lördag 30 september 2017

Höstens första, förhoppningsvis även sista

FOLK HAR KROKNAT till höger och vänster under den gångna sommaren och hittills har jag klarat mig, men nu slog det till. I den vevan kan jag konstatera att en spruta funkar bättre för mig för sköljning av nosen med 0,9 %-ig koksaltlösning än andra mojänger, som nässköljningshorn och sånt där.

torsdag 28 september 2017

Dehydrerar mera!

HAR MAN EGNA tomater ska man laga eget tomatpulver bara man ids! Det är såå gott att ha i all möjlig mat under vintern. Min tomatskörd i år är inget att skryta med, men lik förbannat ska det bli lite pulver av dem också.

Gott för smått

EFTERSOM JAG NYLIGEN kom över ett större parti rött helyllegarn i superwashkvalitet blir det rätt mycket rött just nu. Det senaste är några par sockor i storlek 2 år. Himmel, så roligt det är att sticka sånt här smått!

Finns just nu att köpa i min Etsybutik.

måndag 25 september 2017

Torrskafferiet tillväxer!

ÄPPLE GÅR OCKSÅ bra att torka och mala till pulver :-)

»Filings»

JAG HAR ÅTERUPPTAGIT en sedan länge insomnad vana att sätta egen filbunke. Dels är det gott, dels är det nyttigt och framför allt är det god ekonomi i att laga den själv.

Jag använder laktosfri mjölkdryck med en fetthalt på 3 %. I butik kostar en liter f.n. 1,29 € och av den blir det fem filbunkar à 2 dl till ett styckepris om 0,26 €. Skulle jag köpa samma typ av laktosfri fil i butik skulle de kosta mig 0,47 €/st. Helt klart värt den lilla arbetsinsats det krävs att göra sin egen!

Pulvriserat

TORKAT, MALT OCH fyllt på burk. Knappa 1,3 kg nyskördade lingon resulterade i nästan prick 200 gram färdigt pulver. Om jag tar 1½ tesked av detta bör det m.a.o. motsvara cirka en halv deciliter färska bär. Inte dumt!

Nästa pulverprojekt blir ekologisk ingefära. Det pulvret är löjligt dyrt i butik.