lördag 21 december 2013

Tur att man är till åren

... OCH GARANTERAT ”SKOTTSÄKER”, för nog blir man lite bebissjuk av att sticka smått.
2-trådigt helyllegarn, stl. 2-4 år

fredag 20 december 2013

Det tar sig på slutrakan

2013 HAR VARIT ett besvärligt år på många sätt och vis, men nu, pre­cis på sluttampen, verkar det som flytförmågan ökar. Igår fick vi äntligen, efter en dryg månad av pirrig ovisshet, det efterlängtade beskedet: Lilla A har antagits som en av finländska Rotarys ut­by­tes­stu­denter för läs­året 2014-15.

Vart det bär av är ännu öppet, men stort grattis till ungen min! Det kom­mer att bli ett år som ger henne massor med erfarenheter och min­nen för livet, oavsett om det blir Italien, Frankrike eller Spanien :o)


Sen måste jag tillstå, att det känns mycket konstigt att fr.o.m. idag se sin egen bok till försäljning hos Adlibris, CDON m.fl. Lite overkligt, för att ut­trycka det i små bokstäver. Och att det dessutom bara rasslar in bibliotekslån via Elib är minst lika fascinerande. Min bok ..? *ruskar på hu­vu­det*


Ikväll tror jag tammetusan jag ska fira både det ena och det andra med att tillåta mig ett glas rött, oberoende om det erbjuds sällskap till detta eller ej.

Trevlig helg!

torsdag 19 december 2013

Oj, va’ skoj!!

EFTER EN DEL bök: ”60+ och singel” är nu tillgänglig för lån som e-bok i alla bibliotek som är anslutna till Elib, f.n. i Sverige, Finland och på Island. Klicka på bilden för att kolla om just ditt bibliotek finns med bland dessa. Och vet ni vad! Tre lån gjor­des redan inom loppet av en kvart :o)

Imorgon släpps den för distribution till återförsäljare.


Ljudboken kommer också att finnas, men pga Elib:s produktionsteknik dröjer det till v. 2/2014.

måndag 16 december 2013

RECEPT > Koka stora, vita bönor – på mitt sätt

JAG HAR NOTERAT att många verkar ha problem med tillagning av torkade, stora, vita bönor. Det kan jag mycket väl förstå, om man följer anvisningarna t.ex. på Risentas påsar. Det man blir med är ett bön­mos, föga aptitretande och sannerligen ingen fröjd för ögat.

Så här gör jag istället:

Lägg bönorna i blöt i kallt vatten, gärna 12 timmar.

Skala bönorna och blötlägg dem igen i så mycket nytt vatten att det täcker och salta detta med 0,5 msk salt till 1 liter vatten. Låt bönorna dra i sig sältan i minst en timme. Observera att den skalade bönan delar sig i två halvor.

Koka upp en lika stor mängd vatten som du använde för den andra blötläggningen. Häll av blötläggningsvattnet från bönorna. När vattnet i kastrullen stormkokar häller du i de avrunna bönorna och låter dem sjuda under lock på svag värme c. en timme. Kolla absolut lite då och då om de blivit mjuka, så att du inte i misstag kokar sönder dem.

Av de lagom kokta – och fortfarande hela – bönhalvorna kan du sen göra vad du vill, som t.ex:
  • använd dem som soppingrediens, men lägg med dem precis på slutet, så att de bara hettas upp utan att kokas
  • marinera dem enligt tycke och smak och servera dem som till­be­hör till annan mat; t.ex. en asiatisk marinad med bl.a. ingefära är jättegott


Fakta om den stora, vita bönan
De bönor som på påsarna kallas för "stora vita bönor" heter egent­ligen limabönor, Phaseolus lunatus. Limabönan härstammar, som nam­net antyder, från Sydamerika och är en art i familjen ärtväxter. Lima­bönan är också känd som jumboböna eller smörböna (på engelska butter bean).

Precis som hos bondbönan, Vicia faba, är skalet egentligen ätligt efter kokning. Men ävenledes i likhet med bondbönan, så är detta tjockt, trådigt och tråkigt. Det är därför mycket godare att ta bort det innan man äter bönan.