lördag 31 december 2016

Sista hantverket för 2016

JAG HADE EN hög med några gamla underlakan och ett påslakan. Fantastisk bomullskvalitet men efter årtionden av användning och tvätt hade det gått hål på vissa strategiska ställen. Men som nu återbruk är min melodi nändes jag inte slänga dem. De fick ligga och vänta på inspiration.

När denna väl infann sig tog jag fram skärmatta och rullkniv, producerade ett antal meter tygremsor och satte igång. Av de vita underlakanen blev det en badrumsmatta och av påslakanet fick jag ihop en handarbetskorg. Här har vi den färdigvirkade korgen. Kanten ska vikas ner var det tänkt.


Båda projekt har färgats till ny kulör i tvättmaskinen och tjilevipp, så kommer den ursprungliga lakanslärften till användning i ytterligare några år! Så här blev korgen, med handtag av flätat läder:


Sen gjorde jag bara på skoj en lädertofs också, som dekoration:


Badrumsmattan, tjock och skön att stå på, är färgad i en Nitorkulör som heter »Mullvad» och som är mindre rödtonad i verkligheten:

söndag 25 december 2016

»Årets julklapp»

NÄR MAN INTE badar i stålar får man odla sin kreativa sida istället och hylla det gamla julklappsrimmet: »Ära vare Gud i höjden! Detta har jag gjort i slöjden.»

Lagom inför jul kom jag över en halv plastkasse med skinnbitar. Inte så stora, men tillräckligt omfångsrika för att gå att pussla ihop. Av den anledningen blev det ett högst personligt fodral åt dotterns iPad, när jag väl lyckades övertala min gamla Bernina att skinn mycket väl går att sy. Jag valde att vända mockasidan utåt så att det skulle bli lättare att få läsplattan att glida in på den glattare läderytan.



Längs kanterna på låsremmen präglade jag in en fusksöm, mest för att bespara min trötta symaskin lite arbete.