fredag 30 mars 2018

Formgivningsvånda

ATT STICKA RUTORNA är gott och väl, men att sedan sätta ihop dem till en tilltalande helhet – alltid samma bekymmer. Men ett kärt sådant! Så här tror jag att projektet ska bli. Mönstret till Campanularutan, som jag gör filten av, finns som tidigare nämnts att köpa på Ravelry.

torsdag 29 mars 2018

Campanula – mitt sprillans nya mönster

EFTER ETT ANTAL stickade plagg har jag ännu en gång trillat dit i filtträsket. Den här gången ska det bli en stickad sådan, med ett mönster som jag faktiskt konstruerat alldeles själv. Efter många försök och upprivningar ser rutan ut som jag vill, själva projektet är sjösatt och en beskrivning författad. Denna finns att köpa på Ravelry och både på svenska och engelska.

Rutorna rundstickas från mitten och utåt. Det här är nog det minst tråkiga filtprojektet hittills, för i och med den tekniken är inte ett enda varv det andra likt. Ändå är mönstret enkelt när man väl kommit igång. Det är lätt att se vad som ska göras på varje enskilt varv. Jag räknar med att behöva 63 rutor och tio är redan färdiga!


Rutan kan stickas på strumpstickor (som jag själv föredrar), på två rundstickor eller med magic loop-tekniken på en längre rundsticka. Stickar man på strumpstickor blir det efter ett tjugotal varv bekvämare att byta till en kort rundsticka.


Som synes till höger på bilden är rutorna en aning skrynkliga när de kommer av stickorna. En färdig ruta behöver alltså blockas till rätt storlek, men efter det är den väldigt fin.


Att rundsticka rutor från centrum och utåt gör den kommande monteringen väldigt enkel, eftersom man får ett sammanhängande avmaskningsvarv som löper runt alla fyra sidor. Man slipper alltså allt pill med att hålla koll på varv kontra maskor när rutorna ska sys ihop med varandra. Smart!