lördag 27 juli 2013

En makalöst magisk morgon

Bilderna får tala för sig själva.


Det må vara på det stora hela rätt tomt och innehållslöst, Livet. Men ibland glimtar det till och blir helt enkelt magiskt. Dessa korta ögonblick måste man ta vara på, så att det inte går och blir meningslöst också.

fredag 26 juli 2013

Sensommarnews

IMORGON ÄR DET sjusovardagen och enligt den finländska al­ma­nack­an tillika min, dotterns och hennes mor­mors, salig i åminnelse, namns­dag. Men sjusov, det gjorde jag med besked idag! Efter att ha vaknat första gång­en vid halv sex vände jag mig på andra sidan och lyckades för­vånansvärt nog somna om. Nästa gång jag slog upp mina grusiga vi­sade klockan på strax före tio!!

Kanske berodde det här oväntade sömnbehovet på gårdagens grä­vande i en för den här sommaren osedvanlig smällhetta? En liten, liten ny rabattyta fick jag till på Glaspalatsets skuggiga norrsida. Där plan­terade jag de bräkenplantor som snälla S hämtat åt mig från skogen tillsammans med några hostor, som hittills vuxit på helt fel plats. Fler, av en annan sort, ska det bli senare, när de måste flytta från den som­marplanteringskorg de växer i just nu.

Bland mina sommarkrukor har en okänd typ vecklat ut sina djuporange blommor. Vad det är för något vet jag inte, men jag skulle gissa på en variant av kokardblomma. Hur cool som helst tillsammans med de öv­riga, eftersom temat för året är ”Färgrikt” ;o)


Mitt bestånd av pelargoner är rätt stort, men plantorna är rätt små. Jag begriper inte varför de inte vill växa till sig i omfång den här som­ma­ren. Men finstämt blir det ändå i skymningen, när mängden får kom­pensera där det brister i format!

Och så, som utlovat, ett par bilder på den färdigmålade och upp­häng­da talgbollsgloben. Kroken på insidan är alltså avsedd för att haka upp ett nät med foder. Ännu är det förstås långt till fågelmatartider, men det är lika bra att ha den uppe redan, så är det gjort.

Om någon är intresserad så har jag har sex stycken till färdiga men omålade. 30 € tar jag för en omålad, 35 € om du vill att jag gör sk*t­jobbet åt dig ;o)


Inne i köket har höstgrödorna i pluggboxen börjat gro redan tredje da­gen efter sådden den 23:e. Snabbast är rättikan. Inte vet jag om man brukar förgro när det gäller höstsådd, men nu gör jag det i alla fall.


Slutligen en bild på slit & släng-vanvettet som fortsätter att råda. Den­na helt felfria positionsstol bärgade jag från metallskrottippen. I con­tai­nern för brännbart avfall hade den forna ägaren dumpat den lika­ledes helt felfria och rena (!) sittdynan. Alltså, på ren svenska: VAD FAN TÄNKER FOLK MED?! Hålfoten..?

Men jag tackar och bockar, eftersom gratis alltid är gott. Och gott ska det bli, att denna fredagkväll få slå sig ner och i allsköns ro och ensam­het få ta ett glas rött och njuta av att det idag tycks luta åt den första riktigt sommarljumma kvällen. Välkommen över om du vill göra mig säll­skap!

torsdag 25 juli 2013

Fönstertittare välkomna!

 

MÅLAD, UPPHÄNGD OCH pryder sin plats. Min egen ljusglob, som nu hänger tillsammans med andra lyktor i mitt köksfönster, fick igår en om­gång med antikvit sprejfärg. Samtidigt passade jag på att spreja den lite större sfär som ska skydda vinterns talgbollar från storfåglar. Den fick av praktiska skäl bli mattsvart. Bilder kommer senare.

Jag har åtta ljusglober till, om någon blir sugen att få sig en egen. Fler av samma modell blir det inte, för jag hade bara nio ljuskoppar av glas att tillgå. Men jag har andra idéer, så det är inte omöjligt att det kom­mer att bli andra typer av upplysande spikband framöver!


Igår skulle jag hämta mig en squash från monsterplantorna i pall­krags­lådan. En precis lagom stor, jättefin knep jag åt mig och stod i beråd att fortsätta till lådan med morötter, när jag i ögonvrån skymtade nå­gon­ting längst ner i lådan. Jag vek undan några jättelika, stickiga blad och höll på att trilla på ar*let!

Under det yviga bladverket, tätt mot jordytan, hade i det fördolda en GIGANTISK squash vuxit fram! När jag väl kånkat upp den till köket väg­de den in på nästan 1,9 kg! Skulle tro att det lutar åt en tredubbel sats Ruck­elgurka ...

onsdag 24 juli 2013

Några tips från coachen

EFTER ÅTTA ÅR med ”Rucklet” och närmare 25 som seriös mån­skens­hant­ver­kare har jag till slut tillåtit mig att skaffa det som varje re­kor­der­ligt singelfruntimmer borde ha i sin handväska: en låstång.

Under arbetet med den senaste tidens metalliska konstruktioner av bångstyrigt spikband med mycket svikt insåg jag att det var av nöden. Polygripar, skiftnycklar, diverse tänger och klämmor i all ära, men när de två artrotiska händer jag har till mitt förfogande båda behövdes för att klämma ihop och hålla emot, hur skulle då självaste skruvandet gå till??

Låt mig därför presentera min nya BFF*. Har du ingen ..? Skaffa en!


Nåväl, raskt ut från ruckelköket slash verksta’n och ut till Glaspalatset för nästa tips!

Det är, som tidigare konstaterats, dags att höstså. Då är det också dags att dra upp det som ska skördas (majrova, morot, rödbeta) al­ternativt rensa bort det som gått i blom (spenat, rucola).

I pall­krags­od­ling­arna har samtliga utvecklat storvulna blast, spräng­fyll­da med näringsrika godsaker. Istället för att dumpa allt i kom­pos­ten har jag börjat hacka en grönsallad som jag vänder ner i jorden direkt, typ instant gröngödsling. Alla jordlevande kryp applåderar av för­tjus­ning över detta delikata tillskott på menyn, plus att jag inte behöver vänta ett par år på att det gröna ska omvandlas till jord i en öppen löv­kom­post. Alla är nöjda :o)


På bilden syns också resultatet av kombinationen Rölundas prima plantjord + underhållsgödsling med nässelvatten + toppgödsling med sagda ”grönsallad”. Körsbärstomaterna blommar helt hejdlöst och nu börjar det ploppa upp tomater i vardande! Men de är sena i år. Det är, och fortsätter att vara, kallt för årstiden. Igår inte ens 14° framåt kväll­ningen :o(


Sista tipset för dagen handlar om vattning, både av inom- och utom­hus­blommor. Alla har vi väl irriterat oss på att vattnet man häller i kru­kan bara rinner rakt igenom, utan att egentligen väta jorden? Ja, åt­mins­tone blir jag galen på det.

Därför vattnar jag numera genom att i en hink med vatten resolut trycka ner hela krukan precis under ytan. Är jorden torr bubblar det hej vilt och först när det slutar är jorden mättad. Det här är särskilt bra för såna krukväxter som ska få torka upp emellan, men få sig en or­dent­lig rotblöta när de väl vattnas.

För sommarblommorna ute är det här den ultimata vattningstekniken! Planterar man i lerkrukor, som många med mig gör, torkar jorden ut extremt fort i sol och vind. Sänkbevattnar man behöver man inte vatt­na stup i kvarten. Om det inte råder ökenhetta räcker det med en eller ett par gånger i veckan. Något oftare om krukorna är väldigt små.

*) BFF står för Best Friends Forever – för evigt bästa vänner. Ett uttryck som varit flitigt exploaterat på sistone, bl.a. av den famösa hotellkedjedottern Paris Hil­ton. Hon har säkert ingen låstång, förresten. I alla fall inte i handväskan. I den har hon nämligen en sorts hund.

*himlar med ögonen*

Opraktiskt.
För att inte tala om fånigt.

tisdag 23 juli 2013

TILL SALU > Hängande ljusglob
Direkt från formgivaren; YTTERST BEGRÄNSAD UPPLAGA

 
ÄKTA, ÅLÄNDSKT KONSTHANTVERK i form av en hängande glob kon­struerad av galvaniserat hålband och ett antal skruvar och muttrar. Globen är c. 19 cm i diameter och i en inre cirkel ”svävar” en glaskopp som passar för ett värmeljus – eller kanske en liten bukett blommor?

Eftersom globen är ett till 100 % manuellt hantverk och tillverkats i en ytterst begränsad upplaga måste den utan tvekan vara t.ex. den ul­ti­mata presenten till någon som ”har allt”; hård, men mjuk till form­språ­ket, och lätt till sitt uttryck trots materialet.


För att se en bild av hur globen tar sig ut tänd, i mörkret: klicka HÄR. Och vill du se hur en vitmålad ser ut klickar du HÄR.

»»» PRODUKTFAKTA «««

Form & konstruktion: © Nina Backlund 2013. All rights reserved.
Vikt: 580 g inkl. ljuskopp i glas
Mått: Ø19 cm, höjd inkl. krok 22,5 cm
Upplaga: 9 st
Lagersaldo: 4 st

Globen levereras utan ytbehandling. Hänger den i ett torrt utrymme behåller den sin råa, galvaniserade karaktär, men utomhus blir den med tiden patinerad av rost. Vill du påskynda rostangreppet lägger du globen i saltvatten eller helt enkelt i havet.

Du kan alldeles utmärkt måla globen själv i din egen favoritkulör, men då måste du först putsa av den med någon form av fettlösande medel, t.ex. Sinol eller T-röd. En värmebeständig färg rekommenderas, ef­ter­som det blir hett uppe vid nordpolen när ljuset brinner. Färg på sprej­burk är det enklaste. Och du, varför inte en fräckt knallröd glob eller en riktigt läcker variant i guld!

Eftersom konstruktionen är av metall blir den varm när ljuset är tänt. För upphängning rekommenderas därför t.ex. en tunn kedja eller nå­got annat värmetåligt. Om du vill kan jag byta ut bulten på undersidan mot en ögleskruv, så att det går att haka ihop två (eller flera) glober med varandra.

Pris: 42 € (+ ev. fraktkostnad)
Mejla mig på stjarnkraft[at]aland.net om du är intresserad
eller shoppa direkt i min Etsybutik.

måndag 22 juli 2013

Beredskapsläge


MYCKET TILL SOMMARVÄRME har det än så länge inte varit och nu är det dessutom hög tid att tänka på sådden inför höstens och den tidiga vinterns behov av färskt grönt. Så onödigt fort tiden går, inte sant?

Det här blir första gången jag ger mig på höstsådd av det här slaget. Förr om åren har jag bara satt vitlök. Men i pallkragslådor och i skydd av mina lock av fiberduk hoppas jag på att ännu i december (!) kunna gå ut och plocka åt mig av vintersallat.

Sår jag nu borde jag kunna skörda av den asiatiska kålmixen* redan om två-tre veckor. Vintersallaten, frisésallaten och rättikan behöver ungefär åtta veckor på sig. Den romerska sallaten tar cirkus tio, om man vill tåla sig tills den bildat riktiga huvuden.

Nu är det alltså dags att förbereda för de nya sådderna genom att i första hand rensa bort rucolan och spenaten som gått i blom. Röd­be­tor och sommarmorötter börjar till största delen vara skördeklara, så där frigör jag nog också några löpmeter utrymme. Men sen då? En hel pallkrage är ockuperad av min monstruösa squash, en annan av vax­bönor och sockerärtor.

Ajajaj, det lutar betänkligt mot att jag måste ordna mig en pall­krags­låda till ... Eller kan man ge sig på att förodla småplantor även i det här fallet, för utplantering när det andra är skördat. Nån som vet??

*) Påsen innehåller fem sorter: 'Komatsuma Green Boy', 'Mibuna Mizuna Early', 'Mibuna Early', 'Misome' och 'Mustard Red Giant'.

söndag 21 juli 2013

Solhattar och en massa skruvar


HÅLL MED OM att man blir glad av bilden här ovanför! Fastän jag i grund och botten inte är så där överdrivet förtjust i gula blommor faller jag ändå handlöst för den här solhatten. Jag uppskattar sorter som har tillräckligt kraftiga stjälkar för att själva stå pall för vindar och regn, som inte behöver daltas med och stöttas upp med pinnar och di­ver­se rackerier.

Till den kategorin hör förstås stockrosorna också. Tills vidare är det en enstaka som slagit ut, men den är desto resligare. Jag har inte mätt den, men jag skulle gissa på 180-190 centimeter i strumplästen. Därav den beskurna bilden. Hade jag tagit med hela stjälken hade avståndet blivit så stort att man fått leta efter blommorna med förstoringsglas.


Så vad roade sig då Ruckelhäxan med en lördag i juli i Mariehamn? Sjö­dagarna är i full gång i Sjökvarteret, årets Rockoffestival har brakat loss inne i centrum och bläddrar man i evenemangskalendern finns det huur mycket som helst att hitta på.

Och..? Jag, jag klippte gräs, flyttade några frilandsväxande ring­blom­mor till krukor, pillade lite med mina pelargoner och avrundade med en ytterst enkel lördagsmiddag, till vilken jag veckoslutet till ära unnade mig ett glas rött. Resten av kvällen ägnade jag åt skruvar och muttrar.


Och har man sett! Frukostbordet står ”dukat”, eftersom jag inte gitte röja undan igår kväll. Men va’ fan, det finns ju någon knasboll som mål­medvetet tuggat i sig ett helt flygplan, så ett morgonmål av det här slaget är förmodligen för amatörer.

Så vad har alla andra gjort en högsommarlördag som igår ..? Kanske varit på fest, på bröllop, på sjön, på resa eller på stugan? För alla är förhoppningsvis inte som jag, asocialiteten personifierad.