lördag 24 april 2010
Sprejväder
VI SKULLE HA eldat ris idag, kompissan S och jag, på hennes tomt. Men vinden var mot oss inte med, så den storstilade planen gick om intet. Istället blev det fika i vårsolen på hennes uteplats, och det var väl inte helt fel det heller.
I vägrenen intill lyste det så gult, så gult av tussilago. Rena, rama tussilagoåkern.
I brist på pyromaniskt pyssel tog jag istället mig an sprejmålningen av hatthyllan i björk, som jag fyndat på möbelreturen för en tia. Den ska sättas upp i entrén och har legat sandpapprad och klar sedan före jul i väntan på lämpligt väder för utomhusarbete. Men attans, vad mycket målartejpning det krävdes för att täcka alla delar som inte skulle få färg. Det är skittrist att målartejpa.
Och så var det grundmålning...
... vänta femton minuter och måla med den vita slutfärgen; två lager med en kvarts mellanrum.
Sen, när det hela torkat, blir det att ta fram vattenpass och slagborr för att plugga för skruvar i den murade hallväggen. Före- och efterbilder kommer senare – om resultatet blir som jag tänkt mig, annars skrotar vi det och låtsas som att hyllan aldrig funnits.
I vägrenen intill lyste det så gult, så gult av tussilago. Rena, rama tussilagoåkern.
I brist på pyromaniskt pyssel tog jag istället mig an sprejmålningen av hatthyllan i björk, som jag fyndat på möbelreturen för en tia. Den ska sättas upp i entrén och har legat sandpapprad och klar sedan före jul i väntan på lämpligt väder för utomhusarbete. Men attans, vad mycket målartejpning det krävdes för att täcka alla delar som inte skulle få färg. Det är skittrist att målartejpa.
Och så var det grundmålning...
... vänta femton minuter och måla med den vita slutfärgen; två lager med en kvarts mellanrum.
Sen, när det hela torkat, blir det att ta fram vattenpass och slagborr för att plugga för skruvar i den murade hallväggen. Före- och efterbilder kommer senare – om resultatet blir som jag tänkt mig, annars skrotar vi det och låtsas som att hyllan aldrig funnits.
Fruntimmersfredag
GÅRDAGEN BJÖD PÅ tjejkväll i Rucklet. Jag hade i god tid förberett med att strimla en kålsallad, sätta en pizzadeg och koka ihop en smaskig tomatsås, så att det skulle gå snabbt att slänga ihop en plåtpizza när väninnan P anlände efter arbetsdagen.
Den här gången blev det 50/50 rökt skinka och kallrökt lax i tunna skivor + fetaost, och om att det blev gott vittnar att vi på två kvinns tuggade i oss hela plåten – minus två småbitar.
För övrigt skadar det inte att nämna Fiskars ergonomiska Functional Form-brödkavel; aldrig har det varit så lätt att kavla en pizzadeg som med detta utomordentliga redskap. Rekommenderas å det allra varmaste!
Eftersom P och jag inte träffats på riktigt på ett tag – ett par raska promenadtillfällen inte inräknade – hade vi förstås en hel del att avhandla. Timmarna gick medan nivån i vinflaskorna sjönk och kan ni förstå, vi höll nästan på att glömma bastun! Det blev snudd på nattbad den här gången.
Tack P, för en trevlig kväll, befriande fri från skvaller men full av klokskap, humor och flams. Nähdään perjantaina!1)
1) finska; vi ses på fredag
Den här gången blev det 50/50 rökt skinka och kallrökt lax i tunna skivor + fetaost, och om att det blev gott vittnar att vi på två kvinns tuggade i oss hela plåten – minus två småbitar.
För övrigt skadar det inte att nämna Fiskars ergonomiska Functional Form-brödkavel; aldrig har det varit så lätt att kavla en pizzadeg som med detta utomordentliga redskap. Rekommenderas å det allra varmaste!
Eftersom P och jag inte träffats på riktigt på ett tag – ett par raska promenadtillfällen inte inräknade – hade vi förstås en hel del att avhandla. Timmarna gick medan nivån i vinflaskorna sjönk och kan ni förstå, vi höll nästan på att glömma bastun! Det blev snudd på nattbad den här gången.
Tack P, för en trevlig kväll, befriande fri från skvaller men full av klokskap, humor och flams. Nähdään perjantaina!1)
1) finska; vi ses på fredag
Sparat i följande arkivlådor:
Ditten och datten
RECEPT > Jäsdeg till pizza
DEGEN RÄCKER TILL 4 normalstora runda pizzor eller en hel ugnsplåt.
25 g jäst
2 dl vatten
1 msk olja
c. 5 dl vetemjöl (mängden beror på hur färskt ditt mjöl är)
0,5 tsk salt
Rör ut jästen med vattnet och tillsätt oljan. Arbeta in mjölet och saltet och knåda degen 10 minuter i maskin. Vetedegar kan knådas ganska kraftigt, och mer glutentrådar bildas ju bättre degen har knådats.
Täck bunken väl, helst med tätslutande plastfolie, och låt degen jäsa minst 1 timme.
Pizzan gräddas i 225-250° mitt i ugnen. 10-15 minuter för vanliga runda och 15-20 minuter för en hel plåt.
Recept på en riktigt mustig och god tomatsås hittar du HÄR.
RECEPT > Italiensk tomatröra
MÄNGDEN I DET här receptet räcker till 4 portionspizzor och med råge till en stor pizza bakad på ugnsplåt.
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk olivolja
1 burk (400 g) krossade tomater
1 tsk socker
salt
nymalen svartpeppar
0,5 tsk torkad basilika
0,5 tsk torkad oregano
1 lagerblad
2-3 msk tomatpuré
Fräs löken och vitlöken mjuka i oljan. Häll i tomaterna och låt röran småkoka utan lock i c. 15 minuter.
Krydda med socker, salt och peppar och koka vidare i 10 miuter.
Tillsätt örtkryddorna och koka ytterligare 15 minuter.
Avsluta med att blanda ner tomatpurén. Anpassa mängden efter hur pass tomatröran har kokat ihop. Den får inte vara för blöt och rinnig, snarare bör den vara jämn och tjock.
Låt röran svalna innan den används.
Puts ... väck!
ALLA SOM HAR en braskamin känner väl till problemet med igensotade glasluckor? Ett problem som egentligen inte är ett problem.
Fukta helt enkelt en bit hushållspapper (eller någon annan sorts trasa), doppa den i aska från spisen och gnid. Lätt som en plätt lossnar till och med det mest fastbrända om man blöter, doppar och gnider några gånger.
Och vad beror det här trolleriet på? Jo, nu är det så, att spisaska + vatten är rena lutet! Starkare och effektivare rengöringsmedel än det får man leta efter. Sen är det ju inte helt fel att det både finns färdigt på plats och dessutom är alldeles gratis ;o)
Lut, som är basiskt, tillverkade man förr genom att låta 1-5 dl björkaska per liter vatten dra kallt över natten eller upp till ett par dagar, eller genom att koka blandningen upp till några timmar. Jomen, gamla knep är oftast de bästa!
Fukta helt enkelt en bit hushållspapper (eller någon annan sorts trasa), doppa den i aska från spisen och gnid. Lätt som en plätt lossnar till och med det mest fastbrända om man blöter, doppar och gnider några gånger.
Och vad beror det här trolleriet på? Jo, nu är det så, att spisaska + vatten är rena lutet! Starkare och effektivare rengöringsmedel än det får man leta efter. Sen är det ju inte helt fel att det både finns färdigt på plats och dessutom är alldeles gratis ;o)
Lut, som är basiskt, tillverkade man förr genom att låta 1-5 dl björkaska per liter vatten dra kallt över natten eller upp till ett par dagar, eller genom att koka blandningen upp till några timmar. Jomen, gamla knep är oftast de bästa!
fredag 23 april 2010
Kladdat och klart
SÅ HÄR FINA blev dom, mina gamla pallkragar, efter en flödig strykning med trätjäran jag köpte i Sjökvarteret igår.
Innan jag slabbade på blandade jag ut tjäran med kokt linolja och balsamterpentin i proportionerna 40+40+20 %. Doften golvade mig nästan trots att jag var utomhus, men när det gått en stund kändes det bara angenämt. Som att befinna sig ombord på en gammal fiskebåt ungefär.
Nu återstår att bestämma var lådorna ska ställas för optimal kombination av estetik och odlingsnytta, lägga markduk under, fylla på med jord och besluta vad som ska odlas i dom, förstås! Eventuellt något från dessa fröpåsar ...
... eller kanske helt enkelt potatis?
Å, om det ändå kunde gå lite fortare nu, så att det snart blir varmt i jorden!
Innan jag slabbade på blandade jag ut tjäran med kokt linolja och balsamterpentin i proportionerna 40+40+20 %. Doften golvade mig nästan trots att jag var utomhus, men när det gått en stund kändes det bara angenämt. Som att befinna sig ombord på en gammal fiskebåt ungefär.
Nu återstår att bestämma var lådorna ska ställas för optimal kombination av estetik och odlingsnytta, lägga markduk under, fylla på med jord och besluta vad som ska odlas i dom, förstås! Eventuellt något från dessa fröpåsar ...
... eller kanske helt enkelt potatis?
Å, om det ändå kunde gå lite fortare nu, så att det snart blir varmt i jorden!
Sparat i följande arkivlådor:
Rucklet,
Trädgård 2010,
Uppfixat
Kolla, en kollhållare!
JAG VET ÄRLIGT talat inte hur länge jag irriterat mig på att använda en garntåt som varvbytesmarkör när jag virkar. Och varför det tagit så erbarmligt länge att plocka fram material som redan finns hemma för att tillverka något mer funktionellt ... ja, det kan jag inte svara på. Men nu är det i alla fall gjort! Sent omsider.
[tags: crochet, stitch, stitch marker, marker, beads, wire]
[tags: crochet, stitch, stitch marker, marker, beads, wire]
Sparat i följande arkivlådor:
Tillverkat,
Virkat
Hej och hoj!
DEBBIE, MIN CYKEL1), kom för ett par dagar sedan hem från Farbror Doktorn, där hon varit på hälsokontroll och rundsmörjning. Reglaget ruckat och ett nytt ytterdäck där bak fick hon, och prima olja på och i sina vitala delar. I skick som ny är hon, gamla Debban, så hej och hoj, vad vi ska hoja i sommar!
Även förra våren var hon på översyn, för hon hade liksom varit lite bångstyrig med växlarna ett tag; ville bara växla ner och inte upp. Det ville inte jag. Fast när hon kom hem visade det sig att hon var precis lika ogin som före, och därför fick hon stå och skämmas under terrassen mest hela sommaren.
Men i år ska det bli andra bullar! Däcken är fullpumpade, cykelkorgen stadigt surrad och nya batterier laddade i lyktan. Nu väntar vi bara på velocipedvänligt väder. Ja, ni vet, det där som kallas våren. Idag har den inte kommit. Ute är det fortfarande kallt och nu snöar det också.
1) Märket är DBS, därav namnet.
PS. Ni känner väl till cykelhandlarens snapsvisa, den föredömligt korta? Inte det? Så här går den: ”Hoj!”
Även förra våren var hon på översyn, för hon hade liksom varit lite bångstyrig med växlarna ett tag; ville bara växla ner och inte upp. Det ville inte jag. Fast när hon kom hem visade det sig att hon var precis lika ogin som före, och därför fick hon stå och skämmas under terrassen mest hela sommaren.
Men i år ska det bli andra bullar! Däcken är fullpumpade, cykelkorgen stadigt surrad och nya batterier laddade i lyktan. Nu väntar vi bara på velocipedvänligt väder. Ja, ni vet, det där som kallas våren. Idag har den inte kommit. Ute är det fortfarande kallt och nu snöar det också.
1) Märket är DBS, därav namnet.
PS. Ni känner väl till cykelhandlarens snapsvisa, den föredömligt korta? Inte det? Så här går den: ”Hoj!”
Sparat i följande arkivlådor:
Ditten och datten
torsdag 22 april 2010
Det börjar verka tjärlek, banne mej!
SAMMA VISA VARJE kväll: Jag tar ett sista bloss under köksfläkten (uschja, fy på mig), summerar dagen som gått ... och smider nya, ambitiösa planer för morgondagen.
Den vid det här laget lite skruttiga papperslappen fylls obönhörligt med nya borden i ett snabbare tempo än jag hinner beta av från toppen av listan. Men idag har jag haft tur(?); det kalla, äckliga och lite fuktiga vädret har omöjliggjort åtminstone tre av mina to do-punkter.
Vad jag däremot har fått gjort, är att ge mig iväg och köpa lite tjära. Denna vår ska jag nämligen få till stånd odlingslådor av gamla pallkragar. Men innan de fylls med jord måste de tjäras, annars lär de ruttna bort snabbare än man hinner säga röta. Inget giftstint träskydd här inte!
Tur att det fina Sjökvarteret finns i närheten! Där har nyss hållits årlig tjärmarknad, så där fanns att köpa på lösvikt precis vad jag behöver.
Ännu ligger skutorna vid kaj, ordentligt vinterpackade ...
... och Café Bönan är tomt och avfolkat. Men vänta bara till sommaren! När vädret tillåter är det svårt att hitta ett mysigare ställe att fika på här i stan.
Och sisåhär gör man ett skotstek. Ett skotstek är en busenkel och användbar knop som man använder för att förena två linor eller snören.
Den ena tampen viks dubbel i ändan och knopen görs med den andra. Om linorna är olika tjocka slår man knopen runt den grövre med den tunnare. Knopen kan också användas för att förena två linor, där den ena redan har en fast ögla.
Den vid det här laget lite skruttiga papperslappen fylls obönhörligt med nya borden i ett snabbare tempo än jag hinner beta av från toppen av listan. Men idag har jag haft tur(?); det kalla, äckliga och lite fuktiga vädret har omöjliggjort åtminstone tre av mina to do-punkter.
Vad jag däremot har fått gjort, är att ge mig iväg och köpa lite tjära. Denna vår ska jag nämligen få till stånd odlingslådor av gamla pallkragar. Men innan de fylls med jord måste de tjäras, annars lär de ruttna bort snabbare än man hinner säga röta. Inget giftstint träskydd här inte!
Tur att det fina Sjökvarteret finns i närheten! Där har nyss hållits årlig tjärmarknad, så där fanns att köpa på lösvikt precis vad jag behöver.
Ännu ligger skutorna vid kaj, ordentligt vinterpackade ...
... och Café Bönan är tomt och avfolkat. Men vänta bara till sommaren! När vädret tillåter är det svårt att hitta ett mysigare ställe att fika på här i stan.
Och sisåhär gör man ett skotstek. Ett skotstek är en busenkel och användbar knop som man använder för att förena två linor eller snören.
Den ena tampen viks dubbel i ändan och knopen görs med den andra. Om linorna är olika tjocka slår man knopen runt den grövre med den tunnare. Knopen kan också användas för att förena två linor, där den ena redan har en fast ögla.
Sparat i följande arkivlådor:
Rucklet,
Trädgård 2010,
Åland - mitt i sjön
Knoppar av hopp
OTÅLIG SOM EN unge på julaftonen vankar jag runt i min trädgård och söker efter tecken som tyder på att aprilkylan börjar ge upp. Det går trögt i år.
Men skogslinden jag räddat från en tynande tillvaro i mörkret under mina två jättegranar visar röda, mognande bladknoppar!
Och libstickan – som för övrigt måste omlokaliseras denna vår – har stuckit upp sitt skrynkliga anlete ur den ännu kalla jorden. I det här stadiet ser skottet nästan obscent ut, inte sant?
Min lilla krusbärsbuske, en present av gode vännen G för flera år sedan, har aldrig riktigt tagit sig. Att den flyttats summa tre gånger är förstås förklaringen, men envist överlever den och tänker tydligen fortsätta med det.
Oj, oj ... Det är svårt att tro att detta ska bli ett frodigt bestånd med jordgubbsplantor senare i år! Men Någon borde ut och rensa bort allt fjolårsskräp.
Men skogslinden jag räddat från en tynande tillvaro i mörkret under mina två jättegranar visar röda, mognande bladknoppar!
Och libstickan – som för övrigt måste omlokaliseras denna vår – har stuckit upp sitt skrynkliga anlete ur den ännu kalla jorden. I det här stadiet ser skottet nästan obscent ut, inte sant?
Min lilla krusbärsbuske, en present av gode vännen G för flera år sedan, har aldrig riktigt tagit sig. Att den flyttats summa tre gånger är förstås förklaringen, men envist överlever den och tänker tydligen fortsätta med det.
Oj, oj ... Det är svårt att tro att detta ska bli ett frodigt bestånd med jordgubbsplantor senare i år! Men Någon borde ut och rensa bort allt fjolårsskräp.
Sparat i följande arkivlådor:
Rucklet,
Trädgård 2010
RECEPT > Formbröd med frön & lingon
VID DET SENASTE baket blev det inte bara brödet med frukt och nötter utan också en form med den här varianten, med frön och lingonsylt:
25 g jäst
1 dl filmjölk (surmjölk i Finland)
2,5 dl kallt vatten
1 msk olja, gärna olivolja
2 msk krossade linfrön
2 msk skalade sesamfrön
0,5 dl skalade solrosfrön
0,5 dl lingonsylt
1 dl rågsikt
2 dl dinkelmjöl
i runda slängar 5-6 dl specialvetemjöl
1 knapp msk gott havssalt
Lös upp jästen i vattnet och filmjölken. Hiva i alla ingredienser, förutom saltet och ett par deciliter av specialvetemjölet. Rör ihop och tillsätt ytterligare vetemjöl tills degen antar en elastisk konsistens och slutar klibba mot bunken, men den får fortfarande vara mer lös än stabbig. Knåda i maskin 5 min. – för hand c. 10. Nu tillsätts saltet och sen fortsätter du knåda lika länge till.
Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och stjälp upp degen i formen. Pudra vetemjöl över ytan, lägg en handduk över och låt brödet jäsa sisådär en dryg timme i rumstemperatur.
Sätt på ugnen på 250° grader och ställ in formen på nedre falsen. Efter 5 minuter öppnar du ugnsluckan en kort stund för att släppa ut en del av värmen. Samtidigt sänker du temperaturen till 220° och gräddar vidare i 25-30 minuter eller tills brödets innertemperatur är 97°.
Låt det nygräddade brödet svalna på galler, inlindat i en handduk. Ett jäkla gott bröd, om jag får säga det själv!
Could have fooled me ...
Eller vice versa..? Skillnaden är hårfin. Vad trött jag blir ... Nå’n som hänger med på att emigrera till Nya Zeeland?!
Sparat i följande arkivlådor:
Jämmer och elände
onsdag 21 april 2010
Solitär i all ära ...
DET RÅDER INGEN tvekan om att vi befinner oss i april. Igår sken solen och jag blev svettig av vedhuggningen, idag är det svinkallt och från skyn faller inte isländsk aska utan snöblandat regn. Enastående upplyftande för en annan, som redan sitter med avtryckarfingret på fröpåsarna :o(
Den rådande kvällen är egentligen som gjord för gemytligt umgänge inomhus. Med brasan muntert knastrande i bakgrunden samlas vi runt ett sällskapsspel och har det gott. Eller nä.
Lilla A är annorstädes och ägnar sig åt fysisk fostran och Drömprinsen lyser med sin sedvanliga frånvaro. I Rucklet finns bara jag, och det blir jä*ligt trist att spela Solitär i all evighet. En gång gjorde jag ett försök med schack, men partiet ville aldrig ta slut, eftersom jag lirade lika listigt på båda planhalvor ...
Förr, då när dinosaurierna nyligen dött ut, brukade det spelas mycket Alfapet (eller scrabble, som det heter på riktigt) här i krokarna. Men motspelarna har liksom tagit vägen. Kolavippade är dom eller bortflyttade, och därmed väldigt lite tillgängliga.
Som ett halvbra substitut för levande sällskap reggade jag mig för några år sedan på www.betapet.com och spelade en del on-line, men nuförtiden tar jag till Frank Ordmonstret när abstinensen blir som störst och hjärnan behöver få sig en genomkörare.
En av livets Stora Frågor är var f*n man, i den här åldern, ska hitta sig nya scrabblekompisar? Fast att träffas in real life verkar vara en utdöende vana. Visst är det tragiskt?
Den rådande kvällen är egentligen som gjord för gemytligt umgänge inomhus. Med brasan muntert knastrande i bakgrunden samlas vi runt ett sällskapsspel och har det gott. Eller nä.
Lilla A är annorstädes och ägnar sig åt fysisk fostran och Drömprinsen lyser med sin sedvanliga frånvaro. I Rucklet finns bara jag, och det blir jä*ligt trist att spela Solitär i all evighet. En gång gjorde jag ett försök med schack, men partiet ville aldrig ta slut, eftersom jag lirade lika listigt på båda planhalvor ...
Förr, då när dinosaurierna nyligen dött ut, brukade det spelas mycket Alfapet (eller scrabble, som det heter på riktigt) här i krokarna. Men motspelarna har liksom tagit vägen. Kolavippade är dom eller bortflyttade, och därmed väldigt lite tillgängliga.
Som ett halvbra substitut för levande sällskap reggade jag mig för några år sedan på www.betapet.com och spelade en del on-line, men nuförtiden tar jag till Frank Ordmonstret när abstinensen blir som störst och hjärnan behöver få sig en genomkörare.
En av livets Stora Frågor är var f*n man, i den här åldern, ska hitta sig nya scrabblekompisar? Fast att träffas in real life verkar vara en utdöende vana. Visst är det tragiskt?
Sparat i följande arkivlådor:
Det var bättre förr,
Funderingar
Men så kan det väl inte vara..?
NYUPPSTIGEN MED TRASSLIGT hår sitter jag vid bordet och fånstirrar ut genom mitt nytvättade köksfönster. Mellan händerna en kopp nybryggt kaffe, riktigt kaffe. Plötsligt slås jag av en tanke:
Under en tid, ungefär sedan Peter blev sämre i höstas, har jag varit lat och druckit pulverkaffe. Masssor av pulverkaffe. Hela oceaner. För med pulverkaffepimplandet har det varit så, att efter en kopp har suget efter en till ... och ännu en till ... varit stort.
Så är det inte när jag brygger äkta vara. Inte kan det väl vara så, att det även i snabbkaffe tillsätts något som gör att man inte blir mätt?! Precis som med livsmedel, där E621-E625 gör att mättnadskänslan trubbas av.
*blir mörkrädd*
Någon annan kaffemoster/-morbror som tyckt sig notera samma fenomen..?
(Muggen är gjord av Judy Kuitunen och ingår i en serie som varit min favorit i många, många år. Kannan i bakgrunden hör till min jä*la Moccamaster. Tvi vale.)
Under en tid, ungefär sedan Peter blev sämre i höstas, har jag varit lat och druckit pulverkaffe. Masssor av pulverkaffe. Hela oceaner. För med pulverkaffepimplandet har det varit så, att efter en kopp har suget efter en till ... och ännu en till ... varit stort.
Så är det inte när jag brygger äkta vara. Inte kan det väl vara så, att det även i snabbkaffe tillsätts något som gör att man inte blir mätt?! Precis som med livsmedel, där E621-E625 gör att mättnadskänslan trubbas av.
*blir mörkrädd*
Någon annan kaffemoster/-morbror som tyckt sig notera samma fenomen..?
(Muggen är gjord av Judy Kuitunen och ingår i en serie som varit min favorit i många, många år. Kannan i bakgrunden hör till min jä*la Moccamaster. Tvi vale.)
Sparat i följande arkivlådor:
Funderingar
RECEPT > Formbröd med aprikoser, fikon & nötter
DET HAR VARIT bakdag i Rucklet igen, ett riktigt nu-ska-vi-se-vad-som-finns-kvar-i-påsarna-bak. Det blev två olika bröd och här är receptet på det ena (det till vänster i bild):
25 g jäst
1 dl filmjölk (surmjölk i Finland)
2,5 dl kallt vatten
1 msk olja, gärna olivolja
3 torkade aprikoser skurna i små bitar
3 torkade fikon skurna i små bitar
en näve hasselnötter, grovhackas
1 knapp msk gott havssalt
1 dl rågsikt
2 dl dinkelmjöl
i runda slängar 5-6 dl specialvetemjöl
Lös upp jästen i vattnet och filmjölken. Hiva i merparten av mjölet, förutom ett par deciliter av specialvetemjölet. Rör ihop och tillsätt ytterligare vetemjöl tills degen antar en elastisk konsistens och slutar klibba mot bunken, men den får fortfarande vara mer lös än stabbig. Knåda i maskin 5 min. – för hand c. 10. Nu tillsätts saltet och sen fortsätter du knåda lika länge till. Precis innan det är dags att sluta knåda puttar du med frukt- och nötblandningen och kör maskinen bara precis så länge att allt har blandats in i degen.
Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och stjälp upp degen i formen. Pudra vetemjöl över ytan, lägg en handduk över och låt brödet jäsa sisådär en dryg timme i rumstemperatur.
Sätt på ugnen på 250° grader och ställ in formen på nedre falsen. Efter 5 minuter öppnar du ugnsluckan en kort stund för att släppa ut en del av värmen. Samtidigt sänker du temperaturen till 220° och gräddar vidare i 25-30 minuter eller tills brödets innertemperatur är 97°.
Låt det nygräddade brödet svalna på galler, inlindat i en handduk. Det här smakrika brödet passar utmärkt att rosta!
tisdag 20 april 2010
Titta, det finns liv!
JAG FASCINERAS DAGLIGEN över att naturen lyckas överleva vintrar sådana som den vi nyss klarat av. Det är tufft för människor, i sina centralvärmda hus, men tänk på vilken makalös förmåga till överlevnad de har, växterna och djuren ...
En yrvaken lite krake, störd av min städning i beståndet med kärleksört. Och när snön väl smälte bort, vad tittar inte fram om pyttesmå, friskt gröna taklökar! Vad glad jag blir :oD
En yrvaken lite krake, störd av min städning i beståndet med kärleksört. Och när snön väl smälte bort, vad tittar inte fram om pyttesmå, friskt gröna taklökar! Vad glad jag blir :oD
Sparat i följande arkivlådor:
Rucklet,
Trädgård 2010
Vem behöver sex ...
... NÄR ALLT SOM behövs för ett lyckorus är nyputsade fönster?
Tills vidare får det räcka med det i köket, det som är utsatt för 99 % av mitt fönstertittande. Att ge sig i kast med samtliga känns som bortkastat arbete så länge som Eyjafjallajökull fortsättningsvis är aktiv.
Visst är det förresten spännande, detta att gamla husmorsknep oftast är de bästa? Färgglada sprejflaskor och Enjotrasor i alla ära, men milt diskmedelsvatten, en vanlig disktrasa och eftertorkning med hopknycklat tidningspapper är fortfarande bästa sättet att få ett skinande blankt resultat utan ränder och fläckar.
Jag blev så glad över min lyckade insats att jag omedelbums bytte ut påskäggen mot en mobil med färgglada origamistjärnor istället :o)
Tills vidare får det räcka med det i köket, det som är utsatt för 99 % av mitt fönstertittande. Att ge sig i kast med samtliga känns som bortkastat arbete så länge som Eyjafjallajökull fortsättningsvis är aktiv.
Visst är det förresten spännande, detta att gamla husmorsknep oftast är de bästa? Färgglada sprejflaskor och Enjotrasor i alla ära, men milt diskmedelsvatten, en vanlig disktrasa och eftertorkning med hopknycklat tidningspapper är fortfarande bästa sättet att få ett skinande blankt resultat utan ränder och fläckar.
Jag blev så glad över min lyckade insats att jag omedelbums bytte ut påskäggen mot en mobil med färgglada origamistjärnor istället :o)
(Mobilen är egentligen till salu och finns i min butik på Etsy, men den kan precis lika bra lagerhållas i mitt köksfönster som en våning ner i ateljén.)
Jättevälkommen till gänget, Mina dagar! :oD
Sparat i följande arkivlådor:
Pappersstjärnor,
Rucklet,
Tillverkat
En haiku till våren
Eller nja, det här är ju faktiskt ingen äkta haiku, så låt oss därför kalla det för min fria tolkning av haikudiktning.I dammig vårsol
en yrvaken flugas ilskna surr av envist hopp
vid glasets stängda port.
***
Flera haikuer jag skrivit hittar du i samlingen Haiku, som du kan läsa som en pdf-fil om du klickar HÄR. De som är nyast och inte finns med i samlingen hittar du via etiketten Haiku i spalten till höger.
en yrvaken flugas ilskna surr av envist hopp
vid glasets stängda port.
Flera haikuer jag skrivit hittar du i samlingen Haiku, som du kan läsa som en pdf-fil om du klickar HÄR. De som är nyast och inte finns med i samlingen hittar du via etiketten Haiku i spalten till höger.
måndag 19 april 2010
Virka, virka, virka ... filt av hexagoner #1
NU HAR JAG dragit igång ett stort projekt; det ska bli en hel filt av hexagoner. Det här är något som inte är gjort i en handvändning, så jag räknar med att den kan ta uppåt ett år att färdigställa. Men utan panik och med en sexkant nu och en annan då ska det nog gå bra :o)
De här sju olika färgkombinationerna ska det bli:
Och så har jag skissat lite i PhotoShop för att få koll på i vilken ordning de kommer på varje rad:
Wish me luck!
[tags: crochet, blanket, hexagon, multicolor, colorful]
De här sju olika färgkombinationerna ska det bli:
Och så har jag skissat lite i PhotoShop för att få koll på i vilken ordning de kommer på varje rad:
Wish me luck!
[tags: crochet, blanket, hexagon, multicolor, colorful]
Sparat i följande arkivlådor:
Filtar,
Tillverkat,
Virkat
Veckans Vanartiga Vers #1
En ungkarl i landet Andorra,
har händer rätt tunna och torra.
Men han gneta’ och slet
så att stången gick het,
sen ropte han: ”Yihaa, Gomorra!”
***
Denna limerick, och ytterligare 127 stycken, ingår i samlingen ”Limerickar att le åt”, som du kan ladda ner i sin helhet genom att klicka HÄR.
Tycker du att den här var kul och vill roa någon annan? Då är det bara att klicka på det lilla kuvertet med en pil på i slutet av inlägget och skicka iväg länken.
har händer rätt tunna och torra.
Men han gneta’ och slet
så att stången gick het,
sen ropte han: ”Yihaa, Gomorra!”
Denna limerick, och ytterligare 127 stycken, ingår i samlingen ”Limerickar att le åt”, som du kan ladda ner i sin helhet genom att klicka HÄR.
Tycker du att den här var kul och vill roa någon annan? Då är det bara att klicka på det lilla kuvertet med en pil på i slutet av inlägget och skicka iväg länken.
Sparat i följande arkivlådor:
Författande,
Humor,
Limerickar,
Veckans Vanartiga Vers
PREMIÄR: Veckans Vanartiga Vers
DET VAR INTE lätt att vakna i morse. Halva hjärnan var liksom på medan den andra delen var helt av, men sen, när de fick igång samarbetet, föddes en idé: Från och med denna måndag ska jag börja varje ny vecka med en limerick ur min egen produktion!
De finns i och för sig tillgängliga i digital bokform, men jag har en känsla av att det inte är så många som gitter ladda ner pdf-filen, än mindre läsa hela samlingen. Så nu tar vi dom istället från A till Ö, en ny varje måndag morgon. Jag har vid det här laget plitat ihop över hundra stycken, så framtiden är så att säga räddad :o)
Den första hittar du HÄR.
VARNING!
Vet du med dig att du inte gillar fräckisar ska du blunda så fort du ser rubriken Veckans Vanartiga Vers och omedelbart hoppa vidare till ett annat inlägg ;o)
Men ... tycker du att limericken var kul och vill roa någon annan? Då är det bara att klicka på det lilla kuvertet med en pil på i slutet av inlägget och skicka iväg länken.
De finns i och för sig tillgängliga i digital bokform, men jag har en känsla av att det inte är så många som gitter ladda ner pdf-filen, än mindre läsa hela samlingen. Så nu tar vi dom istället från A till Ö, en ny varje måndag morgon. Jag har vid det här laget plitat ihop över hundra stycken, så framtiden är så att säga räddad :o)
Den första hittar du HÄR.
VARNING!
Vet du med dig att du inte gillar fräckisar ska du blunda så fort du ser rubriken Veckans Vanartiga Vers och omedelbart hoppa vidare till ett annat inlägg ;o)
Men ... tycker du att limericken var kul och vill roa någon annan? Då är det bara att klicka på det lilla kuvertet med en pil på i slutet av inlägget och skicka iväg länken.
Sparat i följande arkivlådor:
Blogginfo,
Författande,
Humor,
Limerickar,
Veckans Vanartiga Vers
söndag 18 april 2010
Promenadpengar
NÄR JAG GÅR ut och går går jag i princip samma runda varje gång. Därför är det mer än häpnadsväckande hur mycket pengar jag plockat ihop under årens lopp, på samma enahanda sträcka.
Numera är jag alltid välklädd när jag ger mig iväg. Väklädd betyder, i det här fallet, att jag har en plastkasse i fickan, för jag vet att det ligger pengar i dikeskanterna. Dagens promenad var riktigt lönsam och inbringade 3,50 euro, vilket är ett rejält snäpp över det normala. Men, men, det som göms i snö kommer upp i tö, och detta gäller definitivt även pengar.
Jag är inte dummare än att jag insett att min pantsamlarvurm förmodligen är en bidragande orsak till att det finns vissa som har lite svårt för att promenera i mitt sällskap. Det anses visst lite skämmigt att samla pengar. Fast för egen del tycker jag det är långt skämmigare att slänga bort dem! Och allra mest skämmigt är det väl ändå att slänga dem ute, i naturen..?
Numera är jag alltid välklädd när jag ger mig iväg. Väklädd betyder, i det här fallet, att jag har en plastkasse i fickan, för jag vet att det ligger pengar i dikeskanterna. Dagens promenad var riktigt lönsam och inbringade 3,50 euro, vilket är ett rejält snäpp över det normala. Men, men, det som göms i snö kommer upp i tö, och detta gäller definitivt även pengar.
Jag är inte dummare än att jag insett att min pantsamlarvurm förmodligen är en bidragande orsak till att det finns vissa som har lite svårt för att promenera i mitt sällskap. Det anses visst lite skämmigt att samla pengar. Fast för egen del tycker jag det är långt skämmigare att slänga bort dem! Och allra mest skämmigt är det väl ändå att slänga dem ute, i naturen..?
Sparat i följande arkivlådor:
Ditten och datten,
Om mig
Nystruket
SISÅDÄRJA, NU ÄR en punkt på listan avklarad. Plus att barometern för jag-ger-fullständigt-fan-i-hur-jag-ser-ut har slagit över lite, lite grann på solsken; jag har nämligen lackat tånaglarna. Det oerhörda i detta faktum borde egentligen rendera någon form av utmärkelse, t.ex. Nobelpriset i pedikyr eller Nordiska Rådets stora fotvårdsstipendium, för det har inte inträffat på ... ja, jag minns inte.
Så nu ska vi gå ut på går’n, mina små tår och ja’! Och sen går vi kanske ut och går också. När vi nu ändå är på g, menar jag :o)
*viftar glatt med de rosa små* [Lumene, Nr. 26, gammalt som gatan]
PS. Om ni tycker det ser ut som att jag inte har några lilltånaglar så är det nästan sant. De är så infernaliskt små att de nästan inte syns. Skitsvåra att måla!
Så nu ska vi gå ut på går’n, mina små tår och ja’! Och sen går vi kanske ut och går också. När vi nu ändå är på g, menar jag :o)
*viftar glatt med de rosa små* [Lumene, Nr. 26, gammalt som gatan]
PS. Om ni tycker det ser ut som att jag inte har några lilltånaglar så är det nästan sant. De är så infernaliskt små att de nästan inte syns. Skitsvåra att måla!
Valet är fritt
SÖNDAG FÖRMIDDAG. SOLEN strålar från en klarblå himmel och inte ett isländskt askmoln kan skönjas så långt ögat når. Idag är det läge att få saker och ting uträttade! Frågan är bara vad? Listan är lång. Varsågoda, här är ett silverfat med läckra hors d'oeuvres:
Ta en utlovad promenad med kompisen P.
Sätta fötterna i blöt för att överhuvudtaget kunna ta en promenad.
Kånka ut och måla hatthyllan som i ett halvår (minst) legat söndermonterad, färdigt sandpapprad och väntat på väder lämpligt för sprejmålning.
Tvätta fönster.
Baka bröd.
Städa i rabatterna och klippa ner allt torrt och fult som är kvar sedan hösten.
Tvätta bilen och vaxa densamma (... går bort direkt!)
Vända alla sex lövkomposter.
Tömma och sålla hushållskomposten.
Städa pannrummet, som inte blivit ordentligt uppsnyggat efter sotarens framfart för jättelänge sedan.
Spika upp en hörnlist i hallen.
Fläckmåla de igenspacklade skruvhålen på väggarna i nedre hallen.
Lyfta ner, grundbehandla och måla fyra innerdörrar.
Skruva upp spaljén till klätterrosen Wrams Gunnarstorp jag planterade i fjol.
Byta olja i gräsklipparen.
Renovera fönster.
Renovera fönster.
Renovera fönster.
Renovera fönster.
Renov...
***
Jag tror jag börjar med fötterna.
Ta en utlovad promenad med kompisen P.
Sätta fötterna i blöt för att överhuvudtaget kunna ta en promenad.
Kånka ut och måla hatthyllan som i ett halvår (minst) legat söndermonterad, färdigt sandpapprad och väntat på väder lämpligt för sprejmålning.
Tvätta fönster.
Baka bröd.
Städa i rabatterna och klippa ner allt torrt och fult som är kvar sedan hösten.
Tvätta bilen och vaxa densamma (... går bort direkt!)
Vända alla sex lövkomposter.
Tömma och sålla hushållskomposten.
Städa pannrummet, som inte blivit ordentligt uppsnyggat efter sotarens framfart för jättelänge sedan.
Spika upp en hörnlist i hallen.
Fläckmåla de igenspacklade skruvhålen på väggarna i nedre hallen.
Lyfta ner, grundbehandla och måla fyra innerdörrar.
Skruva upp spaljén till klätterrosen Wrams Gunnarstorp jag planterade i fjol.
Byta olja i gräsklipparen.
Renovera fönster.
Renovera fönster.
Renovera fönster.
Renovera fönster.
Renov...
Jag tror jag börjar med fötterna.
Sparat i följande arkivlådor:
Ditten och datten
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)