torsdag 19 januari 2012

Om att få något i sig och på sig

IBLAND ÖVERTRÄFFAR JAG mig själv när det gäller att omsätta mina planer i praktiken. Som igår, när jag faktiskt fick till stånd kokningen av Jamaicamarmeladen, som Monkan redan provkört. Jag gjorde i och för sig bara en halv sats, för förrådet av mörk rom medgav inte mera. Men även en halv sats är mer än ingen sats alls. Och dessutom rätt mycket ändå.


Parallellt med marmeladkoket kämpade jag vidare med den från bör­jan helt vridna stickningen av härvorna med tjockt, grått yllegarn jag fyn­dade för en spottstyver i somras. Fram- och bakstycket på tröjan är färdiga och jag har börjat med ärmarna.

Den ursprungliga visionen var en helt Aranmönstrad tröja, men i slut­ändan bestämde jag mig för bara ett par tjocka flätor, ett parti dubbel mosstickning och några rader vridna maskor på framstycket. Redan det är gudi nog att hålla reda på om man samtidigt ska se på tv och gar­net är dessutom lite för grovt. Mycket tröja för lite pengar blir det i alla fall :o)


PS. Jag slipper fortfarande inte till att kommentera hos Kerstin/Ölands­vindar - grrr! Är det bara för mig det inte funkar eller har ni andra samma problem..?

onsdag 18 januari 2012

5844 & Co

I ETT RÖTT litet hus, bara en kort biltur utanför Mariehamn, bor min überkonstnärliga kompis B. Det tar inte många minuter att köra dit, in­te ens med Röda Faran och i rådande moddiga, spåriga och hala vin­terväglag. Ändå var det först igår jag kom mig för att hälsa på sedan hon flyttade dit för ett antal år sedan. Säg mig, varför ska det vara så himla svårt att komma till skott ibland..? :o/

Bara ett tiotal meter från hennes förstubro bor 5844 och resten av gänget i sitt öppna stall, nyfikna som sjuttsiken – och STORA. Gud i London, vad kor är stora! Men söta. Visst är de?


Med ögonen fullmatade med fantasieggande torrpastellteckningar och underbara lapptäcksarbeten passade jag på hemvägen på att köpa mig några apelsiner. Inspirerad av min bloggsyster Monkan ska jag ko­ka marmelad idag. Jamaicamarmelad, minsann!


Men först har jag en dejt med nummer fyra. Nytt läkarutlåtande ska skrivas... igen.

Och om någon undrar, så nej, nummer ett har fortfarande inte åter­kom­mit som utlovat. Imorgon har det gått två veckor ... igen.

Fan, vad trött (och sur) jag blir ... igen.

tisdag 17 januari 2012

Svintur!

JULKLAPPAR SKA MAN inte handla förrän på mellandagsrea, det vet ju var och en med minsta lilla sinne för ekonomi. Och julskinkan, den ska man vänta med till efter nyår.

Priset på den gångna julens svinaktighet, som redan ett tag varit re­jält rabatterat, sattes under förra veckan ner ytterligare ett snäpp. klippte jag till. 1,37 euro kilot för en stadig skinkskånka på 7,215 kg, det blir mycket mat för pengarna det!

Av en gråsaltad* festskinka med lägg – som är den flådiga reklam­tex­ten på vacuumförpackningen – får man dessutom en rejält tilltagen bit rimmad lägg. När denna väl avskiljts (efter en del micklande med skink­nät, stora förskäraren, köttyxa och svordomar) blir den mumma att ko­ka ärtsoppa på. Samtidigt kan jag stryka ytterligare två yrken från listan ”Vad jag kan bli när jag blir stor”: styckmästare och ortoped.

Medan soppan kokar kör jag den ”riktiga” skinkan till 72° i ugnen. Vid den temperaturen smakar den inte särskilt juligt, utan som vilken ugnsstekt grisrumpa som helst.


Därmed inte svårt att gissa vad vi ska äta under de närmaste måna­der­na. Det blir skinklåda, skinksallad, skinkpizza, skinkmackor, pasta med skinksås, skinka med stekt potatis och dito ägg, skinkpyttipanna, skinkpaj, skink... Och mellan varven lite ärtsoppa, med skinka.

Annars är både jag och Lilla A väldigt uppäggade just nu. Det är knappt jag hinner koka äggen i den takt de går åt. Så här är det för min del med mångt och mycket i matväg; jag är födoämnesperiodare. Kroppen säger liksom till vad den vill ha.

Är det likadant för er andra..?*) Gråsaltad betyder insaltning utan tillsats av nitrit, som sätts till för att ta död på Clostridium botulinum, en liten fuling till bakterie som produ­ce­rar botulinumtoxin, som är ett av de dödligaste av våra kända gifter. Som bieffekt förblir köttet [onaturligt] rött efter tillagningen.
[editerat kl. 17:00 efter tacknämligt påpekande av Annacarin]

måndag 16 januari 2012

söndag 15 januari 2012

Gott och blandat i januariköket


STORMBYARNA RUSKAR TAKPLÅTARNA på lilla ”Rucklet” så man be­farar att skruvarna ska slitas loss. Ute är det k-k-kallt och mörkt, man fryser bara av tanken på att gå ut. Då är det läge för soppmiddag!

Blandade bönor, gröna linser, morot, rotselleri och purjo; krossade to­mater, en rejäl klick honung (för att balansera upp tomaternas syra), mejram, timjan, vitlök och en hethet, röd chilifrukt ... Saligt är förres­ten att i januari ur frysen kunna plocka fram en ask med stora, skön­gröna bond­bönor från sommarens odling!

Värmande, mättande och gott.
Och billigt.


Med ”Morden i Midsomer” på tv, Lilla A bredvid mig i soffan och en lärk­vedsbrasa knastrande i spisen blir jag glad i hjärtat. Och en stor skål med hemlagade popcorn toppade med klarat smör är inte helt fel som lördagsgodis!Och billigt.


Min lördag var fin. Hurdan var er?
♥ Hemlagade popcorn med klarat smör ♥

Använd gärna ett gjutjärnskärl när du poppar dina popcorn själv. Ris­ken att det bränns vid är mycket mindre än i en kastrull av rostfritt. Poppa på medelhög värme så blir resultatet bäst och lämna helst lock­et lite på glänt, så att ångan slipper ut.

2 msk matolja
1 dl opoppade popcorn
salt enligt smak
(25 g smör)

Värm oljan i kastrull och lägg i 2-3 popcorn. När de poppar häller du i resten. Skaka kastrullen så att oljan fördelas jämnt över popcornen. Skaka också lite då och då när popcornen börjat poppa, så att de opop­pade hamnar längst ner i botten. Häll upp i skål och salta.

Klarat smör är jättegott att ringla över de nypoppade popcornen. Vän­ta då med saltningen tills du hällt över detta och smakat, eftersom smör i sig innehåller en hel del salt. Använd annars osaltat smör. Det tar en stund att klara sitt eget smör, så gör det i god tid före popp­ning­en.

Så här klarar du smör: Smält smöret på låg temperatur och låt det ”ko­ka” tills det tystnar. Då är vattnet i smöret avlägnsat, som är det som annars gör popcornen mjuka och äckliga. Smöret skiktar sig när det hettas upp och det är den helt klara vätskan vi vill åt. Ställ därför kas­trullen åt sidan och låt det hela sätta sig en stund. Skumma bort det som flutit upp till ytan och häll sedan försiktigt det klarade smöret över popcornen (eller i ett annat kärl) utan att bottensatsen följer med.

Klarat smör är ett koncentrat som innehåller 100 % fett. Det härsknar inte alls lika fort som vanligt smör och har därmed en mycket längre hållbarhet. Gör därför gärna en större sats när du en gång är i gång och förvara det i kylskåp. I Indien kallas det här smöret för ghee och används vid matlagning istället för olja.