lördag 26 mars 2011

Godmorgon, Ålcom!

IDAG HAR DET gått precis en vecka sedan jag mejlade min internet­leve­rantör – lokal aktör med företagsnamnet Ålcom – om ett fil­över­fö­rings­fel. Svaret kom i form av ett automatgenererat meddelande:

(Klicka på bilden så öppnas skärmdumpen i ett läsligare format i skilt fönster.)

Tidsbegreppet ”inom kort” måste vara väldigt tänjbart för felet är fort­farande inte åtgärdat. Två ytterligare mejl jag skickat har inte ens besvarats med något automatiskt meddelande. Servicenivån här på ön är med andra ord precis som den brukar vara: under all kritik.

Jag har med andra ord inte kunnat lägga upp filerna med mina må­nadskrö­nikor i Ålandstidningen som planerat och länkarna i spalten här till höger är således fortfarande inaktiva.

Men nu är det lördag igen. Ikväll blir det mumsig middag med en pava 2007 Domaine Juliette Avril Châteauneuf-du-Pape till denna, och som avslutning en smarrig efterrätt av egen komposition. Så nu skiter jag i tekniska fel och taskig service, siktar in mig på ett trevligt veckoslut istället och önskar alla er andra detsamma!


Jo, förresten, det var en sak till! Ni glömmer väl inte att det är dags för Earth Hour idag? Kl. 20:30 lokal tid släcker vi all belysning.

fredag 25 mars 2011

Det börjar sina

DET BLÅSTE HALV orkan hela dagen igår. Dåligt läge för vedkapning och huggning, så jag höll mig inomhus. Därför kan jag nu visa det se­naste alstret jag knåpat ihop av min restskatt! Det är inte mycket kvar i den lådan nu, på sin höjd så det räcker till ett par sockor i barn­stor­lek.

Väskan har en oval botten virkad av jutesnöre. I övrigt är den virkad med fasta maskor och flera olika nyanser av tvåtrådigt ullgarn. Axel­remmen är av mocka och c. 127 cm lång. Väskan i sin helhet är c 27 cm hög.

Den kommer, precis som det mesta övriga jag tillverkar, att läggas upp till försäljning på i den ena eller andra av mina butiker på Etsy.

Under gårdagseftermiddagen snokade jag runt lite i min ateljé. Och baske mig, hittade jag inte en hel hög med lingarnsrester i glada färger ... Därmed nytt projekt på gång igen! Visar senare :o)

***

Briefly in English:
At present I’m trying my best to make something of all the bits and pieces of yarn I’ve accumulated over the years. This time I made a crocheted bag, appx. 27 cm tall. I used jute string for the oval bottom and for the sides 2-ply wool. The appx. 127 cm long strap is made of suede.

As per usual this item will be put up for sale in either of my two shops on Etsy: Stjärnkraft or FinnFair.

torsdag 24 mars 2011

Schyssta souvenirer

BÄSTA VÄNNERNA S&N har varit ut på resa. Långväga reste de och länge var de borta. Ja, i alla fall kändes det så för mig, som var kvar här hemma i kylan och mörkret.

Men nu är de i alla fall i trygghet här hemmavid igen och sin vana tro­gen förde de med sig några små presenter åt tanten i ”Rucklet”, hon som själv aldrig kommer sig ut i världen.

Någonting att äta.

En alldeles äkta muskotnöt att riva till vitsåsen!


Någonting att dricka.

40 %-ig rom från Antigua! Sannolikheten är dock hög att den kommer att ta en omväg via något bakverk före den hamnar i lilla mag­gen ;o)

Någonting att odla.

En fröbalja från tamarind och ett par frön från vad de kallade sweet­sop, Annona purpurea, vad nu det kan vara. En medlem i familjen An­nonaceae är det i alla fall och släkt med cherimoya, Annona cheri­mo­la. Frön från den sistnämnda plockade jag själv med mig från Madeira och har just sått dem.

Tack, era gullpluttar! Nu ska vi se om fröna gror ...

onsdag 23 mars 2011

Kvistfritt

MEN SÅ BRA, nu har jag något att ta mig för imorgon också.


Än en gång tack för hjälpen N! Det går dubbelt så snabbt och är dub­belt så roligt när man är två om jobbet.

Söndra & Härska

 
 
Snipp ...


... snapp ...... snut!Sisådärja, nu finns det plats för växthuset! :o)
(Bilden är tagen från ”Rucklets” köksfönster.)

tisdag 22 mars 2011

Ska det aldrig ta slut?!

MINNS NI RESTSKATTEN jag uppdagade häromsistens? Visst fanns det en hel del i lådan, men att det skulle räcka så evinnerligt länge och till så mycket, det hade jag aldrig kunnat föreställa mig.

Så det har således blivit ännu ett par sockor. Marinblå den här gång­en och med samma typ av förstärkta häl som jag nyligen visade i ett annat inlägg.


Och tro’t om ni vill, men jag har ytterligare ett projekt på gång, ett virkat. Men det är ännu inte helt färdigt, så ni får lov att tåla er en stund till ;o)

Gyllene [öppet]tider

JAG HAR INGEN aning om när, var och ur vilken fiffig hjärna affärs­idén med så kallade bordsloppisar är sprungen. Men har du entre­pre­nörsanda och energi så det räcker? Starta då för sjutton en egen! Här är motiveringen:


Tänka sig, att kunna tjäna cirka 52 europapengar (~465 SEK) i tim­men för att i princip stå och hänga och göra ingenting! Nettot på en sån här intäkt efter att fasta kostnader, skatter och försäkringar är betalda blir inte fy skam det heller. Och en liten peng till kan man spa­ra åt sig genom att inte acceptera bank- eller kreditkort som betal­ningsmedel.

Världen tycks vara full av folk som glada i hågen pyntar 40-45 euro/vecka* för några kvadratmeter försäljningsyta. Det kånkas, släpas, prismärks och körs upp bensin för ett oräkneligt antal euro, för att i slutändan ge ett nollresultat eller i värsta fall ett minus. Smart? Hmm. Men var och en blir som bekant salig på sin tro.

Personligen skulle jag inte palla för att ägna mig åt den här typen av företagande, där lejonparten av tiden går ut på att vara mer eller mindre overksam. Då, om inte förr, skulle jag få fnatt, hur lättförtjänta pengar det än är. Men en gårdsloppis här vid ”Rucklet” blir det kan­ske någon dag när det närmar sig sommar. Då kan jag ju simultant ägna mig åt att rensa ogräs om kundtillströmningen är dålig! ;o)


*)
Om två personer lägger ut 40 euro var per vecka gör de tillsammans av med 320 euro på en månad. För en tredjedel av den summa kan man hyra ett varmgarage i en månad.

Om fyra personer lägger ut 40 euro var per vecka gör de tillsammans av med 640 euro. Det beloppet täcker månadshyran för en väl tilltagen lägenhet.

Har du tänkt på det, att det med andra ord är dyrt att sälja billigt på loppis? Jaså, inte? Nä, jag tänkte väl det ;o)

måndag 21 mars 2011

Bloody Monday

ÄNTLIGEN! EFTER EN lång radda år med ”lidande” av att ha ett sköld­körtelhormonvärde som åker ständig berg-och-dalbana har jag fått remiss till en specialist på endokrinologi och tid till densamme den 20 april. Jajamen! Och vet ni vad? Det är tammefan som att ha prickat in en högvinst på Lotto!

Dagen började därför med en uppfriskande promenad till sjuk­hus­laboratoriet ...


... och ett mycket professionellt utfört stick i armen. ”Ta vänstern”, sa jag, ”så jag kan sköta kameran med högern.”


Laboratorieassistenten fyllde inte alla rör, men dock ett flertal. För­utom ett antal analyser av hur min ogina sköldkörtel fungerar ska även min D-vitaminstatus kontrolleras igen. Trots ett kontinuerligt intag av 1.600 IE/dag hade värdet störtdykt från högsommaren till årsskiftet, och därför petar jag för närvarande i mig radikala 2.400 IE/dag och hoppas på förbättring.


So far so good. Men när jag ska få tid hos neurolog, som är den utred­ning som Pensions-Alandia beordrat, det återstår att se. Förmodligen alldeles för nära inpå den 31 maj, vilket är det datum till vilket de i sin outsäääääägliga godhet gått med på att förlänga mitt rehabilite­rings­stöd. Fas 2 av deras successiva, medvetna nedbrytningsprocess kan således sägas ha inletts.

Veckans Vanartiga Vers #49

En dressör uti Karesuando
i sängen vill helst ta kommando.
Han vrider och vänder,
och med sina länder
han spelar på damen glissando.


***

Denna limerick, och ytterligare 127 stycken, ingår i samlingen ”Limerickar att le åt”, som du kan ladda ner i sin helhet genom att klicka HÄR.

Tycker du att den här var kul och vill roa någon annan? Då är det bara att klicka på det lilla kuvertet med en pil på i slutet av inlägget och skicka iväg länken.

söndag 20 mars 2011

Aoooooooooo!

NI MISSADE VÄL inte månen igår? Full och närmare oss än den varit under de senaste nitton åren, ”bara” 356.577 km bort. Gissa om det här var en av de gånger jag med gnisslande tänder önskade att jag ägde en mer potent kamera ...

Se, månen!
19 mars 2011

Lördagsgodis à la ”Rucklet”

BLIR MAN SUGEN får man vara uppfinningsrik, öppna kyl och skafferi och göra en så kallad Cajsa Warg, även om detta rekorderliga fruen­timber faktiskt inte alls är skyldig till talesättet ”Man tager vad man haver”.

Hur som helst, grillade mackor på hembakat surdegsbröd fick det bli:

Bre ut en klick tomatpuré direkt på brödet. Strö på torkad oregano och finstrimlad purjolök och toppa med ett par svarta oliver skurna i bitar. Överst en god ost, lämplig för gratinering. In i ugnen under grillelement (om du har) i c. 2½ minut. Klart!

Så gott som färdiga för ugnen. Det är bara ost som fattas.


Färdiggrillat!Ett gott rödvin sitter som en smäck till det här! I glaset min nya fa­vo­rit: Caballo de Mendoza från Argentina. Här i Finland, på Alko, finns det både på 75 cl flaska och som Bag-In-Box med 3 liter. Har ni ännu inte upptäckt Malbecdruvan och/eller de argentinska rödvinerna har ni missat något, det säger jag bara!