lördag 10 april 2010

Mitt favoritgarn i bomull

DET ÄR MÅNGA som frågar vilket garn jag använder när jag virkar, så det är väl lika bra att dra det en gång för alla.

Garnet är av 100 % merceriserad bomull och heter ”Catania”. Märket är Schachenmayr Nomotta, men tillverkas för Coats.

Det finns f.n. i 43 kulörer och rekommenderad grovlek på virknål/stick­or är 2,5-3,5 mm.

Själv köper jag mitt garn från Tyskland, men jag vet att det finns i bå­de Finland och Sverige.

Vill du ladda ner deras färgkarta är det bara att klicka på bilden så öppnas originalkartan i ett nytt fönster.

Ja, jag är en handarbetsmissbrukare

NÄE, DET GICK inte att låta bli. Igår kväll påbörjade jag en ny randig väska. Alla dessa färger i garnlådan lockar, pockar och drar och vill bli någonting. Ja, de formligen skriker efter att bli befriade från ban­de­rol­lerna runt sina magar.

Eftersom jag nästan aldrig virkar efter ett givet mönster vete sjutton vilken modell det här ska bli, men det lutar åt en lite större variant, i en varmare färgskala än den förra. Och bottnen blir oval istället för rund.


Fast egentligen borde jag fortsätta på den vågiga bomullsfilt jag re­dan kommit en bit på ...


Dagens höjdpunkt var när jag fick för mig att bläddra i bruks­an­vis­ning­en till kameran jag ägt ett par år. Och se på fan! Det går ju faktiskt att justera vitbalansen manuellt, och vips är ett långvarigt, foto­gra­fiskt ir­ritationsmoment eliminerat.
(Jag vågar knappt berätta att jag hittade en del andra finesser också, som jag inte haft en aaaning om att min F30 är utrustad med. Pinsamt.)[tags: crochet, bag, tote, stripes, oval, cotton, blanket, ripples, waves, Etsy]

fredag 9 april 2010

Tack för respiten!

VILKEN SALIG TUR att jag idag skulle med cykeln till verksta’n och till Emmaus returbutiks rea!


Annars skulle jag inte ha stött på väninnan Y, som fyller jättemånga tårtljus om en knapp vecka. Och hade jag inte träffat henne hade elden pyrt i jeansbaken för att hinna slutföra [hemligheten] som hon ska få i present. Men nu fick jag veta att hon flyr fältet dagen före och blir borta i en och en halv vecka; därmed gott om extra tid för mig att bli färdig med min [hemlis].

Dagens fynd blev två planteringskrukor som kom i min väg med exem­plarisk läglighet. Jag har sedan krukväxtdrajven för några dagar se­dan två saint paulia-skott som är o-omplanterade och de här små krukorna blir perfekta. Dessutom är de söta. Så ibland – men bara ibland – har man (läs: jag) flyt.

Foder fordrar ... (forts. #2)

PJUUU, VAD DET krävde tankekraft, detta att få till foder och blixtlås till det virkade. Fast till en del beror den myckna tidsåtgången på att jag provade några olika varianter att ”få till det”.

Så här blev det till slut. Vi börjar med den tidigare omtalade ”Pluskan” fodrad och färdig. Rekvisitan är med för att ni ska få en stor­leks­upp­fatt­ning (japp, jag äger faktiskt – men använder sällan – såväl mas­cara som nagellack). Ett infall fick mig att blingelinga till det hela ge­nom att fästa lite lull-lull i blixtlåskläppen.Och detta är då en penal, eller varför inte sminkväska, som jag inte visat förut. Botten är oval och den är jag inte odelat nöjd med. Jag måste nog ta matematiken till hjälp för att få till en sådan som jag godkänner själv till 100 %. Jag har använt matta Miyukipärlor i virk­ningen och fäst en patinerad metallkula i blixlåset. Färg­kom­bi­na­tio­nen får mig att associera till glass ...Det senast avslutade projektet är detta, även det en penal eller sminkväska. Den är virkad bara med fasta maskor, är därför väldigt tät och därmed utan foder. Här lyckades jag bättre med den ovala bottnen, så det går åt rätt håll! :oDTja, det var allt från hantverksavdelningen för dagen. Nu ska jag pum­pa cykeldäck och ta en tur till hovleverantören Emmaus, som idag har 50 % rabatt på allt.

[tags: crochet, round, oval, picot, checkered, pouch, clutch, zipper, beads, lining, single crochet, cotton, Etsy]

Fina fisken! Eller..?

IGÅR KVÄLL BEGAV jag och lilla A oss till stans kvällsöppna liv­sme­dels­hall för att fylla på förråden, och som vi gick där drabbades jag plötsligt av ett akut behov av färsk fisk. Konstigt nog är fisk en brist­vara här, mitt i Östersjön, och utbudet i färskdisken fick mig nästan att börja böla.

DEN ÅLÄNDSKA FÖDANS FORT KNOX

Där fanns norsk, odlad lax, gladröd, odlad forell, blåmusslor från Långt­bortistan, några trötta, svenska torskfiléer, sej från avlägsna, kalla vatten och ett gäng riktiga långresenärer i form av hälsovådliga pangasiusfiléer från Vietnam. Modet sjönk och när hoppet nästan var ute fick jag syn på lokalt fångad (tror jag i alla fall) hel sik. Valet blev enkelt, det blev sik.


Men priset ... 11,30 euro/kg (c. 109 SEK) för hel, ofilead vildfisk från närregionen! När man samtidigt kan köpa odlad, vietnamesisk, filead firre för 7,99/kg (77 SEK). Man blir ju mörkrädd ...

Näpp, det är nog dags för tanten att vårrusta spinnspö och ström­mings­pilk, för med sådana här oxfilépriser på färsk fisk är det en eko­nomisk omöjlighet att på naturlig väg få i sig tillräckligt av det livs­vik­tiga D-vitaminet. Tursamt nog är det fritt fiske på stadens gäddrika vatten, som finns fem minuters maklig promenad från ”Rucklet”. Och vid stadens gästhamnar lär man kunna pilka strömming från pon­ton­bryggorna.

Hm. På något vis känns det som om trenden håller på att vända mot ett större mått av självhushållning. Kanske jag borde satsa på en egen ko också..? Och plöja upp gräsmattan för att sätta potatis.

torsdag 8 april 2010

Lycka GÅR att köpa för pengar!

VÅREN LÅTER VÄNTA på sig och trädgården ser ut som något hämtat ur en deprimerande dokumentär om det forna Sovjet. T.v. är det bara mossan i gräsmattan som uppvisar någon form av liv.


Som tur är kan man ibland faktiskt köpa sig lite lycka för pengar! Skrot samma att påskledigheten är över, för de här minipåskliljorna kan planteras ut i trädgården sedan. Yihaaa, vad lite blommor kan göra en glad när livet känns grått! :oD

RECEPT > Vit- eller rödkålssallad Supreme


HELA LÅNGA VINTERN har vi i princip tillgodosett vårt behov av färs­ka vitaminer med morotsslantar och kålsallad till middagen. Och tänk, jag har fortfarande inte tröttnat på det senare, eftersom den blir så där lagom krispig och fräsch på det sätt jag gör.


För en hyfsad sats behöver du:

- knappt ett ½ kålhuvud
- 0,5 dl kokande vatten
- 2 msk socker av någon sort – eller honung om du föredrar det
- 1 dl neutral matolja (jag använder rapsolja, ofta en som är färdigt smaksatt med citron som ger en extra push åt smaken)
- 1 dl äppelvinäger (ibland varierar jag mig och tar balsamvinäger)
- nymalen svartpeppar från kvarn

Gör så här:

Strimla kålen riktigt fint, typ så fint som det blir med en osthyvel. En mandolin är ett utmärkt hjälpmedel!

(försök låta bli att svära alltför mycket över alla kålstrimlor som strittar hit och dit)

Rör ut sockret med det kokheta vattnet och blanda sedan i oljan och vinägern. Häll lagen över kålen och veva på 8-10 varv på svart­pep­par­kvar­nen. Rör om och – här kommer finessen! – kör till sist hela här­lig­heten i mikron ett par, tre minuter beroende på effekt. Min mikro har inte högre effekt än 600 W, så jag kör tre. Hellre för lite än för mycket, för kålen ska inte bli mjuk. Den ska fortfarande vara al dente.

Ta ut skålen och rör om hela härligheten några varv innan du täcker med plastfolie, låter svalna och ställer in i kylen. Absolut godast efter ett dygn, för då hinner kålen dra i sig av lagen.

onsdag 7 april 2010

Virka, virka, virka ... jeansblå axelväska med pärlor

ÅSSÅ BLEV DET då en axelväska till. Det har blivit så mycket färger på alla ledder den sista tiden, så den här valde jag att göra i bara två: den ovala bottenplattan är svart, resten av väs­kan jeansblå och axelremmen smalrandig i svart och blått. På den nedre delen av väs­kan har jag virkat in Miyukipärlor i olika nyanser som matchar det blå.


För att mjuka upp helhetsintrycket lite avslutade jag med en mus­sel­bård (tror jag det heter) runt öppningen. Där axelremmen är fastsydd sitter som en extra detalj en virkad blomma och ovanpå denna en knapp i matchande färg.


Och så blev den med mycket möda och många svordomar fodrad ock­så, med blått. Svärorden förorsakades till största delen av det halkiga fodertyget. Jag fullkomligen hatar att sy med tyger som inte vet sin plats! *grrrr!*


Den här väskan är jag väldigt förtjust i själv. Det kommer att bli svååårt att skiljas från den, eftersom jag är en oförbätterlig jeans­män­niska. Men, men ... om någon betalar tillräckligt mycket så lossar den säkert. Jag kan ju alltid virka en till ;o)

[tags: crochet, denim, bag, shoulder strap, flower, oval, cotton, beads, Miyuki, Etsy]

Foder fordrar ... (forts.)

EH ... ÖH ... ÄH ... Nu har jag ägnat så gott som hela dagen åt att fod­ra min stora randiga väska och en nyproducerad jeansblå sak. Den stora med stadigt bomullstyg och den mindre med sånt där asigt slin­kigt, riktigt fodertyg. Ingendera har fått blixtlås. Den pärsen spar jag till morgondagen och pluskan plus två ännu inte visade pennfodral/små necessärer.

Den randiga väskan har legat lite på is, för jag väntade på blom­knap­par som jag köpt på Etsy. De kom igår, så nu fanns det ingen orsak att dra ut på pinan längre.


Jag tycker de är urläckra och kommer säkert att få användning för alla, i alla storlekar. Fyra gick åt till väskan, där en virkad blomma + en knapp fått bli dekor där bärremmarna är fästa.


Eftersom väskan är rundvirkad kom jag inte på något bättre sätt att få fodret på plats än att först sy det och som sista moment sätta det på plats i väskan, vika in en centimeterbred fåll och sticka fast det med symaskin så nära kanten jag kunde. På den här bilden syns det rätt bra hur jag menar:[tags: crochet, stripes, bag, tote, cotton, Etsy]

Foder fordrar att man funderar

NU FINNS DET ingen acceptabel ursäkt längre. Jag måste ta en närkamp med symaskinen och få till blixtlås och foder i vissa av mina virkade alster. Bara blixtlås är väl i och för sig en lätt match – men om väskan samtidigt ska fodras ... Där tar det liksom stopp.

Hur gör man egentligen för att på ett både snyggt och enkelt sätt få till såväl foder som blixtlås i något som redan har sin färdiga form? Det vill säga, när det inte längre finns några öppna sidsömmar eller en öppen botten (för det finns det ju inte på en rundvirkad väska).

*grunnar mig gredeliskär i ansiktet*

Alla tips mottages med största tacksamhet! Gärna i steg-för-stegform, så att undertecknad – en sann sömnadsanalfabet – har en rimlig chans att haja hur valsen ska dras ;oD

tisdag 6 april 2010

Oj-oj-oj, omplantering ...

DENNA FÖRSTA VARDAG efter påsk har jag tagit mig i kragen och motvilligt lagt virkningen åt sidan för att plantera om lite krukväxter. Med denna syssla är det likadant som med andra måsten: jag drar mig i det längsta. Längre än det längsta, om jag ska vara ärlig. Ibland så länge att det knappt finns någon jord kvar i krukorna.


Just nu är mitt mikroskopiska kök ett enda sammelsurium av jord­påsar, lecagrus, rena krukor och krukor som måste diskas. Här råder helt enkelt totalkaos. Men katten också, vad jag kommer att känna mig duktig när det väl är färdigt! Och förhoppningsvis kommer framför allt mina hemdrivna hibiskusar att tacka mig med ymnig, blodröd blom­ning senare i år.

Bland annat var det nu hög tid för mina saint paulior i vardande att få flytta till riktiga krukor. Jag tog mig för att knipsa bort ”moderbladet”, men det kanske var fel. Nå’n som vet..?


Ett antal penningträd måste också få nya bostäder. I någon feng shui-bok läste jag att man ska hålla sig med den sorten om man vill få en god ekonomi. Numera är kåken full av såna. Faktiskt rena, ra­ma, botaniska riksbanken. Men inte f-n har det inbringat mer klirr i kassan för det, så det vete Mårran hur mycket tilltro man ska sätta till detta med feng shui. Men det talar vi inte högt om, för man ska ju för tusan inte utmana ödet.

På skärtorsdagen inhandlade jag dessutom lite smått och gott till trädgården. Pastellakleja, rosenstav, röd solhatt och en underbar blekrosa lilja finns det i påsarna som ligger i hallen tillsammans med fröpåsar med dill, morot och diverse ettåriga sommarblommor och väntar på planteringsväder. Det är det inte idag. Mulet, regnsjukt och kallt är det; ett skolexempel på riktigt pissigt aprilväder.

Så bara jag blir färdig med om- och nyplanterandet (ja, några skott måste man ju ta) hugger jag tag i virknålen igen för att fortsätta på det lilla rutiga projekt jag påbörjade igår kväll.

måndag 5 april 2010

From Japan with Love

KOLLA, KOLLA, VILKA härliga böcker jag shoppade på Etsy igår! Jag kommer naturligtvis inte att förstå att jota av vad som står i dem, men vilken inspirationskälla ... *suckar lyckligt* Lite Tricia Guild känns de som. Najs!

”Pretty Color Crochet And Knit Goods” och ”Pretty Color Crochet And Knit Goods 2” är titlarna (på japanska ...), och de är på 95 sidor vardera. Med frakten inräknad blev priset $55.90 för båda. Mycket resonabelt!

Alla projekt är tydligt beskrivna även med diagram, så även om mina kunskaper i japanska är lika med noll hoppas jag att med stöd av fotografierna kunna klura ut hur man ska göra.***

*vinkar glatt åt Stort och smått och önskar välkommen ut till skären*

söndag 4 april 2010

En utmärkt utmärkelse

SER MAN PÅ, har inte tanten gått och fått sig en utmärkelse till! Denna gång är det Agneta i Snäckskalsdalen som tycker att jag är värd det.


Jag nyper tag i jeansbenet, niger och tackar ... men kommer att fuska med reglerna *skäms*. Det är så himla många go’a bloggare jag skulle vilja skicka detta vidare till så jag kan inte välja! Men vassego’, alla som känner sig manade: det är bara att lyfta på era egna svansar och belöna er själva!

Virka, virka, virka ... "pluska" med pärlor

NÄR JAG PLOCKADE med mina påskägg, som till en del är dekorerade med glaspärlor, fick jag en idé: varför inte virka något med pärlor? Bara som omväxling. Det blev det här, en "pluska" (ungefär: börs) som är lagom stor att rymma mobilen, läppstiftet och lite annat jox som fruntimmer har för vana att släpa på.

12-13 cm hög och cirka 17 cm bred är den och ska förses med blixtlås. Pärlorna är Miyukipärlor av storlek 6 och jag tog dem ur burken i den ordning de kom. Ingen färgkoordinering här inte :o)


Det ser ut som den blir vidare upptill, men det är en synvilla förorsakad av att botten är rund:Runt öppningen har jag krusidullat till det med ett varv picotvirkning för att det ska kännas mer avslutat.

Själv tycker jag den blev ganska söt. Nu har jag börjat på en lite större pärlpyntad väska, som ska få axelrem, och något som från början var tänkt att bli ett pennfodral. Men nu är jag tveksam, så det blir kanske en väska det också. Bilder kommer så småningom.

[tags: crochet, picot, zipper, lining, pouch, clutch, beads, cotton, Etsy]