lördag 26 februari 2011

Nu blir jag sur

VÄDRET ÄR FÖR jävligt. Temperaturen ligger runt nollan och det blå­ser så takplåtarna klapprar som en flamencoensemble på Ecstacy. Dessutom har Pensions-Alandia tydligen bestämt sig för att en gång för alla putta mig över gränsen för totalt sammanbrott och vecko­slu­tet går därför i den stora orons tecken. Skitläge. Något måste göras!

Men vad..?

Det får bli det gamla vanliga när jag behöver lugna nerverna: jag ba­kar.

Det har gått ett antal månader sedan jag bakade med surdeg se­nast, så jag började faktiskt redan igår med att försiktigt glänta på locket till burken i kylen. Jodå, där växte inget mögel och det doftade fräscht! Det var bara att hälla bort ytskiktet av mörk vätska, pytsa i mer dinkelmjöl och nytt vatten och så låta hela härligheten stå fram­me över en natt. Imorse bubblade det för fullt igen och det var bara att skrida till verket.


Den här gången orkade jag inte hålla någon riktig ordning på vad jag blandade ihop, men ungefär det här var det (för ett bröd):
  • 1,5 dl dinkelsurdeg
  • 12,5 g färsk jäst
  • 3,25 dl kallt vatten
  • 1 rågad msk äppelmos (som ”jästmat”)
  • 2 msk krossade linfrön
  • 1 msk torkade nässlor
  • en skvätt olivolja
  • 2 dl rågsikt
  • specialvetemjöl till lagom konsistens
  • en knapp msk flingsalt

Och jädrar i min lilla låda vilka bröd det blev! Att vara sur när man ba­kar surdegsbröd verkar vara en lyckad kombination ;o)Vill du starta en egen surdeg kan du läsa HÄR om hur man gör.

torsdag 24 februari 2011

Kan du se FST5?

JAG HAR SJÄLV ingen möjlighet att i direktsändning se FST5-pro­gram­met ”Spotlight” kl. 21:00 (finsk tid) ikväll. Är du mer lyckligt lot­tad? Ta i så fall en titt, för kvällens program kommer att handla om det vanvettiga i att av försäkringsbolagen högavlönade sakkunniglä­ka­re/för­troendeläkare/distansläkare (benämningarna varierar) sitter och fattar livsavgörande beslut rörande människors framtid utan att någonsin träffa dem i levande livet.

Efter sändning finns avsnittet tillgängligt på webben: Klicka HÄR!

Det rullar på

EN SÅN TUR att jag måste till återvinningen med diverse tomtetror, plast, tidningar och annat bråte idag! På samma vända tittade jag nämligen in via möbelreturen och hittade den vita rullgardin jag haft på önskelistan ett tag, avsedd att användas som neutral bakgrund när jag fotograferar saker till exempel för min Etsybutik.

Den måste förstås testas direkt, eftersom eftermiddagens solsken innebar intressanta skuggor:


Annars befinner jag mig i slutet på stickningen med det eländiga gar­net ”FAME Trend” från Marks & Kattens. Nystan nummer två är snart på upphällningen och har, förutom oerhört varierande garn­tjocklek, bjudit på ett stort antal skarvknutar :o/


Färgen på tulpanerna i sin vas och på stickningen fick mig plötsligt att komma ihåg de pärlor av turkoser och ametister jag köpte under min resa till Madeira i november. När ska jag månne få till något av dem..?

onsdag 23 februari 2011

Vådan av att bo i fel land

TIDNINGEN ”VI I VILLA” har just nu en tävling om Sveriges fulaste kök. Så himla förargligt att bo på fel sida om gränsen, för jag skulle nog ha rätt hyfsade vinstchanser ...Ont om arbetsytor är det gott om, och adjektivet ”praktisk” existerar endast i Svenska Akademiens ordlista.

Vad trött jag blir. Igen.

(Bilderna är fotomontage, så perspektivet blir lite lattjo.)

tisdag 22 februari 2011

Uppåt väggarna?

I LÅDAN DÄR jag förvarat mitt maskinstickningsgarn, Satakieli från finska Vuorelma, hittade jag nyligen en påbörjad mormorsrutevirkning gjord av det garnet. Fler än nio rutor hade jag inte fått till, för jag gil­lade inte att virka med det, men garnet – som finns i mer än 60 fär­ger – är däremot härligt att sticka av.

Plötsligt fick jag för mig att experimentera lite med ”gerings­stick­ning­en” istället, och att använda det virkade som utgångspunkt. Det fanns inte så mycket garn kvar att välja och vraka bland, så jag har fått nöja mig med de kulörer som stod till buds ...


Vete tusan vad det ska bli av det hela, men jag funderar faktiskt på att slå ihop en fyrkantig tavelduk av rätt format, klä in den med tunn fibervadd och sedan stifta fast det stickade ovanpå detta. Ja, helt enkelt göra en tavla.

I så fall är jag inte riktigt klar med den virkade/stickade delen. Det känns som de tydliga färgfälten tarvar någon form av avgränsning, ungefär som den ”ram” man syr runt lapptäcken.


Eller så gör jag helt enkelt en triangulär sjal av det hela! Vi får väl se. Det måste få mogna lite före jag fattar ett beslut.

Värt att veta:
Vuorelma säljer on-line och även till kunder utanför Finland. Allt du be­höver är ett giltigt kreditkort. Bor du inom Finland har du också möj­lig­het att betala via faktura.

måndag 21 februari 2011

En haiku om missmod

Vintern detta år känns mer oändlig än någonsin och min framtid är helt och hållet i andras händer. Det inspirerade mig till en haiku.


Flera haikuer jag skrivit hittar du i samlingen ”Haiku”, som du kan läsa som en pdf-fil om du klickar HÄR. De som är nyast och inte finns med i samlingen hittar du via etiketten ”Haiku” i spalten till höger.

Veckans Vanartiga Vers #45

I Skellefte’ kommun uti Jörn
bor en kärring med blick som en örn.
En gång på en perrong
såg hon grannen med fjong
sätta på konduktör’n i ett hörn.


***

Denna limerick, och ytterligare 127 stycken, ingår i samlingen ”Limerickar att le åt”, som du kan ladda ner i sin helhet genom att klicka HÄR.

Tycker du att den här var kul och vill roa någon annan? Då är det bara att klicka på det lilla kuvertet med en pil på i slutet av inlägget och skicka iväg länken.