lördag 19 april 2014

All Light on Me!

I VÅR ÄR det första gången som mina julrosor producerar så pass mycket blomstänglar att jag nänns norpa mig några till årets första trädgårsbukett. Bukett och bukett, det är väl kanske att ta i. Men någ­ra julrosor och snödroppar i en vas är alltid en början. Julrosor vill jag ha mera av! Igår såg jag en ”blå” hos Susie på Stjärnarve som jag blev såå sjuk på ...


Sent om sider lyckades jag den 8:e få sådder igång inomhus. Icke-hybridgurkan, vars frö jag köpte från England, var först upp ur jorden, squashen var inte långt efter och inte tomaterna heller. I år är det f.ö. första gången jag bjuder mina bebisar på tillskottsljus, så vi får väl se om det gör någon skillnad.


Idag lider jag av ”frasstramp”; en rastlöshet som är som en elektrisk ström genom kroppen. Måste hitta på något! Kanske hugga en påse kanelsnurror och ta en tur för att hälsa på herr K i skogen ..? Fast han kanske inte är hemma :o/

fredag 18 april 2014

Dumsnål dominoeffekt

NÄR JAG LAGAR en halv sats mjöd går det åt bara 1/4 tesked jäst. Jästen har jag i frysen, så om jag nu en gång tinat 50 g måste jag ju använda resten också. Helt idiotiskt egentligen, för ett paket jäst har kostat mig 15 cent och det skulle väl inte vara hela världen om det mesta blev oanvänt.

Ja, jag menar så, för prislappen på ingredienserna till en laddning ka­nel­bullar, som blev bieffekten av mjödtillverkningen, är ingalunda 15 cent! Särskilt inte som fyllningen består av mandelmassa och rejält med smör. Men jag slösade i alla fall inte bort jästen ;o)


En plåt med den här modischangen blev det också:


Om nå’n är fikasugen ikväll så vet ni vad som gäller ;o)

Påskfönster anno 2014


ÄGGSKALEN I ÅR är från ankägg, som är mycket hårdare och därmed lättare att hantera än urblåsta skal från hönsägg. Jag skulle väldigt gärna vilja få tag på flera, men f.n. får jag nöja mig med dessa sju.

Helt odekorerade är de, för den här påsken känner jag mig osed­van­ligt färglös. Men vitt är vackert, i all sin enkelhet! Krokarna som man hänger dem med gör man så här:

torsdag 17 april 2014

Påsk på er!

SISÅDÄRJA, SÅ VAR premiären av ”Rucklets” gårdsloppis avklarad. Puh ... vilket himla jobb, hörni! Men ojojoj, så mycket grejor jag hittat både högt och lågt. Saker som jag glömt att jag har. Saker som jag nå­gon gång klassat som bra-att-ha. Saker som jag definitivt inte be­höver.

Det dök faktiskt upp fler än jag väntat mig. Men hej, alla ålänningar som besöker min blogg! Ni som är på Facebook får med förtjusning gilla Gårdsloppis i Rucklet, så ännu fler hittar hit nästa gång! Det är näm­ligen där jag hojtar till när jag öppnar dörren nästa gång.

Men nu är jag helt slut, för morgonen började tidigt med fastande blod­prov igen. Ett labbesök som visade sig vara helt bortkastat, ef­ter­som jag under förmiddagen fick veta att de sjabblat och glömt att pro­vet skulle frysas per omgående. *Suck!* Och ett nytt kan jag inte få taget förrän på tisdag. Fastande igen då, förstås :o/

Så nu ska jag faktiskt varva ned med att påskpyssla lite. Jag har se­dan länge några urblåsta, omålade ankägg som ska få upphäng­nings­krokar och komma upp i köksfönstret. Något i stil med vad jag gjorde för några år sedan. Och till det tänker jag bannemej ta ett litet glas rom!

Imorgon ska jag laga pashka och mjöd till valborgsmässafton. Glad påsk på er, allesammans!

onsdag 16 april 2014

Åländsk behörighet (eller ..?)

SÅ HÄR STÅR det i Landskapslag (1975:63) om tillämpning av lagen om bostadsbidrag (sektion M18):

”2 §. (1994/58) De uppgifter och befogenheter som enligt lagen om bostadsbidrag ankommer på statsrådet, miljöministeriet och folk­pen­sions­anstalten ankommer i landskapet på [landskapsstyrelsen].”

Detta torde betyda, att det bl.a. ankommer på LR att utfärda en årlig förordning för beräkningsgrunderna för det allmänna bostadsbidraget, jämlikt vad som stipuleras om statsrådets uppgifter i rikslagstiftningen i Lag om bostadsbidrag 4.6.2975/408. Men en sådan land­skaps­för­ord­ning existerar icke, såvitt jag har kunnat utröna.

Vidare stipuleras följande:

”4 §. (1993/118) Bestämmelserna[1] om ändringssökande skall inte tillämpas i landskapet Åland.”

Om så inte är fallet, och 8 kap. L om bostadsbidrag 4.6.1975/408 i FFS följaktligen inte ska tillämpas på Åland, vilken är i så fall den be­svärs­instans man som ålänning egentligen ska rikta sig till vid sökande av ändring? I nuläget uppger FPA Besvärsnämnden för social trygghet som första besvärsinstans och som andra Försäkringsdomstolen.

I Förordning (1995:7) om skötseln i landskapet Åland av vissa ärenden som gäller bostadsbidrag (sektion M19) stipuleras det dessutom så här:

”1 §. De förvaltningsuppgifter som följer av lagstiftningen[2] om bo­stadsbidrag handhas i landskapet Åland av folkpensionsanstalten en­ligt vad Ålands [landskapsstyrelse] och folkpensionsanstalten närmare avtalar.”

Den 6.4.2014 bad jag vik. avdelningschef Carolina Sandell vid so­cial­vårds­byrån om att få veta var jag kan ta del av detta avtal, men har inte fått något svar. Frågan som infinner sig per omgående är förstås: Existerar det överhuvudtaget ett sådant avtal? HÄR, i detta protokoll från en enskild föredragning 2009 under föregående regering, hittar jag referens till ett sådant. Men bilagan med själva avtalet, som ska åtfölja protokollet, finns inte.

Man tycker ju, att ett sådant här ärende skulle vara högintressant för (s). Men man tycker ju så mycket, även inom (s). För egen del tycker jag, att jag förmodligen borde JO-anmäla LR.


[1] i 8 kap. i rikslagstiftningen
[2] Avser även rikslagstiftningen. Byt där ut alla ”statsrådet” mot ”Ålands landskapsregering”!

Politik på gräsrotsnivå

DET ÄR CIRKUS 1½ år till nästa lagtingsval. Redan idag är jag hyfsat säker på vilket parti som inte får min röst när det beger sig. Men tack för visat intresse (???).

RECEPT > Serinakakor à la P

 
FÖR NÅGRA MÅNADER sedan fick jag smaka en småkaka som var så fantastiskt god. Den mer eller mindre smälte i munnen. ”Serinakakor heter de”, sa P, som stod för kaffekalaset. Sedan dess har jag drömt om dessa godsaker och häromdagen fick jag receptet av henne.

På nätet finns det också recept på dessa serinakakor, men de avviker en aning från det jag har fått, eftersom det sägs där, att de ska pens­las med ägg och strös med hackad mandel (och pärlsocker). Så gör in­te P, så jag gjorde inte heller så. Jag menar, varför krångla till det?Av receptet blir det c. 60 småkakor.

Du behöver:
200 g smör eller margarin
100 g farinsocker (c. 1,5 dl)
1 ägg
(3 msk vispgrädde)

1-2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
250 g vetemjöl (ungefär 3,5-4,0 dl)
Blanda de här torra ingredienserna med varandra.

Gör så här:
Väg upp smöret i god tid, för det ska vara rumsvarmt när det sedan vispas ihop med sockret till en homogen smet. Tillsätt ägget och fort­sätt vispa riktigt ordentligt. Därefter tillsätts den eventuella visp­gräd­den; själv utelämnade jag denna helt trots att det enligt P är denna som är pricken över i:et. Till sist i med mjölblandningen och blanda det hela ordentligt.

Ställ bunken i kylen minst en halvtimme. Innan du tar fram den igen sätter du ugnen på 175° och laddar två bakplåtar med bak­plåts­pap­per.

Dela smeten i två delar. Rulla ut dem till längder och dela varje i 30 bitar. Trilla bollar av dem, lägg dem på plåten och tryck till ovansidan med en gaffel om du vill få ett fint mönster.

Grädda kakorna i övre delen av ugnen i 10-15 minuter. Den exakta gräddningstiden beror på hur din egen ugn beter sig. Låt svalna på galler. Lås in ditt dåliga samvete på lämpligt ställe, stoppa en kaka i munnen och njuut!

tisdag 15 april 2014

”Rucklets” gårdsloppis

SJÄLV ÄR JAG inte med på Facebook, men nu är i alla fall ”Rucklets” gårdsloppis det :o) HÄR är länken.

Nu ska jag ta lite bilder av vad som finns upplockat till salu och på tors­dag kväll kl. 18:00-20:00 drar vi igång. Men innan dess är jag ombedd att imorgon f.m. infinna mig för att informera sossarnas lagtingsgrupp om mina upptäckter runt den lagstridiga hanteringen av det allmänna bostadsbidraget. Och i någon lucka borde jag hinna baka matbröd ock­så.

Scheisse, vad det kan köra ihop sig ibland ...