lördag 28 juni 2014

Gubbarna kommer till ”Rucklet”!

MED EN DAGSTEMPERATUR som inte förmår hasa sig upp över 15° förvånar det mig storligen att mina jordgubbar mognar en hel vecka tidigare än de gjorde ifjol, när jag kunde plocka de första lagom till M:s 50-årspresent. Men det gör de!

Igår plockade vi tio stora, fina gubbar. Redan för nästan en vecka se­dan kunde jag njuta av den allra första, för den allra, allra första ha­de någon pippi hunnit trycka i sig innan jag hann få på bärnätet :o/

Under gårdagseftermiddagen ringde det på dörren. Där stod gode gran­nen R med nyplockade, blommande provexemplar av den vita pion han skänkt mig en planta av. Nästan 100 % bländvit är den och helt ma-ka-löst vacker. Hoppas, hoppas, att min egen blommar nästa som­mar!

På kvällen ägnade Lilla A och jag oss åt seriöst soffhäng framför ”Miss Marple” på dumburken. Själv tillät jag mig ett glas merlotvin, men Lilla A, med ett halvår kvar till 18, fick sippa på en s.k. slushie, som helt en­kelt är saft frusen till is som krossas i en blender. Svårare än så är det inte, men kostar skjortan ”på stan” i samband med evenemang och jippon.


På tal om slushie, kolla på det här alltså:



Här snackar vi partytrick på hög nivå!
 

fredag 27 juni 2014

Om att gympa hjärnan

JAG HAR AV någon anledning helt slutat lösa korsord. Kanske för att jag inte klarar av att sitta stilla så länge? Al­fapet eller Trivial Pursuit spelar jag inte heller numera, eftersom jag saknar motspelare. Men något måste man ju göra för att hålla hjärnkontoret på alerten! När Lilla A introducerade mig till Quizkampen högg jag därför direkt.

För några dagar sedan var det dags för nästa steg i min utveckling, när jag installerade appen med spelet 2048. Detta är ett enmansspel, som går ut på att para ihop lika stora siffror med varandra som adde­ras till en ny siffra. Målet är att komma till summan 2048 eller mer. Inte alldeles lätt och t.v. har jag inte kommit längre än till 1024 :o/


Men tro nu för den skull inte att jag blivit så pass modern att jag sitter med mobilen som fastvuxen i vänsterhanden hela dagarna! Nä, det är fortfarande utomhusliv och trädgården som vinner i längden. Snart slår t.ex. pionerna ut, en höjdpunkt på sommaren som jag otåligt väntar på varje år.

Redan igår hittade jag en riktigt fläskig, sprickfärdig knopp som fick in­gå i sommarbuketten i köksfönstret. Vädret må vara som det är, men blommorna blommar i alla fall :o)


Idag är det f.ö. så gott som vindstilla. Månntro man kan lägga bort tjockvästen när man ska vara ute och dona ..? Fast inatt dök ter­mo­me­tern ner under 4°! Vilken juni månad, va?

torsdag 26 juni 2014

RECEPT > Formgräddat surdegsbröd

AVSAKNADEN AV VÄRMEBÖLJOR denna sommar 2014 inbjuder istäl­let desto mer till produktion av hembakat. Igår blev det ett par form­gräddade surdegsbröd, som blev så goda att en halv limpa försvann i ett nafs.

Utgångspunkten var som vanligt ”man tager vad man haver” och re­sul­tatet blev över förväntan.


Du behöver (för ett bröd):

För degvätskan ...
12,5 g färskjäst (dvs 1/4 av ett paket)
1,5 dl vetesurdeg
3 dl uppkokt, avsvalnat vatten (för bättre jäsning; minskar klormängden)

För smaken ...
1 msk pumpakärnor
1 msk torkade nässlor
1 msk hela gojibär
1 msk torkade äppelringar klippta i små bitar
1 msk kallpressad rapsolja
1 msk gott havssalt

För konsistensen ...
1 dl fullkornsrågsikt (= finmalet fullkornsrågmjöl)
c. 8 dl specialvetemjöl (volymen varierar med fuktighets-%)

Gör så här:

Klä en avlång brödform med bakplåtspapper eller använd ännu hellre en med non stick-beläggning.

Rör ihop degvätskan. Pytsa i smaksättningen, rågmjölet och lejon­par­ten av vetemjölet. Knåda ihop och arbeta därefter in mer av vete­mjö­let tills din deg är smidig i konsistensen och slutar kladda. Knåda se­dan 5 minuter i maskin, för hand minst 10. Därefter tillsätter du saltet och fortsätter knåda degen lika länge till.

Lägg degen i din brödform, pudra vetemjöl över och ställ brödet att jäsa under en ren handduk i rumstemperatur. Det ska jäsa till dubbel storlek och det tar 2-3 timmar. Håll dock lite koll på det hela, för en bröddeg mår aldrig bra om den får jäsa för länge! Det är färdigjäst när du försiktigt kan trycka på ytan med ett finger och gropen genast för­svinner igen.

Flytta gallret i din ugn till nedersta falsen och värm till 250°. Grädda i den här höga temperaturen i 5 minuter; det ger jäsningen en skjuts och får brödet att höja sig fint. Om du vill kan du spreja in lite vatten i ugnen, då får du en fin skorpa på ytan.

Sänk därefter temperaturen till 220-225°, öppna ugsluckan och släpp ut överskottsfukt och fortsätt sedan gräddningen i ungefär 20 minuter. För bästa resultat sticker du in en digital stektermometer mitt i brödet när du närmar dig slutet av gräddningstiden. Innertemperaturen ska vara 96° när brödet är färdigt.

Ta brödet ur formen och låt det svalna på ett galler.

onsdag 25 juni 2014

Knaskreativitet

PRECIS NÄR JAG skaffade fodralet till mobiltelefonen visste jag att det var ett korkat drag att välja ett vitt. Jovars, man ser det lättare i mörkret inuti en handväska eller ryggsäck, men ack så sjubbigt det blir.

Därför högg jag imorse en sprittusch och släppte loss all flower power jag har. Nu syns i alla fall inte de värsta fläckarna – och det är fr.o.m. nu garanterat ett one of a kind-fodral ;o)


tisdag 24 juni 2014

win-win

JAG ANNONSERADE UT mina betongfundament som potentiella boj­stenar. Bättre att de kommer till någon praktisk nytta än att jag ställer mig och krossar dem med den inlånade släggan, tänkte jag. Och fick napp direkt!

Igår vinkade jag, ytterst lätt om hjärtat och utan en tår i ögonvrån, ett glatt farväl åt fanskapen. Det är otroligt vad tre starka män rustade med remmar, järnrör och en släpvagn kan åstadkomma!


Ett nytt område på gården har härmed frigjorts för trädgården. Hm, vad ska jag hitta på i detta hörnet då ..?

måndag 23 juni 2014

Hur tänkte ni nu då ..?
eller
Rundgång i papperskvarnen

MEN HERREGUD, DETTA kan väl för fan i våld ändå inte hända på rik­tigt?? Jag avser det brev som idag anlände från en socialinspektör vid Ålands landskapsregering, som svar på mitt ärende angående det allmänna bostadsbidraget:


VA?? Efter mitt initiala möte med Ålands social- och miljöminister, Ca­rina Aaltonen, den 14.3, författade jag – på hennes uttryckliga upp­maning – en skrivelse till social- och miljöavdelningen. Enligt ministern skulle tillsynen av FPA åligga denna.

Samma dag anlände ett mejl från sagda avdelning, i vilket jag in­for­me­rades om att nähä, inte är det där man utövar tillsyn. Denna be­fogen­het har fr.o.m. 1.1.2014 överförts till Ålands miljö- och hälso­skydds­myn­dig­het, ÅMHM. Min skrivelse vidarebefordrades därför dit.

Addera dessutom vad som står i Ålands egen lagsamling, landskapslag (1975:63) om tillämpning av lagen om bostadsbidrag:


Klara besked där och på fastlandet ankommer tillsynen av FPA på full­mäktige för densamma. Detta fick jag efter ett par års virrande runt i pappers­ka­ru­sellen under våren veta direkt av republikens om­sorgs­mi­nis­ter, Su­san­na Huo­vinen.

Då så. Som det står i vår landskapslag ska därmed befogenheten att utöva tillsyn här på Åland inte vara FPA:s utan landskapsregeringens (i förlängningen ÅMHM).

Okej? Är ni med? Så hur tänker dom nu, där på landskapsregeringen, när de låter meddela att ärendet överförts till den myndighet vars för­valtning jag ifrågasätter?? Och att meddelandet dessutom kommer från en socialinspektör på socialvårdsbyrån, inte från ÅMHM, där ären­det, enligt meddelande från denna inspektörs chef (!), antas vara un­der behandling sedan mitten av mars.

Är det någon som fattar något överhuvudtaget? Jag gör det i alla fall inte. Lika bra att jag mejlar Aaltonen och hör mig för vad i helvete som pågår, inte sant?

F.ö. kan man ju även börja undra vad fan de egentligen håller på med i FPA:s fullmäktige, eftersom jag den 8.4 (!) mejlade hela skri­vel­se­bun­ten till dess ordförande Pentti Kettunen. Från honom, eller någon an­nan riksdagsman som är fullmäktigeledamot, har jag dock icke hört minsta pip.

Följdfråga pga ovan: hur kan någon ställa sig frågande till ett allt vi­dare utbrett politikerförakt ..?


Den observante noterar även att det i brevhuvudet står ”Sidnr 1(2)”. Men någon sida 2 fanns sannerligen inte med i kuvertet. Undrar vad som kan tänkas stå på det papperet ..?

”8,3° och känns som 4°”
– regnar gör det också

VILKEN SOMMAR VI får i år, va? Det är så pass kallt att jag överväger att lyfta in krukorna med mina citrusplantor igen. Rosorna, de med fos­singarna i jorden på riktigt, bryr sig som tur är inte nämnvärt.

Först ut var tornedalsrosen och nu är nästa på gång. Buskrosen ’Früh­lingsduft’, som för första gången har en blomning att tala om. Men en egensinnig ros är det! Den har nämligen inte begripit att den ska vara en buske, utan har helt på eget bevåg valt att stamma upp sig själv.


Jag måste försöka hitta en tillräckligt lång pinne eller stör för att hjälpa den på traven och få till stånd lite stabilitet. För visst, det kan bli hur coolt som helst med förstlingsdoften på stam :o)

Och visst haar den helt ljuvliga blommor:


Och på tal om rosor: mitt nyligen avrapporterade experiment – att sticka rossticklingar i potatis innan man gräver ner dem – verkar inte resultera i något annat än ... potatis.

Sticklingarna från min klätterros ’Wrams Gunnarstorp’ visar inga som helst tecken på liv. Det gör däremot potatishalvorna :o/


Men hörni, 8,3°? Det här liknar ju ingenting! Bäst att börja dagen med att tända en brasa.

söndag 22 juni 2014

Hej, hoya!

DETTA TRODDE JAG aldrig! Kolla, Monkan, den ena av hoyorna jag fick stickling av från dig i september 2011 har nu satt sin allra första knopp!!


Den här står i köket, i österläge. En annan, en brokbladig (också den från Monkan), står i ett norrfönster, men den har t.v. inte velat bjuda på någon blomning.

Vädret fortsätter att vara äckligt med lite drygt +8° och regn. Det är ett sommarväder som heter duga det :o/ Det lutar åt att jag hålls inom­hus idag och fortsätter att allmänbilda mig genom att spela Quiz­kampen på ”smart­fånen”.

Man lär sig såå mycket nya saker, som att Sony grundades 1946 och samma år introducerade en riskokare. Bredden på min allmänbildning (?) kommer att öka rejält, dock icke det redan diminutiva djupet ;o)