lördag 19 oktober 2013

Nu är det kört

VINTERN STÅR FÖR dörren. Eller egentligen har den väl tagit klivet över tröskeln redan? Burrrrrr!!


Någon som också klivit över tröskeln, hit till bloggen, är den anonyma surfare som intresserar sig för vad som tilldrar sig runt ärendet med det allmänna bostadsbidraget.

Så till den milda grad anonym dessutom, att denna någon bemödat sig om att surfa via en proxyserver. IP-numret tilldrog sig mitt intresse sent igår kväll och när jag på skoj kollade loggar för några dagar bak­åt, så visade det sig att samma en snokat runt här även den 16.10 vid ungefär samma klockslag.

It is indeed getting more and more interesting, no doubt about that.

fredag 18 oktober 2013

Hoppsan ...

... NU STACK JAG visst ut hakan igen, om än ofrivilligt, via en kom­mentar on-line till en artikel i gårdagens nummer av Huf­vud­stads­bla­det. Samtidigt är det ju förnämligt, att även den som bara läser den tryckta papperstidningen får sig sanningar till livs.


I samma tidning idag kunde jag klippa ut det här från insändarsidan:


Bra att saker och ting börjar ifrågasättas! Ju mer ljus på FPA:s ruffel & båg, desto bättre! Vill du läsa min insändare klickar du HÄR. Och du som kan läsa Hbl:s e-tidning: gilla Svens insändare, för sjutton!

Sen måste jag fortfarande tillstå, att jag tycker det är underhållande att det inte går att kommentera insändare som publiceras på nätet. Hur i jösse namn har man tänkt sig att man ska få igång en debatt när den funktionen inte fungerar?!

Sjal-lala-lalaa!

IGÅR SKREV JAG mitt 1800:e inlägg här på bloggen. Helt otroligt ... För att fira det – om det nu är något att fira – passar det väl bra att visa hur den senaste stickade sjalen blev nu när den är färdig?

Tekniken är samma som i den förra, men med hålvarv som bildar rän­der i det stora enfärgade fältet och med en bred bård av hålvarv runt­om, som det där lilla extra. Eftersom jag stickar på ett nummer för sto­ra stickor blir slutresultatet en vääldigt töjbar, följsam och lättviktig sjal, som mäter c. 160 cm på bredden och c. 82 cm på höjden.

Garnet jag använt är ”Baby Merino” från Drops, ett helt ljuvligt mjukt och lättstickat garn. Högst antagligen ham­nar sjalen till försäljning i min Etsybutik eftersom jag redan börjat på nästa.


Sen kan jag också rapportera att mitt pärlband av fågelmatarglober fungerar alldeles utmärkt! Igår formligen kryllade det av småfåglar i dem. Det var finkar, talgoxar, sparvar och jag vet inte vad. Eftersom jag lämnat globerna omålade kommer de med tiden att bli så där tju­sigt patinerade av rost. Tre till har jag i lager för försäljning, men jag måste nog sätta mig ner någon dag och knåpa ihop några till.


Lämpligt nog hänger pärlbandet rakt framför mitt köksfönster, så jag kan på första parkett studera besöksfrekvensen genom min ena hoya, som slingrar sig runt klätterstöden jag tillverkade av spikband för ett tag sedan :o)

torsdag 17 oktober 2013

Höstbestyrligt

HU, SÅ KALLT det börjar bli! Varje dag eldar jag en eller två brasor för att mota undan den ruggiga känsla som alltid infinner sig innan man vant sig vid att det inte längre är sommar.

Knut börjar vara klar med bygget av vedförrådet, så till veckoslutet kan jag börja stapla in. Jag hade hoppats hinna stryka färg på brä­der­na före vintern, men temperaturen är inte riktigt lämplig för målning längre.


Med kylan följer omsorgen om småfåglarna. Det ska bli spännande att se om de kommer att acceptera mina talgbollsglober, nu upphängda som ett pärlband med tre stycken fastkrokade i varandra i det döda lärkträdet. Funkar det inte som tänkt så har jag i alla fall en kul, ovan­lig och self made trädgårdsskulptur :o)


Höstbestyrligt är också, i min värld, att återuppta handarbetandet ef­ter sommaren. En sjal blev klar för ett tag sedan och en annan är på slutrakan. Det ser nästan ut som jag redan imorgon kan visa lite bilder på den :o)

Och så konstaterar jag, att idag är det exakt 1.700 dagar sedan jag sjukskrevs för vad som länge kom att betraktas – och med stor en­vis­het behandlas – som en utmattningsdepression, alla mina protester till trots.

Om jag denna jubileumsdag skulle sammanfatta dessa förlorade dagar är det ganska lätt gjort: allt som har kunnat gå fel har gjort det, på al­la plan och inom alla berörda instanser. Gud give, att det för en gångs skull går rätt idag i samband med det s.k. utvärderingsmötet efter ar­bets­prövningen i september!

onsdag 16 oktober 2013

Nyheter på Etsy

FRÅN OCH MED idag är priserna i min Etsybutik inte längre angivna i dollar utan i euro. Det är ju en förbättring god som någon, men vad som är ännu bättre är, att man inte längre behöver ha ett PayPal-kon­to för att betala! Fr.o.m. idag går det utmärkt att använda de flesta kre­dit­kort och även Etsys presentkort.

Tryck på knappen om du vill kolla in butiken :o)


tisdag 15 oktober 2013

Både det ena och det andra

DET HAR VARIT lite onödigt mycket byråkratibabbel på sistone, det erkänner jag villigt. Så för att ni inte ska få för er att jag snöat in totalt tänkte jag berätta, att i lördags hade jag och kompisen A en heldag med mjölksyrning av grön- och rotsaker. Det är något jag aldrig gjort förut, så det var himla kul. Mycket riva, strimla och tärna, men vad gör väl det när man har trevligt sällskap?

Om några veckor infinner sig sanningens minut, då det är dags att prov­smaka och avgöra om det lyckats eller ej.


Och mitt i allt papperskrigiskt elände har jag till slut slagit till: Ruckel­häxan har utrustat sig med en helt ny bärbar dator! Hej vad det går jämfört med den gamla ThinkPaden, som ljutit bildskärmsdöden, och i förhållande till den >10 år gamla stationära, f.d. arbetsdatorn!

Finansieringen kommer inte heller att innebära den havregrynsgröt-och-knäckebröd-diet jag räknat med, eftersom det med posten idag kom ett besked om att jag tydligen osökt tilldelats ett litet lit­te­ra­tur­sti­pendium för ”60+ och singel”. Som en skänk från ovan, det kan man verkligen säga.


Men självfallet infann sig per omgående ett nytt problem. En hel del mjukvara går inte att installera i det nya operativsystemet och det­samma gäller min flatbäddsscanner :o( Jag blir m.a.o. tvungen att även i fortsättningen köra Photoshop m.m. på den gamla ångmaskinen.

För att förenkla filöverföring till nya burken, som har inbyggd Blue­tooth, skaffade jag en s.k. dongle till den gamla. Installerade imorse och trodde att saken var biff – även om meddelandet som avslutar installationen måhända var en smula kryptiskt:


Men någon biff blev det inte. Inte ens en liten köttbulle. Jodå, båda datorerna hittar varandra, men ingendera tillåter ”intrång” av den andra med mindre än att jag tillhandahåller någon sorts iden­ti­fie­rings­nyckel. Jaha, och den nyckeln, var f-n hittar jag den då?! Halva dagen har gått åt till det här, men någon nyckel har jag inte fått till.

Fler än jag som hatar struliga datorinstallationer ..? Förr om åren har jag tagit sånt här med jämnmod, men nu är det bara att inse: I’m too old for this kind of shit!

måndag 14 oktober 2013

Titta-titta här, och titta-titta där, och titta-titta får ni se

Man måste ju säga, att i vissa fall är dom i alla fall på bettet där på FPA. Det dröjde ju minsann inte så lång stund innan jag fick besök. Trist att det inte är lika rappa tag med det som verkligen är av vikt.

Reflektion på utebliven reaktion

I SLUTET AV 2012 fanns det 4.214.569 personer i Finland som var 20 år eller äldre (och av dessa torde dessutom i runda slängar 5 % vara svenskspråkiga). Drygt fyra miljoner människor, som var och en har sin demokratiska rätt att vara med och påverka.

Tänka sig, att av alla dessa tycks vi t.v. vara bara tre som anser att lagar är till för att följas av alla, såväl enskilda som statliga instanser. Att ointresset för att rätt ska vara rätt skulle visa sig vara makalöst stort, det hade jag inte ens i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig.


Fast det borde jag ha förstått, att det är meningslöst att försöka få till stånd en debatt eller skapa opinion i det här landet. Europeiska dom­stolen nästa!

söndag 13 oktober 2013

Med anledning av min insändare i Hbl den 13.10.2013

KOM DU HIT efter att ha läst min insändare i Hbl? I så fall är du in­tres­serad av vad jag skrivit om FPA, JO och det allmänna bostadsbidraget i Finland.

Alla inlägg som är taggade med den etiketten hittar du genom att klicka HÄR.

Läs, begrunda och återvänd gärna till Hbl på nätet för att stöda kravet på en vederhäftig granskning av missförhållandet genom att dela/gilla in­sändaren på Facebook eller twittra om den*. Sprid den så mycket du bara kan! Hbl har nämligen från slutet av min text strukit adressen hit till bloggen, så den vägen kommer ingen att hitta hit för att informera sig mer in­gåen­de om ärendet.

*) Du måste antingen vara prenumerant med rätt att läsa e-tidningen eller ta en gratis provprenumeration i 14 dagar.


Det allra enklaste sättet att förstå att något är riktigt käpprätt åt h----te är att granska följande två diagram. Det ena visualiserar hur det de facto ser ut idag, det andra hur det skulle se ut om FPA tolkade stats­rå­dets direktiv på rätt sätt. Det krävs ingen raketforskare för att be­gripa att allt inte står rätt till. Det skrivna ordet kan vara lätt att fel­tol­ka, men ren matematik ljuger inte.


Dessutom har jag hittat en alldeles ny konstifikation med FPA:s be­räk­ningsrutiner runt bidraget för ägoboende i småhus, en som har med bo­stadens storlek att göra. Enligt FPA ska man från den faktiska bo­stadsytan dra bort de kvadratmeter som upptas av t.ex. pannrum och förråd, dvs minska bostadsytan. Hm..?

För det första är det högst märkligt, att man genom denna manöver alldeles frivilligt, enligt nu rådande beräkningsmodell, höjer det bo­stads­bidragsgrundande beloppet. Ju lägre siffra du dividerar den to­ta­la boendekostnaden med, desto högre blir förstås priset per kvad­rat­me­ter – det som FPA därefter multiplicerar med den av statsrådet fast­slagna bostadsstorleken – och desto högre blir bidraget (om ock fel, enligt nuvarande sätt att beräkna).

För det andra – vilket är ännu märkligare – förordas det ingenting om det­ta för­farande varken i Lag om bostadsbidrag eller i statsrådets år­liga förordning om detsamma. Slutsats: det här måste vara något som FPA hittat på alldeles själv. Spännande, n'est-ce pas?
kela, kelan, kaikki, yleinen, yleisen, yleistä, asumistuki, asumistuen, asumistuet, valitus, valituksen, valitusta, eduskunta, eduskunnan, oikeusasiamies, oikeusasiamiehen, omakoti, vuokra-asunto, virheellinen, virhe, väärin, suuruus, arviointi, laiton, laitonta, laittomasti, laskee, laskelma, laskenta, laskennusvirhe, todistelu, todiste, todistetta