lördag 13 mars 2010

En dag under isen

VÅREN VÄLLER ÖVER världen, men över mig vältrar sig tungsinnet.

Vareviga morgon vaknar jag full av goda ambitioner att vara go’ och gla’ och se livet från den ljusa sidan, men i takt med att dygnets ljusa timmar blir fler verkar skymningen lägra sig allt mer över min planhalva; ett förvånande, men inte helt ovanligt, fenomen. Eller, tja, så har jag i alla fall fått mig berättat av såna som kan sånt där.

Eller kan det helt enkelt vara en begynnande femtioårssvacka..?

*funderar*

Jo, så illa kan det nog vara, för frågan ”Jaha, blev det inte mer än det här?” ploppar upp oroväckande ofta. Alla drömmar jag hade som barn, tonåring eller nyvuxen, vad blev de av dem? Jo, schlurp sa det, och så försvann de ute i livets avloppssystem. Och här sitter jag med badkarsproppen i handen och stirrar fånigt ner i silen. Bildligt talat, alltså, för här i ”Rucklet” har vi inget kar. Ingen karl heller, för den delen.

Nåja, drömmar hör ungdomen till. Vi gamla kärringar får göra det bästa möjliga av situationen, så nu går jag och bakar en plåt amerikanska blåbärsmuffins istället. Ha en bra lördag, hörni!

***

Välkommen, Camilla! Jag lovar att jag inte är lika svårmodig jämt; detta är en förhoppningsvis tillfällig svacka ;o)

fredag 12 mars 2010

RECEPT > Hurra, vad jag mår bra-smoothie


Pga min vedervärdigt dåliga C-vitaminstatus blir det (förutom se­riöst tillskott i recept­belagd tablettform) numera en sådan här varje kväll.

Mixa för 2 personer:
-1 banan
-1 kiwi
-1 mandarin (el. ½ apelsin)
tillsammans med en skvätt apelsinjuice.

Fyll upp med naturell yoghurt och pang, bom har man fixat sig en riktig bomb med C, D och kalk.

Virka, virka, virka ...

NÅVÄL, NU SKA jag berätta lite om vad allt som hållit mig sysselsatt och borta från bloggandet. Till stor del har det varit virkandet, och det har tagit extramycket tid i och med att jag jobbat med att knåpa ihop egna lösningar.

Bland annat har jag fixat en liten ros, som jag är riktigt nöjd med.


Den har jag tänkt använda som brosch till exempel till min enkla, svarta tunika. Jag ska egentligen inte alls ha svarta kläder, men med en klatschig cerise scarf och lilla rosen som färggivare funkar det även på mig.


Sen har jag även satt igång med ett helt nytt kuddprojekt. Egentligen är det alldeles ovanligt fult, men så gräsligt det är blir det nästan snyggt ;o) Till det här behövde jag ett bra mönster till en liten blomma men något sådan lyckades jag inte hitta. Så då konstruerade jag ett eget.


Visst är den söt, den lilla blomman med sina tolv kronblad och mitten i avvikande färg? Skulle någon vilja göra egna har jag skrivit ner ett mönster, som du kan hämta i pdf-format genom att klicka här.


Dotra började på en egen virkning under sportlovet; en babyfilt åt kommande systerkotten. Jag tycker hon har valt riktigt läckra unisexiga färger:


Slutligen måste jag meddela Göran att han dessvärre inte kommer att få se min fina bild på en fallande vattendroppe. Jag har för bövelen lyckats radera den! *svär länge och svavelosande mellan sammanbitna tänder vid minnet av hur jäää-la länge det tog att få till den* Om ni inte redan kan tangentkombinationen Shift+Del: lär er den inte. Då är nämligen raderat raderat och mellanlandar inte i någon virtuell papperskorg.

*morrrrr*

[tags: crochet, rose, flower, brooch, granny square, cushion, blanket, cotton, Etsy]

RECEPT > Ost- & morotsplättar


HUSLIGHETEN HAR NÅTT nya höjder den senaste veckan. Bland annat har jag summa två gånger ställt mig och stekt mina ost- & morotsplättar, eftersom A tyckte det var så gott första gången. Den ena gången tog jag förresten undan halva smeten och slängde i finhackad blad­spenat istället.

Det här behöver du:
2 dl dinkelmjöl (vanligt vetemjöl går förstås lika bra)
4 dl mjölk
3 ägg
0,5 tsk salt
några varv på svartpepparkvarnen
c. 1 dl riven ost
25-30 g smält smör (så du slipper smöra laggen hela tiden)
1 rejäl finriven morot (eller c. 100 g spenat)

Blanda ut mjölet med ungefär hälften av mjölken. Ta inte allt på en gång för då är det lätt att mjölet klumpar sig. Rör ner resten. Vispa i äggen. Krydda! Till sist i med det smälta smöret, osten och moroten.

Grädda plättarna på medelhög värme. Gott så in i bombens med en fräsch sallad. Vill man lyxa till det serverar man t.ex. knaperstekt bacon till.


torsdag 11 mars 2010

Ett litet livstecken

*vinkar*

JODÅ, JAG ÄR fortfarande i livet. Är bara lite busy just nu med allt möjligt annat. En del skoj, en del mindre så.

Stay tuned, jag kommer nog upp till ytan snart :o)

onsdag 10 mars 2010

RECEPT > Vitlöksmarinerade bönor


JAG MINNS FAK­TISKT inte om jag delat med mig av det här receptet tidigare, men har jag det så är det ändå värt att upprepa.

Torkade bönor är förhållandevis billiga och baljväxter är vansinnigt nyttiga. Jag kokar oftast hela påsar när jag en gång kokar. Sedan blandar jag de avsvalnade bönorna och fryser dem i lämpligt stora förpackningar; enkelt att ta fram, tina i mikron och marinera.

Receptet är för en normalstor sats, som räcker som tillbehör för fyra personer. Själv lagar jag oftast dubbelt upp :o)

Gör så här:

3 dl kokta bönor, gärna blandade (vita, kidney, soja osv)
gräslök eller persilja

marinad
0,5 dl solros- eller olivolja
4 msk balsamvinäger
1 msk tomatpuré
0,5 tsk paprikapulver (gärna starkt)
1 vitlöksklyfta
lite grovmalen svartpeppar
lite havssalt

Blanda alla ingredienserna till marinaden och häll den över de nykokta/nytinade bönorna medan de fortfarande är varma. Låt kallna och blanda sedan i det finhackade gröna.

Servera de marinerade bönorna som tillbehör till varmrätt eller blanda dem i en sallad.

måndag 8 mars 2010

Till sist kom garnet

ÄNTLIGEN ÄR JAG färdig med krönikan till det kommande lördagsnumret av Tidningen Åland. Det tog sin tid denna gång, eftersom jag inte tyckte jag hade något vettigt att sätta på pränt. Men till slut fick jag en idé och då gick det istället som det brukar: det blev svårt att hålla sig under längdgränsen på 3.800 tecken ...

Den efterlängtade garnleveransen från Tyskland kom i fredags, så nu kan jag slutföra de virkningar som blivit på hälft på grund av ”råvarubrist”! Men innan paketet blev hämtat från posten hann jag påbörja två nya kuddar, som faktiskt är nästan färdiga:



Nu återstår att bestämma hur de yttersta fem centimetrarna ska göras och sedan ska baksidorna, i vanlig ordning, sys av enfärgat bomulls- eller linnetyg.

[ Mina krönikor återfinns alltid veckan efter publiceringen som en del i kåserisamlingen ”Kort & Gott”, som du kommer till genom att klicka vidare via länken som finns under rubriken ”Böcker å annat jag skrivit” i den högra spalten -> ]

[tags: crochet, granny square, cushion, cotton, Etsy]

And the winner is ... #3

A är tillbaka i modershuset och därmed är dragningen av vinnaren av Granny Goes Hip-armbandet avklarad. Och tja, jag kan inte annat än garva, för vinnaren blev ...

*oliiidlig spänning*

... bloggens ende manlige följare. Grattis, Göran, du kommer säkert att bli riktigt söt i ett orange, virkat armband! Om du mejlar mig din adress så kommer vinsten på posten så snart Ymer lyckas bryta upp farleden.

Och ni övriga: Kolla spalten till höger ->
Som synes är det en ny utlottning på gång :o)