lördag 19 juli 2008

Nu målar vi om!

KALLT OCH MULET. Underbar sommar ... *ironisk* Nej, det ser inte ut som den där riktiga sommarvärmen från i maj kommer att åter­kom­ma. Idag hade jag planerat att grundmåla respektive färdigmåla ett par fönster på ”Rucklet”, men med rådande luftfuktighet (89%) är det bara att glömma. Istället tänkte jag att jag ska visa ett par bilder från fasadmålningen.

På hela västra långväggen + hela södra gaveln var den ursprungliga målningen i ett så miserabelt skick att väggarna måste skrapas helt trärena. Hu, ett sånt arbete ... Men med knepet att förbehandla med en blandning av lacknafta (10%) och kokt linolja (90%) som man låter dra in ett dygn så lossade färgen relativt lätt. Vi - ja, mestadels jag själv med något lite hjälp av andra - jobbade både med varm­lufts­pis­tol och min för ändamålet inköpta Speedheater infravärmare.

VÄSTRA GAVELN I SLUTET AV MAJ 2008 UNDER PÅGÅENDE RENSKRAPNING, GRUND- OCH PROVMÅLNING. INGEN VACKER SYN.NÄSTA VÄGG VAR SÖDRA GAVELN. HÄR TILL HÄLFTEN RENSKRAPAD I GASSANDE FÖRSOMMARSOL. PÅ STÅNGEN SITTER DEN LEDADE ARMEN TILL MIN SPEEDHEATER.OCH HÄR ÄR HUSET SETT FRÅN SYDSIDAN SÅ GOTT SOM FÄRDIGMÅLAT VECKAN EFTER MIDSOMMAR. DEN GAMLA, OISOLERADE ALTANDÖRREN HAR SEDAN DESS BYTTS MOT EN FYNDDÖRR I FULLGOTT SKICK FRÅN BYGGRETUREN.

Det tar sig, inte sant? Nu måste jag förbereda mig såväl mentalt som kunskapsmässigt på hur man slätspacklar en stenfot. Det såg för jä-ligt ut redan från början, för tidigare ägare har aldrig slutfört det hela och inte ens målat eländet.

Nu, när det bytts fönsterformat och murats fast både här och där, ser det inte klokt ut med släta partier blandat med det gamla grov­ran­da­de. Men att åtgärda detta blir ett projekt tidigast nästa sommar.

Ack, den som ändå kunde snava på the love of one's life och att han dessutom visade sig vara händig ... Oddsen för att detta under skulle inträffa är minst lika usla som för att jag får in en 7:a på Lotto. Sär­skilt som jag så himla sällan är ute och rör mig bland folk. Dröm­prin­sen lär knappast ägna sig och uppsökande verksamhet och en vacker dag stå och knacka på dörren till ”Rucklet” :o(

fredag 18 juli 2008

Sålt på Etsy och snygg lampa

EN FÖRSÄLJNING IGEN! Igår kväll kom jag hem från en runda ute på sommarstan, skulle stänga av datorn och märkte plötsligt att jag sålt en stjärnmobil på Etsy. Det är så himla kul att folk på andra sidan Atlanten anser det värt att betala den relativt höga fraktkostnaden för att köpa min saker. För detta tackar jag universum :)


Vill du se fler av mina mobiler?
Gå då vidare till min photostream på Flickr genom att klicka HÄR!

Sen måste jag bara få berömma mig själv för att jag äntligen fått fönstren tvättade efter fasadskrubbning och -målning. Det kändes så skönt med rena rutor att jag så här under sommaren helt och hållet struntar i att sätta upp någon gardin i det tills vidare orenoverade 50-talsköket (som också är min verkstad; jag har helt enkelt ett för litet hus...) Varför, egentligen, dölja den härliga utsikten över gårdens barrträd, en jättestor cembratall och dito lärkträd?

Lampan i köket är faktiskt en äkta Louis Poulsen som jag fyndade på tyska eBay för en spottstyver. Visst är den läcker?!?[tags: moravian star, paper, folded, glitter, mobile, origami]

onsdag 16 juli 2008

Sjökortsbok & kvällsmete

HÄR ÄR BEVISET på att det faktiskt håller på att bli någonting av de begagnade sjökorten. Inte så pjåkigt, va? Jag är faktiskt hyfsat nöjd själv med resultatet.På kvällskvisten tog jag med mig dottern och hennes kompis på mete från en pontonbrygga i en av stans småbåtshamnar. Mest blev det mört på mört på mört - usch, vad de är hala och äckliga - men några abborrpinnar nappade också. Och till slut en riktig ”spinnspöbest” på närmare 600 gram! Det bidde en del av middagen följande dag och var jättegott.♥ Så här gör JAG fisk för att få den riktigt, riktigt god ♥
När du har rensat och sköljt firren saltar du (ordentligt) och svartpepprar i magen eller så tar du helt enkelt citronpeppar, där det ”allt-i-ett” finns både salt, peppar och en touch av citron. Lägg gärna med några dillkvistar också, det ger god smak. Och kanske några droppar citronsaft. Slå in fisken i ett paket av aluminiumfolie som du placerar in en låg, vid skål. Koka upp tillräckligt mycket vatten så att det nästan täcker foliepaketet, häll det kokande vattnet i formen och låt det hela stå i 15-20 minuter. Fisken blir perfekt, för fisk ska helst inte koka alls, bara ”bli färdig”.

[tags: bookbinding, coptic, stitches, chart]

tisdag 15 juli 2008

Vallmo i full blom

”NU BLOMMAR LÖKEN”, får man nästan lust att utbrista, men då bleve det fel. Det är nämligen vallmon som blommar. En sort som helt på eget initiativ dykt upp i min för året nya rabatt med kant av flätad sälg- och videsly. Och den ska få stanna! Den är väldigt vacker och påminner inte det minta om den vingliga, regnväderskänsliga, gammaldags sorten med enkla kronblad. Nej, det här är en reslig sak, som står stadigt på en kraftig, lite köttig stjälk. Blomman skiftar i olika lila nyanser och har en fascinerande mitt.

Vilken tur att jag inte rensade bort den! Först, när den visade sina första bladpar, trodde jag att det kanske var någon kålsort som förirrat sig in liksom en katt bland hermelinerna. Undrar vad det här är? tänkte jag, och bestämde mig för att låta det hela växa till sig lite innan processen skulle göras kort med det som gissningsvis var att betrakta som ogräs och en persona non grata i sällskapet med i övrigt noga (nåja...) utvalda växter. Nu är jag nästan säker på att det är en opievallmo.