lördag 25 december 2010

Snart, väldigt snart ...

MINNS NI MITT långrandiga morsmorsfiltprojekt? Sakta men säkert närmar jag mig slutet! Nu återstår endast sju ränder, sen är jag klar med den långrandiga delen. Efter det ska jag bara virka några varv längs vardera kortända och sen är filten helt färdig. Jag kan nästan inte bärga mig tills jag kan visa den åt er i hela sin randiga härlig­het ...Briefly in English:
Remember my granny striped blanket? Just seven rows more and it will be done! Well, the striped part of it that is. After that I’ll still have to crochet a few rows at each of the short sides before it will be comp­letely finished. But soon my dears, very soon, it will be all done! I almost can’t contain myself until I’ll be able to show it to you in all its striped glory ...
[tags: crochet, blanket, afghan, throw, granny, stripes, striped, multicolor, colorful, attic24]

fredag 24 december 2010

Tack, Tomten!

– Men tack, snälla Tomten! Huur kunde Tomten veta att det var pre­ciis det här jag önskade mig i julklapp?

mummel-mummel

– Hursa? Jag hörde inte riktigt. Tomten får nog sluta mumla i skägget!

mummel-mummel

– Jovisst, det är klart jag är glad! Vem skulle väl inte bli överlycklig för en alldeles färsk punktering alldeles lagom till julafton?

mummel-mummel

– Förlåt, vad sa Tomten?

mummel-mummel

– Jaså, jaha. Nädå, det gör absolut ingenting att det råkar var -18° där ute. Nog vet väl Tomten att ”det finns inga dåliga väder, det finns bara dåliga kläder”..?

mummel-mummel

– Tack, tack, och god jul på sig själv tomtejävel rara Tomten!

torsdag 23 december 2010

Pepparkakskaos

IGÅR VAR DET pepparkaksbak i ”Rucklet”! Plåt efter plåt med ny­gräd­da­de hjärtan, stjärnor, gubbar och gummor fyllde till slut hela huset med en underbart julig doft och lilla A och jag hade hjärtans roligt.


(Beklagar den dåliga bildkvaliteten! Ljusförhållandena var rent ut sagt usla, och jag orkade inte släpa fram mitt provisoriska stativ mitt i baket.)

Förutom hundratals vanliga kakor bakade jag även en föns­ter­de­ko­ra­tion. Tanken var att göra en snöstjärna, men hur det nu var så räk­na­de jag fel på antalet uddar :o/ Men den pryder sin plats ändå, tycker jag. Idag ska vi dekorera gårdagens kakbak med kristyr och då ska även denna få sin släng av sleven.


Härmed vill jag också passa på att önska alla en riktigt

God Jul

I år, liksom tidigare år, slösar vi inga pengar på porton,
och skickar med andra ord inga riktiga julkort.

tisdag 21 december 2010

Rosensallad: billig och god jultradition


JAG ÄR INTE den som håller hårt på traditioner. Sådana har en för­måga att bli stressmoment istället för glädjeämnen, även de som hör matsidan till. En sak som däremot så gott som alltid finns i ”Rucklet” runt jul är samma rosensallad som lagades medan julen fortfarande firades hemma hos mamma.


På den tiden – den gamla goda – lagades det alltid en dubbel, ibland rentav tredubbel sats, eftersom alla i vår lilla familj var lika förtjusta i den. Traditionen påbjöd då att vi hjälptes åt alla tre dagen före jul­afton att hacka och blanda ingredienserna.

Så här lyder receptet för en normalsats:

4 dl kall, kokt potatis hackad i små tärningar
4 dl inlagda rödbetor hackade på samma vis
c. 2 dl finhackad inlagd gurka
3/4 dl finhackad purjolök
3/4 dl finhackad rödlök
3 rårivna, skalade, syrliga äpplen

Salladen görs med fördel dagen före så att den hinner gotta till sig, som mat-Tina skulle säga.

I år hade jag glömt att köpa rödlök, så jag ökade istället mängden purjolök till det dubbla. Det går precis lika bra och blir precis lika gott, bara med något mindre distinkt löksmak.

måndag 20 december 2010

Veckans Vanartiga Vers #36

En försvarsadvokat ifrån Hjo
på klienterna valt att sig sko.
Om brotten uppdagas
dock allt överklagas,
så han borti Barbados kan bo.


***

Denna limerick, och ytterligare 127 stycken, ingår i samlingen ”Limerickar att le åt”, som du kan ladda ner i sin helhet genom att klicka HÄR.

Tycker du att den här var kul och vill roa någon annan? Då är det bara att klicka på det lilla kuvertet med en pil på i slutet av inlägget och skicka iväg länken.

söndag 19 december 2010

Så går ett år ifrån vårt liv

VARVET ÄR SLUTET, ett år har gått. Idag tänder jag ett ljus för käre vännen Peter, som så tragiskt gick ur tiden ifjol, bara 45 år gammal.

När ska jag lära mig att det inte går att lyfta luren och ringa upp, när jag kommer på något jag skulle vilja prata med honom om? Imorgon? Om ytterligare ett år?

Du saknas oss, Peter! Jag saknar dig.