fredag 18 juni 2010

It's alive!


DET PYSER OCH bubblar, det jäser och fräser – min surpuppa till sur­deg, som jag inte trodde skulle ta någon riktig fart, hade under natt­en som gick utvecklats till rena, rama Alien! Härligt ... Inget bröd blir så gott som det man bakar på en riktig ”suris”. Smaken är bättre, doften också och konsistensen går inte att jämföra med bröd bakat på jäst. Dessutom är hållbarheten oslagbar.

Eftersom det har småregnat hela långa dagen passade det utmärkt att fördriva tiden med att baka ett första bröd av den ny­föd­da sur­de­gen. Visst ser det gott ut?



Blir du sugen på att prova själv? Okej, här kommer min variant på surdeg av vete:

Dag 1:

Blanda i en bunke ...

200 g färskt vete- eller grahammjöl
(ju färskare desto bättre och gärna ekologiskt)

2 dl vatten
(ta helst källvatten, eftersom klorerat kranvatten kan döda de goda bak­te­rier­na, eller koka vattnet i minst 3 minuter och låt det svalna innan du använder det)

1 tsk salt

1 tsk honung
(den får inte ha varit upphettad för då är jästsporerna stendöda)

1 msk av någon surmjölksprodukt, t.ex. filmjölk

Täck bunken lite slarvigt med plastfilm och låt stå ett dygn i rums­tem­pe­ra­tur. Sätt inte folien helt tätt eftersom processen behöver lite syre för att fungera som den ska.


Dag 2-5:

Mata din nya kompis med två nävar mjöl och rör ihop ordentligt. Till­sätt bara så mycket vatten att smetens konsistens blir som tjockare pannkakssmet. Bunken, täckt med plastfilm, ska fortfarande stå fram­me i rums­tem­pe­ra­tur.


Dag 3 bör du kunna se att det bildas fina, små bubblor, ungefär som kolsyrebubblorna i en flaska läsk.

Dag 4 ska det bubbla lite mera.

Dag 5 ska det så ut som på min bild här ovanför om surdegen ut­veck­las som den ska. Om det inte gör det kan du tillsätta lite mer honung – en halv tsk eller så – för att öka mängden jästsporer lite till. Sedan ger du surpuppan ytterligare ett dygn på sig att ta fart.

(Föredrar du en rågsurdeg är det bara att byta ut mjölet till ett färskt, gärna ekologiskt rågmjöl.)

***

När du ska baka med surdeg tar du 1,5 dl av denna istället för jäst. Jag bakar alltid med kall degvätska och låter degen jäsa lääänge, si­så­där 4-5 timmar.

Det som blir över kan du frysa in i portioner och så tinar du bara upp en sådan i rumstemperatur dagen före du tänker baka. Kom ihåg att inte baka upp allt, utan spara en portion som grund till nästa sats sur­deg! Den nya satsen ”göder” du upp precis som dag 2-5 när du star­ta­de originalet. Svårare än så är det faktiskt inte.

torsdag 17 juni 2010

Coolt


Tror faktiskt jag ska fira ett så jämnt och snyggt tal med ett litet glas rödvin en underbar junikväll som denna! Lite kyligt är det där ute, men det är ljust. Så där ljust så att det nästan är synd att gå och lägga sig. Och trädgården doftar sommar: nyklippt gräs och solvarmt grus. Inget går upp mot vår nordiska sommar.

Stort tack till alla härliga människor som hittat hit sedan starten!

onsdag 16 juni 2010

RECEPT > Formbröd med honung och fröfrossa


JAG FORTSÄTTER BAKA i form. Den här gången blev det en rysligt nyttigt bröd, späckat med frön och med sin sötma från honung. Sat­sen räcker till en form.


25 g jäst
1 dl filmjölk (surmjölk i Finland)
2,5 dl kallt vatten
1 msk krossade linfrön
1 msk skalade sesamfrön
1 msk skalade solrosfrön
1 msk pumpakärnor
2 msk kruskakli
1 msk honung
2 dl dinkelmjöl
2 dl rågsikt
i runda slängar 4-5 dl specialvetemjöl
1 knapp msk gott havssalt

Lös upp jästen i vattnet och filmjölken. Hiva i alla ingredienser, för­utom saltet och ett par deciliter av specialvetemjölet. Rör ihop och tillsätt yt­terligare vetemjöl tills degen antar en elastisk konsistens och slutar klibba mot bunken, men den får fortfarande vara mer lös än stabbig. Knåda i maskin 5 min. – för hand c. 10. Nu tillsätts saltet och sen fortsätter du knåda lika länge till.

Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och stjälp upp degen i formen. Pudra vetemjöl över ytan, lägg en handduk över och låt brö­det jäsa sisådär en dryg timme i rumstemperatur.


Sätt på ugnen på 250° grader och ställ in formen på nedre falsen. Efter 5 minuter öppnar du ugnsluckan en kort stund för att släppa ut en del av värmen. Samtidigt sänker du temperaturen till 220° och gräddar vidare i 25-30 minuter eller tills brödets innertemperatur är 97°.

Låt det nygräddade brödet svalna på galler, inlindat i en handduk.

måndag 14 juni 2010

Veckans Vanartiga Vers #9

Yrkesmördaren Ben från Cape Fear
sa till polaren: ”Lend me your ear.”
Tog sig friheten sen
sno en bit av sin vän
och ta med denna som souvenir.


***

Denna limerick, och ytterligare 127 stycken, ingår i samlingen ”Limerickar att le åt”, som du kan ladda ner i sin helhet genom att klicka HÄR.

Tycker du att den här var kul och vill roa någon annan? Då är det bara att klicka på det lilla kuvertet med en pil på i slutet av inlägget och skicka iväg länken.

söndag 13 juni 2010

MÖNSTER > virkade mormorsränder à la Attic24

 
LOVELY LUCY MED den brittiska bloggen Attic24 har ännu en gång tjänat som inspiratör. Denna gång är det mormorsränder. Det bygger på samma teknik som när man virkar mormorsrutor – stolpgrupper om tre – men intrycket blir alldeles annorlunda. Att virka så här är inget som hon på något vis är ensam i världen om att göra, men jag gillar hennes sätt att börja och sluta varven för ett snyggt slut­resultat.



För att virka mormorsränder får du vackert lov att börja med att virka en liten provbit (o ja, jag vet hur trist det momentet är), så du vet hur mycket ditt arbete bygger på bredden och höjden med det garn och den virknål du tänker använda. Utgående från det räknar du ut hur många maskor du ska lägga upp för ditt riktiga projekt.

SÅ HÄR GÅR DET TILL:

förkortningar
lm = luftmaska
fm = fast maska
st = stolpe

Börja med en lm-kedja, där antalet maskor måste vara delbart med 3. Gör inte lm-kedjan för tajt! Försök lägga upp löst eller byt helt enkelt till ett nummer grövre virknål för själva uppläggningen.


VARV 1:
1 fm i den andra lm från nålen och fortsätt sedan med 1 fm i varje lm. Började du t.ex. med 21 lm ska ditt första varv bestå av 19 fm när det är färdigt.


VARV 2:
3 lm (= 1 st), 1 st i första fm. *Hoppa över 2 m, 3 st (= st-grupp) i den tredje m. Upprepa *-* till slutet av varvet, där du i den sista fm på fö­regående varv virkar endast 2 st istället för en st-grupp.

Det färdiga varvet börjar och slutar med 2 st, och består däremellan av st-grupper.


VARV 3:
På det här varvet virkar du i mellanrummen mellan st-grupperna på föregående varv.

3 lm (= 1 st), 3 st i mellanrummet mellan de sista två st-grupper på föregående varv. Fortsätt med st-grupper varvet ut och sluta med 1 st i den tredje av de 3 lm du började föregående varv med.

Det färdiga varvet börjar och slutar med 1 st, och består däremellan av st-grupper.

Ta av garnet och byt färg.
[Så långt enligt Lucys beskrivning. Själv byter jag färg på ett annat sätt: jag byter till den nya färgen innan jag drar igenom garnet sista gången på den sista stolpen. Sedan ”väver jag in” garnändan i virk­ningen genom att omväxlande flytta den bakom och framför arbetet under virkningens gång, så där en 5-6 cm in på följande varv. På så vis får jag bara en garntåt kvar att fästa efter varje färgbyte.]


VARV 4:
Knyt fast det nya garnet i det föregående och lämna ändarna för att sy fast dem senare (eller gör färgbytet på mitt sätt).

Stick in virknålen i det första mellanrummet på föregående varv (mel­lan den sista st-gruppen och den sista st). Dra det nya garnet igen­om till framsidan. Virka 3 lm och därefter 1 st i samma mellanrum (motsvarar tillsammans 2 st). Virka st-grupper över hela varvet och sluta med 2 st i det sista mellanrummet.

Precis som på varv 2 börjar och slutar det färdiga varvet med 2 st, och består däremellan av st-grupper.


VARV 5:
3 lm (= 1 st), fortsätt med st-grupper varvet ut och sluta med 1 st i den tredje av de 3 lm du började föregående varv med.

Precis som på varv 3 börjar och slutar det färdiga varvet med 1 st, och består däremellan av st-grupper.

Ta av garnet och byt färg.

Upprepa varv 4 och 5 till önskad längd, det vill säga två varv för varje färg.




~~~ All cred to Lucy ~~~

A huge thank you to Lucy for letting me translate this simple but awe­some pattern into Swedish. Happy hooking!

[tags: crochet, granny stripes, pattern, swedish, Attic24]

Virka, virka, virka ... mormorsränder

REGN OCH RUSK på tredje dagen. All planerad utomhusverksamhet har torkat in (ha-ha!) Men aldrig något ont som inte har något gott med sig! Nu har jag haft tid att börja på mitt hook along-projekt, att virka mormorsränder.

Det är härliga Lucy med brittiska bloggen Attic24 som återigen satt igång mig och en massa andra virkglada runtom klotet. Lucy virkar själv på en filt, men eftersom jag inte på långa vägar är färdig med den jag håller på med av hexagoner får det för min del räcka med ett par 50x50-centimeter stora kuddöverdrag.

Garnet är mitt vanliga Catania och som vanligt kör jag ad lib. Rän­der­na har fått komma i den ordning de kommer. Här är jag drygt halv­vägs på det första överdraget (baksidorna kommer att bli av bomulls- eller linnetyg). Kuddens högra sida kommer att bli en spegelbild av den vänstra.


Min kretongmönstrade lilla soffa har avgjort färgvalet. Tanken är att kuddarna ska ligga i vardera av mina två, enfärgade fåtöljer.


Om du blir sugen på att själv testa mormorsrandig virkning kan du antingen besöka Lucys blogg, där den väldigt lätta beskrivningen finns på engelska, eller klicka HÄR för den svenska över­sätt­ningen här i min blogg :o)

(Jodå, jag är på en andhämtningspaus från bloggen, men detta ville jag få upp inför kommande semestrar och dagar med dåligt väder. Dessutom är det så kuuul att virka mormorsränder – och så går det fort också – så jag kunde bara inte låta bli att skynda mig med att få ihop ett mönsterinlägg.)