STORMBYARNA RUSKAR TAKPLÅTARNA på lilla Rucklet så man befarar att skruvarna ska slitas loss. Ute är det k-k-kallt och mörkt, man fryser bara av tanken på att gå ut. Då är det läge för soppmiddag!
Blandade bönor, gröna linser, morot, rotselleri och purjo; krossade tomater, en rejäl klick honung (för att balansera upp tomaternas syra), mejram, timjan, vitlök och en hethet, röd chilifrukt ... Saligt är förresten att i januari ur frysen kunna plocka fram en ask med stora, sköngröna bondbönor från sommarens odling!
Värmande, mättande och gott.
Och billigt.

Med Morden i Midsomer på tv, Lilla A bredvid mig i soffan och en lärkvedsbrasa knastrande i spisen blir jag glad i hjärtat. Och en stor skål med hemlagade popcorn toppade med klarat smör är inte helt fel som lördagsgodis!
Och billigt.
Min lördag var fin. Hurdan var er?
♥ Hemlagade popcorn med klarat smör ♥
Använd gärna ett gjutjärnskärl när du poppar dina popcorn själv. Risken att det bränns vid är mycket mindre än i en kastrull av rostfritt. Poppa på medelhög värme så blir resultatet bäst och lämna helst locket lite på glänt, så att ångan slipper ut.
2 msk matolja
1 dl opoppade popcorn
salt enligt smak
(25 g smör)
Värm oljan i kastrull och lägg i 2-3 popcorn. När de poppar häller du i resten. Skaka kastrullen så att oljan fördelas jämnt över popcornen. Skaka också lite då och då när popcornen börjat poppa, så att de opoppade hamnar längst ner i botten. Häll upp i skål och salta.
Klarat smör är jättegott att ringla över de nypoppade popcornen. Vänta då med saltningen tills du hällt över detta och smakat, eftersom smör i sig innehåller en hel del salt. Använd annars osaltat smör. Det tar en stund att klara sitt eget smör, så gör det i god tid före poppningen.
Så här klarar du smör: Smält smöret på låg temperatur och låt det
koka tills det tystnar. Då är vattnet i smöret avlägnsat, som är det som annars gör popcornen mjuka och äckliga. Smöret skiktar sig när det hettas upp och det är den helt klara vätskan vi vill åt. Ställ därför kastrullen åt sidan och låt det hela sätta sig en stund. Skumma bort det som flutit upp till ytan och häll sedan försiktigt det klarade smöret över popcornen (eller i ett annat kärl) utan att bottensatsen följer med.
Klarat smör är ett koncentrat som innehåller 100 % fett. Det härsknar inte alls lika fort som vanligt smör och har därmed en mycket längre hållbarhet. Gör därför gärna en större sats när du en gång är i gång och förvara det i kylskåp. I Indien kallas det här smöret för ghee och används vid matlagning istället för olja.