lördag 18 februari 2012

Färöiska finheter

ÄNNU TILL 29.2 finns det en chans att på ort och ställe insupa inspi­ration från fantastiska, färöiska stickningar. Platsen är foajén i Alan­di­ca Kultur och kongress, där det visas otroliga stickekonstverk av Kat­rina Maria Hansen (1913-2010) och modern, färöisk stickning av Jóhan­na av Steinum.


Parallellt med utställningen anordnas ett åländskt stickprojekt: det åländska lapptäcket. Så här skriver Nordens Institut på Åland:

”Den som vill kan bidra med en lapp. Lapparna lämnas in till NIPÅ senast 30.3. De ska mäta 15 x 15cm och vara stickade i yllegarn. Enfärgade eller mönsterstickade, precis som du känner för.

Lapparna sys ihop till ett lapptäcke som visas i NIPÅs skyltfönster 10.4-2.5. En vinnare av lapptäcket lottas sedan ut bland deltagarna. Kom ihåg att skriva namn och telefonnummer på en lapp som fästes på baksidan så att vi kan meddela vinnaren.”


I övrigt låter jag bilderna tala för sig själva.


Att beundra allt detta imponerande hantverk gav mig en välbehövlig energikick. Det blev både brödbak och tillagning av en rejäl laddning gryta på nötbog! Och nu ska jag fundera på om det kanske kan vara värt att fortsätta på mitt eget stickade lappverk, som legat i träda se­dan den här tiden ifjol.

fredag 17 februari 2012

Dagens garv

Behold, bilaga 54:”FPA – ditt stöd i livets alla skeden”
My ass!


Sen återstår det att se vem som beklagar vad i slutändan. Mest be­klag­ligt – just nu – är att mejlet ovan innebär ett bostadsbidrag på 37,96 euro/månad ända t.o.m. september istället för 267,69, som det skulle bli om beräkningen fr.o.m. 01.01.2012 gjordes i enlighet med lagen. Allra mest humoristiskt i sam­manhanget är, att före jag rättade dem förra gången hade de tänkt pytsa ut 156,65. Det här är alltså tacken för att jag rättade deras egna felberäkningar till min nackdel. Märklig myndighet på alla sätt och vis.

Och vad tusan, följs inte lagen i andra sammanhang, så varför ska det vara så ryysligt noga att göra det i det här?! Jomenvisst, svaret är en­kelt: kan man jävlas ska man jävlas. Allra helst med dem som är mest utsatta och förutsätts ha minst att sätta emot. Håhå, jaja :o/

Vet ni vad, hela den här bostadsbidragshistorien är verkligen så jävla absurd att jag bara är tvungen att rå­gar­va mitt i bedrövelsen.

Med risk för att bli tjatig upprepar jag ändå vad som stipuleras i 8 kap 22 § 5 mom. Lag om bostads­bi­drag 4.6.1975/408:

”Om ny utredning framkommer i ett ärende som gäller beviljande av förvägrad förmån eller utökande av redan beviljad förmån, skall Folkpensionsanstalten pröva ärendet på nytt. Folkpen­sions­anstalten kan utan hinder av ett tidigare lagakraftvunnet be­slut bevilja en förvägrad för­mån eller utöka en redan beviljad för­mån.

Går det att utöka en förmån på basen av ”ny utredning” torde inget hinder föreligga för att utöka en förmån även på basen av ett rättel­se­yrkande. Det handlar bara om viljan att göra det. Men om viljan är att göra ont och inte gott, tja, då blir det ju knepigare.

Edit kl. 22:34
Dessutom hotar FPA ännu en gång med återkrav av ”grundlös över­betal­ning”, varför jag även vill passa på att inflika vad som sägs om återkrav i Lag om bostadsbidrag 4.6.1975/408, denna gång 7 kap 19 §:

”Har en förmån enligt denna lag betalts utan grund eller till ett för stort belopp, skall den överbetalda förmånen återkrä­vas.

Återkravet kan frångås helt eller delvis, om detta anses skä­ligt och om utbetalningen utan grund inte berodde på svikligt för­farande från förmånstagarens eller dennes företrädares sida eller om det belopp som betalats utan grund är litet.”


Den s.k. överbetalningen (som de facto är en underbetalning) har FPA knåpat ihop alldeles själv, utan min inblandning, på basen av fel [av dem påhittad] inkomst, fel [av dem påhittad] kvadratmeteryta och fel­beräknad boendeutgift. Klart som korvspad, inget utrymme för tolk­ning.

Variera mera!

VEM ORKAR MED två aviga, två räta i det oändliga? Inte jag i alla fall, så den här gången fick skaften bli ribbade i höjdled istället :o)


Dessa tunna, välsittande sockor ska bli en present åt en kompis som kan behöva både uppmuntran och all extra energi som finns att upp­bringa. Lite färgglädje och varma fossingar ska förhoppningvis bli en liten hjälp på traven.

torsdag 16 februari 2012

När man minst av allt anar det

... DÅ HÄNDER DET. Som nu, när läkepelargonen jag fick som stickling av gulle-Monkan i somras plötsligt, mitt i vintern, får för sig att blomma!


Annars har jag inte mycket att rapportera. Papperskrig, papperskrig och mera papperskrig, och en liten visit hos lagens långa arm, that’s about it.

tisdag 14 februari 2012

♥ 14 februari 2012

 

Ha en riktigt fin vändag/Alla hjärtans dag, allihop!
Hoppas ni drunkar ni blodröda rosor, lyxiga chokladaskar och bubblande champagne!

♥ ♥ ♥

Själv ska jag ägna mig åt det jag numera gör alla dagar: papperskrig.

måndag 13 februari 2012

Sticketovat forts.

AV DE NYSTAN med Marks & Kattens Eco Baby Ull jag fyndade för 1 euro styck har det förutom det tidigare tillverkade paret blivit två par sticketovade vantar till. Här är de alla tre på samma bild. För den där lilla extra finishen har jag broderat längs öppningarna: förstygn träd­da med två färger, kvistsöm och langettstygn.

Underst i traven ligger ett par jag provade göra av rester jag hade av garnet Satakieli från finska garntillverkaren Vuorelma. Det är ett tunt och fint helyllegarn, som egentligen är avsett för stickor 2,5-3,5. Jag stickade på nr 4,0 och med de mått som finns på den undre bilden.

Efter en timmes filtning i maskin hade de fått precis lagom storlek.