lördag 5 februari 2011

Det här måste ni testa själva!

ASSÅ, DEN HÄR ”geringsstickningen” är kuul! Man får byta färg hela tiden, antalet maskor på lappen man stickar minskar hela tiden och man får användning för alla restgarnsnystan som ligger och skräpar. Fort går det också, extra fort om man kör rätstickning hela vägen.


Enda bekymret för tillfället är att jag har lite för få färger att välja mel­lan. På dagens to do-lista står därför en sväng in till centrum, för att se om jag på Emmaus eller loppis kan hitta några billiga garner.

Sen ska jag faktiskt offra en slant på en bukett nya tulpaner. Man skul­le kunna säga att den för­ra börjar se lite hängig ut. Typ.

fredag 4 februari 2011

Vänner värmer gott i kylan

BARNDOMSKOMPISEN M, TILL vardags bosatt låångt från mina breddgrader, har oförhappandes dykt upp för en visit på hemorten. Egentligen hade hon velat bjuda mig på middag hemma hos sig, men eftersom lilla A har kroknat i en rejäl förkylning och är sängliggande tog M med sig maten och kom till oss istället. Praktiskt!

Som hon nu envisades med att bestå med middagsmaten tyckte jag att jag åtminstone måste ha något sött och gott att bjuda på som nå­gonsorts efterrätt. Det fick bli maffiga chokladmuffins, som jag den här gången försåg med några hallon från frysen. En lyckad kom­bi­na­tion, för den lite syrliga hallonsmaken bryter bra mot chokladen.

Silikonformarna jag släpade hem från Madeira i november är för övrigt ett av mina bättre husgerådsköp; jag älskar dem.Vi hade en riktigt trevlig kväll med mycket prat. Det blir gärna så när man ses väldigt sällan. Och sen är det bara att konstatera: det finns få saker jag tycker att jag saknar här i livet, men en diskmaskin skulle jag inte tacka nej till. Det är så trångt i ”Rucklets” lilla kök, så travar av disk på bänken går mig verkligen på nerverna :o/


För övrigt har jag med sammanbiten optimism gått och inbillat mig att det börjar våras, eftersom det töat och småregnat ett par dagar. Ha! säger jag bara. Idag kom bakslaget.

torsdag 3 februari 2011

Det gäller att rida på vågen!

EFTER ETT FLERTAL år med avhållsamhet från allt vad stickning he­ter har jag åter fått blodad tand. Då gäller det att rida på vågen och i förs­ta hand göra slut på garn som legat nedstoppat i lådor och in­vän­tat bättre tider.

Först blev det ett antal sockor, följda av ett par vantar och så fick jag hjärnsläpp och köpte ett nytt nystan garn ... Nu råkade det sig inte bättre att det tog slut igår kväll långt efter garnbutikens stäng­nings­tid och utan att projektet är färdigt. Det är ogörligt för mig att sitta o­verk­sam med armarna i kors ens framför tv:n, så därför gläntade jag på locket till ännu en undanstuvad förvaringslåda. Och ser man på, hit­ta­de jag inte en hel drös med tvåtrådigt helyllegarn!


Det resulterade i att jag har satt igång med att testa ett för mig nytt sätt att sticka rutor, som sammanfogas förslagsvis till en filt av öns­kat format. Jag har sett tekniken på flera bloggar runtom i världen, fram­för allt i USA, och oh:at och ah:at över hur fint det blir.


Mitred squares kallas det på utrikiska, vilket närmast kan översättas till geringsstickade rutor. Var och en som någon gång varit med om att spi­ka golv- eller taklister torde veta att begreppet ”gering” betyder att snedsåga. Följaktligen går den här tekniken ut på att snedsticka.

Och kolla här, asså! Forsythiakvistarna jag tog in för mindre än en och en halv vecka sedan blommar redan för fullt:


Om den snabba blomningen har helt naturliga orsaker eller om den på­skyndats av det specialpreparerade vattnet som kvistarna står i låter jag vara osagt.

tisdag 1 februari 2011

Det går uUP ... och NEer

UNDER GÅRDAGEN FLÖG jag lågt, tur och retur till Åbo med Turku Airs åttasitsiga Piper Chieftain, för att genomgå en neuropsykologisk utredning. Klockan 08:00 bar det iväg och jösses, det blev en dag som tog på en gammal och trött ...


Fem och en halv timme med intensiva tester tömde bollen totalt och jag var helt slut när det var dags att vända hemåt. Det var rena tu­ren att jag inte blev överkörd på väg från mottagningen – eller ham­na­de på fel plan – tömd på allt vad koncentrationsförmåga heter var jag.

Det dröjer uppåt tolv dagar innan resultaten av utredningen är klara, men så här mycket kan jag säga själv: det kändes väldigt tydligt var jag har mina toppar respektive dalar, och att min prestationsförmåga på ett flertal områden inte är i närheten av vad den har varit. En ljus­nande framtid som flygledare – eller astronaut – går definitivt bort.

Usch då, så tråkigt ;o)

måndag 31 januari 2011

Recept för grönskande grenar

DEN HÄR TIDEN på året är det trevligt att ta in lite grenar från träd­går­den eller skogen. För några dagar sedan tog jag in forsythia och när de har slagit ut och börjat vissna tänker jag ta in körsbär eller äpple, som rentav kan få lite spröda blommor inomhus.


Ett bra sätt att få kvistarna att må bra är att göra så här: Snitta så att snittytan blir c. tre centimeter. Skrapa bort barken på cirka fem centimeter. Vatten­tem­pe­ra­tu­ren ska vara 40° om inte annat anges.

För att slippa svampangrepp är ett ”konserverande” vatten att re­kom­men­de­ra. Det blandar du så här:

  • 2 msk nypressad citronsaft eller 2 msk vittvinsvinäger
  • 2 msk socker
  • 0,5 msk Klorin
  • 1 liter vatten


Informationen hämtad från en artikel i Ålandstidningens bilaga ”Hem & Bygg” 2009.

Veckans Vanartiga Vers #42

I Jokkmokk det bodde en lapp
vars kåta dubblera’ som sjapp.
Och på var lördagskväll
körde frun hans bordell,
ty vinsten på renar var knapp.


***

Denna limerick, och ytterligare 127 stycken, ingår i samlingen ”Limerickar att le åt”, som du kan ladda ner i sin helhet genom att klicka HÄR.

Tycker du att den här var kul och vill roa någon annan? Då är det bara att klicka på det lilla kuvertet med en pil på i slutet av inlägget och skicka iväg länken.

söndag 30 januari 2011

”Börja om från början, börja om på nytt ...

ALDRIG SKA MAN sörja maskor som har flytt!” Är det något jag lärt mig med åren så är det att är jag inte nöjd från början, ja, då blir jag det garanterat inte på slutet.

Bred ribbstickning med Marks & Kattens ”FAME Trend” visade sig allt­så inte vara ett lyckat val. Ritsch, ratsch, filibombombom, och så hade jag ri­vit upp allt jag hunnit ribbsticka med 4 räta, 2 aviga.

Nu pågår försök nummer två med tekniken helpatent (nedan följer en beskrivning för detta), som är ett mer förlåtande sätt att sticka med det här ”knöliga” garnet. Ännu bättre hade det säkert varit med till exempel mosstickning.
HELPATENT
Stickas alltid med ojämnt antal maskor. Lägg inte upp för spänt!
omslag = lägg garnet över vänster sticka som om du skulle sticka en avig maska


Varv 1 (= avigsidan):
1:a m stickas rät = kantmaska.

» 1 rm, 1 omslag, lyft följande m som om den skulle stickas avig «

Upprepa »-« tills det återstår 2 m, som stickas räta.


Varv 2 (= rätsidan):
1:a m stickas rät = kantmaska.

» 1 omslag, lyft följande m som om den skulle stickas avig, därpå föl­jande m och omslaget från förra varvet stickas räta tillsammans «

Upprepa »-« till det återstår 2 m och avsluta varvet med 1 omslag, lyft följande m som om den skulle stickas avig och sticka den sista m, kantmaskan, rät.


Varv 3 (= avigsidan):
1:a m stickas rät = kantmaska.

» därpå följande m och omslaget från förra varvet stickas räta till­sam­mans, 1 omslag, lyft 1 m som om den skulle stickas avig «

Upprepa »-« och avsluta med att sticka nästsista m och omslaget rä­ta tillsammans. Sista m, kantmaskan, stickas rät.


Upprepa varv 2 och 3 till önskad längd.