IMORGON ÄR DET valborgsmässoafton. Valborg på Åland, liksom i det övriga Finland, är lika med mjöd* och struvor eller munkar. Mjöd har jag faktiskt fått till stånd i år, men jag hoppar bakandet, för efter en sats färdigfriterade munkar luktar hela huset inpyrd grillkiosk i veckotal efteråt.

Till valborg ska man elda också. Jag har med åren blivit allt mer laglydig, så den här våren ska jag hålla mig inom lagens råmärken och avstå från att elda ris, kottar och barr i mitt gamla oljefat. Men
gamla bykgrytan ska släpas fram, för
korv ska i alla fall tillagas utomhus, på riktig glöd!
Valet av korv är nytt för året.
I fjol körde jag svenskt, i år blir det lokalproducerat. Och inte någon vanlig grillkorv, utan lammgrill från
Dahlmans, eftersom de enligt
innehållsförteckningen haft vett att plocka bort E621 och kötthalten är hela 81 %. Lammkorv brukar dessutom vara god.

Sen ska jag sitta där på en upp-och-ner-vänd hink vid min lilla majbrasa, njuta av att våren faktiskt är kommen och nogsamt begrunda om jag planerat in
växthuset på rätt plats:
Det stympade lärkträdet till vänster i bild.Efter veckoslutet är det maj allaredan och sannerligen
pakko päälle att börja ragga upp en grävmaskin om det ska bli något hus att odla i den här sommaren! Ja, som ni förstår finns det som synes i min lilla värld viktigare saker att tänka på än ett kungligt bröllop i Storbritannien ;o)
Glada vappen på er,
som man säger i svenskfinland!*) receptet kommer senare under dagen!