lördag 21 juli 2012

Gåva av guld

DET ÄR LITE si och så med min fysik just nu. Egna svampexpeditioner har det därför inte blivit. Jag har till och med börjat oroa mig för att det kanske inte blir någon blåbärsplockning i år. Men då kan jag i och för sig sitta stilla på aktern, så det ska väl reda sig.

Gissa då om jag blev glad när kompisen C dök upp idag med en påse nyplockade kantareller! Hela 607 gram visade det sig vara när jag väl fått dem rensade. Detta, mina vänner, är renaste guld.
Stort tack även till alla er som gett mig så mycket positiv feedback på min bok! Om ni bara visste hur innerligt det gläder mig att den förmår glädja er :o)

fredag 20 juli 2012

Jag är kär ...

JULI. FREDAG. SJÖDAGARNA pågår och Rockoff har dragit igång ikväll. Men vad gör jag? Pja, särskilt social är jag inte. När andra frot­terar sig på det ena eller andra evenemanget gör jag ett kvällsbesök hos plant­sko­lan. Vandrar runt i skymningen och låter mig hänföras av alla blom­mande, doftande rosor.

Förutom medföljande väninnan B var det här den enda själ vi träffade på. En tystlåten typ och inte direkt sällskaplig. Men snygg.


Men rosorna ... Ack, ack, dessa rosor! Den här föll jag för, som en sten. Visst är hon underbar? Rabattrosor är egentligen inte min grej, men den här ... Och blommar från juni/juli till senhösten gör hon också. Vill ha! Måste ha!


Och röda rosor är definitivt inte my cup of tea. Men när det kommer till 'Europeana' ... tja, joo ... VILL HA!!Den här kvällen var klart mycket bättre än ett dyrt besök på skräniga Rockoff. Klart bättre än ett dyrt glas vin vid Sjödagarna. Fast det för­stås, i förlängningen kan det ju komma att kosta mig en slant ;o)

torsdag 19 juli 2012

Det tar sig
– åtminstone i trädgården

DENNA KONSTIGA SOMMAR till trots är det första året jag kommer att kunna få en skörd att räkna med från mina två buskar med ame­ri­kanska blåbär. Riktigt mycket kart är det och det lovar ju gott i dubbel bemärkelse. (Buskarna planterades våren 2008.)


Tittar man närmare på det ogräs man normalt river tag i och rensar bort utan pardon är det hur vackert som helst. Kolla in den ljuvliga, lil­la, vita blomman! Och vänder man på ett blad kan man hitta över­rask­ning­ar. Som de konstiga typer som är stadda på kläckning under ett blåbärsblad.

Sen är det inte utan att man drabbas av en viss medelhavsfeeling av allt som växer i krukor på terrassen vid den här tiden på året.


Och bland terrassodlingarna fröjdar jag mig storligen åt fuchsiorna jag mot alla odds lyckats driva upp till blommande plantor från pyttesmå toppskott fådda under föregående sommar:


Med medlet av juli följer ett traditionsenligt besök av seglande kusinen från fasta Finland och hennes man. Ifjol bjöds Lilla A och jag på middag ombord på båten, i år var det vår tur att bjuda på fika å ”Rucklet”.

Lilla A hade bakat maffiga chokladmuffins med blåbär i och jag, den vä­na modern, bestod med hemlagad jordgubbsglass med hemkokt cho­klad­sås. Namsi, namsi!


onsdag 18 juli 2012

Det går på plus

2010 PLANTERADE JAG flera klätterrosor runt ”Rucklet”, däribland bourbonrosen 'Zephirine Drouhin'. Underbart rosa, starkdoftande och remonterande – rena drömrosen i min värld.

Alla övriga lever, en del bättre än andra, men inte 'Zephirine'. Hon sten­dog under sin första vinter på gården. I fjol försökte jag få tag på en ny men si, det gack icke. I år, idag, gick det bättre:


Och när jag nu en gång var i samspråk med plantskolan har jag bett dem försöka fixa både en kanelros, Rosa majalis 'Tornedal', och flo­ri­bundarosen 'Rhapsody in Blue'. Den förra tack vare Cici, som visade en bild på sin blogg. Begäret efter den senare är Susie skyldig till.

Dagen avslutas idag med en bild specially for Annacarin, för har man sett på maken! Mina squashplantor börjar långt om länge sätta frukt!

Det går på minus

SÅ ENASTÅENDE MÄRKLIGT. När jag stängde datorn igår kväll var det 13 som hade gillat e-boksversionen av "60+" på Facebook. Idag står det 4 i rutan.

Borde jag bli deprimerad..?

Fast det är klart, det kan ju vara någon form av teknisk blipp.
Men ... tänk om det inte är det?!
Då är jag ju tvungen att bli deprimerad.
Fan också :o/

tisdag 17 juli 2012

60+ till låns

 
HÄR. Kul!

Och till försäljning via bloggen HÄR.

O-lust

SOMMAREN HÖR FAN till när det kommer till det kulinariska. Det går bra en månad eller så, men strax efter midsommar börjar jag i all­män­het få problem med att variera ”sommarmaten”. Jag menar, hur många sallader i alla tänkbara och otänkbara former kan man t.ex. äta innan man får nog? Hur mycket grillat..?

Soppor är out om de inte är kalla, och såna hör inte till mina favoriter. Grytor går ju tveklöst bort, gröt är av någon orsak otänkbart på som­ma­ren och lådor är definitivt vinterfoder.

När det börjar kännas som att astronautpiller är enda lösningen hän­der det allt oftare att en paj blir räddningen. I en paj kan man stop­pa vad som helst. Igår blev det julskinka (från rean i januari), djup­fryst broccoli (en synd, jag vet, men mycket billigare än den färs­ka), en hand­full svarta oliver och ett halvt paket av Pirkkas prisvärda blå­mö­gel­ost:


En paj räcker för oss, mig och Lilla A, i två dagar. Tur är det, för lusten att laga mat är idag om möjligt ännu mindre än igår. Och imorgon får det väl bli pastasallad. Igen.

PS. Om du befinner dig i samma matinspirationens ökenlandskap som jag hittar du mitt bra-iga pajrecept HÄR :o)

måndag 16 juli 2012

Egen skörd är guld värd

PÅ ”RUCKLETS” GÅRD växer det två fläderbuskar. Den ena för flera år sedan omsorgsfullt räddad från en tynande tillvaro under gårdens två gigantiska granar, den andra kvar på samma plats. Gissa vilken som växer och är stor?

I år har jag för första gången kunnat skörda egna fläderblommor från ”gran­busken”. Femtio stora blomklasar plockade vi, lilla A och jag. Minst lika många finns kvar.

Idag silade jag upp nästan fyra liter saft. Ack, om ni bara visste som jag väntat på denna fläderdricka ...


Tittar man närmare på de enskilda, små blommorna är de helt under­bart näpna. Vore jag silversmed skulle jag göra örhängen med den formen.


Och böckerna rinner iväg som saft ur en flaska. Idag, en knapp vecka efter boksläppet, är det inte mer än 22 ex kvar. Med den här farten kommer jag kanske rentav att kunna kosta på mig att trycka upp någ­ra ex av min andra roman, ”Mors lilla Ulli”, också :o)

söndag 15 juli 2012

Syndafloden är kommen

HÄLLREGN. DET ÖSER ner. Det ska fortsätta ända tills imorgon.

Det är i det här läget som man behöver ta till första hjälpen. Ingenting är så bra för ett lågtryckshumör som en rejäl dos färska vitaminer och gräddfibrer av hög kvalitet!


Och lagret av ”60+ och singel” minskar förresten med en hastighet jag inte kunnat drömma om :o) Idag gick det iväg en bok till, via hem­för­sälj­ning. Men hujedamej ändå, så pinsamt att bli påkommen i natt­paj­ta och tofflor halv tre på eftermiddagen ...

Det är definitivt läge för glass idag.

Mycket glass.

Lagerrensning: Ett band för vänskapen

 
[ALLA MINA UTGIVNA BÖCKER]
  PROVLÄS!

 

Bandtyp: häftad

Format: 175x248 mm

Språk: svenska

Utgiven: 2007

Förlag: Labyrinth Books Ab

Antal sidor: 32

Vikt i gram: 130

1:a upplagan: 300 ex (15 kvar)

ISBN13: 9789529995301


Ett band för vänskapen av Nina Backlund


På priset tillkommer porto enligt tabellen ne­dan.


BESKRIVNING:

Ett band för vänskapen presenterar teknik och mönster för knytande av s.k. vänskapsband, ett hantverk som inte kräver stora utrymmen eller mycket pengar. Allt som behövs är några meter garn och skaparlust!

Bokens 23 olika mönster är indelade i tre svårighetsgrader.

Fr.o.m. 01/2014 finns boken även som e-bok i PDF-format. Köp eller bib­liotekslåna via Elib!


FRAKTKOSTNADER

ÅLAND

FINLAND

NORDEN/EU

1 bok

2,00 € (brev)

2,50 € (brev)

3,50 € (brev)
2-3 böcker
3,20 € (brev)

4,20 € (brev)

5,70 € (brev)

4-7 böcker

5,20 € (brev)

6,90 € (brev)

9,10 € (brev)
8 böcker
kontakta mig för prisuppgift

För att köpa boken skickar du ett mejl till stjarnkraft@aland.net Uppge hur många ex du vill ha och din leveransadress, och om du önskar en dedikation bör du förstås uppge vad du vill att jag ska skriva :o)

Bor du på Åland kan du själv­fal­let komma och köpa din bok direkt av mig och spara in portokostnaden.

Din beställning skickas inom 2-5 arbetsdagar och innehåller då en fak­tura (i euro) med 10 dagars betalningstid. På Åland ingår 10 % moms i priset. Försändelser till övriga länder faktureras momsfritt och du an­sva­rar själv för eventuella förtullningskostnader i ditt eget land.