torsdag 25 juni 2015

Några bilder till minnesbanken

TRÄDGÅRDEN ÄR I ständig förändring, inte bara för att saker växer till sig – som min "lilla" skogslind till vänster i bild, som nu måste vara närmare fyra meter hög – utan även för att jag gräver upp och flyttar på saker.

Odlingsbäddarna jag haft i princip ända sedan köpet av "Rucklet" 2005 är avlägsnade i år och jordgubbar får det räcka med att odla i pallkragar.
I rabatten där den resliga, blå strandirisen växer har det funnits både revsuga och mängder av randgräset 'Picta'. Fr.o.m. i år är dessa ett minne blott, som kanske kommer att finnas på ett helt annat ställe vad det lider.


Den här tiden på året känns det som jag aldrig vill vara inomhus; det finns hela tiden massor att göra bland blommor och blad. Så, nej, jag har t.ex. INTE tvättat ett enda fönster tills vidare denna vår eller sommar. Däremot har jag stått andlös framför min rosenbuske 'Frühlingsduft' och överväldigats av hur mycket den tänker blomma i år. Den gillar helt klart att gårdens två jättegranar fått kasta in veven.


T.v. är den här rosen, näst efter tornedalsrosen, den första att blomma i min trädgård. Att den doftar helt ljuuvligt gör inte saken sämre!


En annan blomma jag gillar är den som mina två Spiraea bumalda, en gång i tiden bärgade från en sophög, visar upp. Många spireor är ju vitblommande, så de här rara, rosa korgarna faller mig på läppen.


Och slutligen bildbeviset för att det lönar sig att fröså och ha tålamod: rosenkragen jag drev upp plantor av ifjol våras blommar nu. Helt i god ordning gör de inte det under första året, så glädjen är desto större när år två ger utdelning! Höga, djupt blåröda och med dekorativt bladverk pryder de sin plats i rabatten vid infarten, som annars domineras av växter som blommar i vitt, rosa och blått.

måndag 22 juni 2015

”Hjälp!” & ”Har ni sett på maken?”

INTE RÅKAR DET vara någon som känner till namnet på denna min vackert brokbladiga krukväxt? Själv har jag inte en susning.


Och kolla här, på mitt helknasiga lejongap som blivit perenn så det förslår! Den har nu övervintrat för tredje gången inne i Glaspalatset och kommit igen som aldrig förr. Långa, stadiga stänglar med jättelika blomställningar har den. Hur knäppt som helst :-)


Nyhet på gång till trädgården har jag också i och med att jag i år äntligen fått till det och sått frön från temynta. Jag har länge suktat efter att få in denna växt på gården, men av olika orsaker har det inte blivit av förrän nu.

Det tog evinnerliga tider innan fröna grodde och inte har de vuxit snabbt heller, de små liven. Men nu har de äntligen tagit lite fart, så nu kan jag faktiskt skilja temyntan från annat ”skräp” som spirar i min egenhändigt hopkokade såjord.


Edit 25-06-2015:
Jag har fått besked om vad krukväxten heter nu! Det är en liten raring som heter rosenstänk och som återfinns med flera olika bladvarianter.