vinterns produktion

ATT STICKA VANTAR och sockor på låång rundsticka har revolutionerat produktionen för mig. Ytterligare bättre blev det när jag lärde mig att mönstersticka med en kombination av skandinavisk och amerikansk stickteknik. Förr skulle det inte ha fallit mig in att sticka ett sådant här par smalrandiga tumvantar. Over my dead body! skulle jag ha sagt, om utifall att något bett mig göra det.

Barnstorlek cirka 10-13 år är de här.

Mera vintervärme

NÅ, NOG BIDDE det ju ett par pulsvärmare till i tvåändsstickning. En för övrigt trasslig stickteknik har förenklats en hel del av min ”uppfinning”: en liten papplåda invändigt uppdelad i två sektioner, en för vartdera nystan, med hål i locket. Med hjälp av den är det påfallande mycket lättare att fixa det evinnerliga upptvinnandet av garnen.

Hjälpmedlet ska produktförbättras ytterligare bara jag hinner tänka färdigt. Vad jag inte kan begripa är att det inte finns ett sådant sedan länge (eller så har jag bara inte lyckats hitta ett, ivrigt sökande på Nätet till trots). Var och en som provat på den här tekniken att sticka måste ha svurit lika mycket som jag, så man tycker ju att någon under århundradenas gång skulle ha fått nog och hittat på något som gör det hela enklare.


tisdag 19 januari 2016

Nu varvar vi upp!

ÜBERSMART IDÉ HITTAD på Nätet: en varvräknare gjord av enbart pärlor och tråd. Ena stapeln representerar ental, den andra tiotal. Öglan gör att man kan haka fast räknaren på sin stickning. Det enkla är, som alltid, det bästa :-) Tur att jag hade lämpliga träpärlor kvar från det att Stora A var liten!

måndag 18 januari 2016

Ett sent om sider: ”Ta-daa!”

SOM UTLOVAT, HÄR är några bilder på hur den virkade filten med vågmönster gjord av garnet ”Mambo” i 100 % merinoull från Filatura Cervinia blev. Virknål: 6 mm.söndag 17 januari 2016

Fina fransar fort :-)

ATT TILLVERKA KAVELFRANS* på det traditionella sättet, med hjälp av en assistent, låter sig inte alltid göras när man lever ensam. Det här är ett utmärkt alternativ. Garnet snos i en åtta runt de två slaktade stickorna och på lagom avstånd lägger man till en liten fanerbit som håller stickorna utspända när garnet tenderar att böja ihop dem mot varandra ju närmare toppen man kommer.

När man virat så långt man behöver är det busenkelt att sy en mittsöm på maskin istället för att sitta och kedjesy för hand :-) De små träbitarna plockar man helt enkelt bort när man sytt fram till en sådan.

*) som jag använt t.ex. på de här pulsvärmarna