lördag 14 juli 2012

Du ska inte tro det blir sommar

GAMLE STIG, MIN gräsklippare, fick igår agera barnvakt. Ungarna i en av holkarna har nu kastat sig ut i det okända och i brist på föräldrar sökte sig den här lilla dunbollen till farbror Stig. Men han tog det med ro och protesterade inte ens när han blev påbajsad.


Sen är det bara att konstatera att jag till den allt längre listan med vad jag inte ska bli när jag blir stor även kan foga ”rädisodlare”. Sagda grönsak ska vara bland det lättaste som finns att odla, men där ber jag om att få anmäla avvikande åsikt.

Till vänster ser ni resultatet av odling i näringsrik mulljord i låda, till hö­ger vad man får om fröet sätts i mager sandjord. Same, same but diff­erent, eller vad man nu ska säga. Eller så har just den här sortens rä­disa tagit det här med att vara grönsak på alltför stort allvar.


I rabatter och växthus går det aningen bättre och såtillvida är det ju synd att man inte kan käka alla sorters blommor. Och än så är det låångt till skörd av både biff- och körsbärstomater :o/

Det är en konstig sommar, det rå­der det ingen tvekan om. Mina fem sommarsquashplantor blommar och blommar och blommar, men någon fruktsättning blir det inte. T.v. inte ett fruktämne på en enda av dem. Märkligt.


Det har inte heller blivit mycket bevänt med att inta middagar utom­hus, på terrassen. Igår gav vi oss f-n på att det skulle göras trots att vinden var både hård och rätt kall.

Det blev stekta abborrfiléer (från frysen), nypotatis och gräddfil. Till det­ta smörfrästa rucolablad (jo, faktiskt gott!) och dito nyplockade sockerärtor. Inte helt fel, bortsett från att maten kallnade fort på tall­riken.


Men hallå, var är sommaren?! Var är de varma vindarna ... och var är alla insekter?? I år lyser till och med getingarna med sin frånvaro. Är det likadant hos er på andra håll i världen..?

***

Berit och Agneta har böcker på väg sedan igår eftermiddag, och du som inte beställt ett eget ex ännu kan läsa mer om boken HÄR. Nu är det bara 26 ex kvar av upplagan.

fredag 13 juli 2012

Olivliv

FÖRRA LÖRDAGEN VAR jag över till Roslagen för att hämta lådorna med min bok; min första tur västerut sedan jag i november 2010 kom hem från min 50-årsresa till Madeira – och en trevlig sådan.

Medföljande sällskapsdamen S och jag hade inga andra hållpunkter förutom bokhämtandet och spenderade tiden mellan färjorna med att lalla omkring på vägen mellan Grisslehamn och Kapellskär. Än den ena, än den andra vägen tog vi av på och på ett ställe fick jag den här un­derbara bilden. Rena, rama Bullerbyfotografiet eller hur? Liksom sin­nebilden av ett nordiskt sommarlov.


Ack ja, den som ändå vore barn på nytt ... Men det är man ju inte. Det är däremot det lilla olivträd jag köpte på specialpris ifjol! Det som över­vintrat i mitt mörka källarförråd, i våras utdömdes som stendött, fick rötterna befriade från jord och ställdes i en kruka som växtstöd för som­rig krassefägring.

Döm om min förvåning när jag häromdagen upptäckte detta:


Olivträdet växer så det syns, men med krassen i den krukan är det rätt visset. De trivs tydligen inte i varandras sällskap. Samma krasse i en egen kruka ränner däremot iväg, men blomningen stämmer inte riktigt överens med vad påsen lovade. Den är sannerligen inte vackert ljus­gul, utan precis så där ettrigt brandgul som jag inte ville ha den :o/


Och sen kan jag konstatera att Pensions-Alandia, det försäkringsbolag jag storligen beklagar att jag i tiderna valde att teckna min arbets­pen­sions­försäkring hos, mycket metodiskt håller på att måla in sig själv i ett hörn. Det senaste brevet jag fick för ett par dagar lyckas med konststycket att på sina blott åtta rader vara så hejdlöst mot­sä­gel­se­fullt att jag, mitt i det egentliga eländet, inte kan göra annat än flina brett åt enfalden.

Ett gott råd till alla unga, fräscha medmänniskor som går i tankar att starta eget: skit i lokalpatriotismen och välj för guds skull ett fast­ländskt försäkringsbolag för den lagstadgade pensionsförsäkringen! Inte heller de är felfria, men chan­sen att man hos dem snubblar på nå­gon med åtminstone en tillstymmelse till kompetens är trots allt större.

torsdag 12 juli 2012

Den tiden på året

 

Ord känns liksom överflödiga.
Jag låter mig förstummas av all skönhet.

***

Cici, Inger, Susie, Monica, Aina, Anki, Mia och Monkan har post på väg. Pipis försändelse avgår idag, men från Agneta väntar jag på en be­kräf­telse av att reservationen omvandlas till ett köp.

Ni som ännu inte beställt ett eget ex av min bok kan läsa HÄR om den­samma och om hur det går till :o) Sa jag förresten att det bara finns 27 ex kvar..?

onsdag 11 juli 2012

Bekräfta eller annullera

Hej, du som i förväg reserverat ett ex eller fler av humorromanen 60+ och singel!

Eftersom priset inte var fastställt vid tidpunkten för din reservation måste jag be dig om att mejla mig ytterligare en gång för att bekräfta att du vill fullfölja köpet före jag kan packa och skicka. Det gör du på adressen stjarnkraft@aland.net.

(Om du kopierar adressen härifrån måste du skriva @-tecknet på nytt. Här i inlägget är det är skrivet i kod för att mejladressen inte ska kun­na fiskas upp av såna som crawlar nätet på jakt efter adresser.)

Prisuppgifter och övrig information hittar du HÄR.

Beklagar det extra omaket!

tisdag 10 juli 2012

Boksläpp: 60+ och singel

 
[ALLA MINA UTGIVNA BÖCKER]
  PROVLÄS!

 

Bandtyp: häftad

Format: storpocket

Språk: svenska

Utgiven: 2012

Antal sidor: 276

Vikt i gram: 374

1:a upplagan: 60 ex (SLUT)

ISBN13: 9789529309283


60+ och singel av Nina Backlund

BESKRIVNING:

”Om man skulle dela in kvinnobröst i vikt­klasser kan jag utan överdrift säga att jag redan i puberteten hade vägt in som wel­tervikt. Och idag snackar vi tungvikt, eller rentav supertungvikt. På den nivån är det inte längre byst, det är pattar. Det lärde grabbarna mig redan i småskolan.”

60+ och singel är en hejdlös och hu­vud­lös berättelse i god Paasilinnaanda om Solveig, 60+, som kastar loss från tryggheten och tristessen i ett långt liv som arbetsnarkoman för att segla ut i det okända med målet att finna kärlek för en mogen kvinna.

Solveig är mormorgenerationens svar på Bridget Jones. Lika pigg på äventyr som hon, men med den luttrade kvin­nans syn på tillvaron och med en stor portion humor.

RECENSIONER:

Läs vad Nya Ålands recensent tyckte.ÄVEN SOM E-BOK
Boken finns även till salu som e-bok bl.a. i min Etsybutik, i Sony Reader Store, i Apple iBookstore, hos Barnes & Noble och Smashwords. Priset är humana $4.99.

NU SOM LJUDBOK
”60+ och singel” finns nu även som ljudbok! Speltid 6,6 timmar.

Du kan välja mellan cd-skiva i MP3-format eller att ladda ner MP3-boken direkt till din dator. Cd-skivan kostar lika mycket som den den tryckta boken gjorde, dvs 20,50 € på Åland (varav momsen är 24 % och inte 10 % som på tryckta böcker) och 14,35 € (skat­te­fritt) för öv­riga. Denna, liksom den nedladdningsbara varianten, köper du i min Etsybutik. Priset för den nedladdningsbara MP3-boken är 12,50 €.

Provlyssna kan du göra HÄR.


LÅNA PÅ BIBBAN
För den ekonomiskt lagda finns på Åland möjligheten att låna boken på bib­lio­te­ket och från hösten 2013 även som DAISY-talbok för syn­ska­da­de. Klicka HÄR för dessa alternativ. Talboken är producerad av Ålands synskadade r.f. och inläst av Margaretha Österman 2013.


[DET GÅR INTE ATT LÄMNA KOMMENTARER PÅ DET HÄR INLÄGGET]

söndag 8 juli 2012

Är jag författare nu..?

DET ÄR FAKTISKT en rätt speciell känsla att stå med sina 276, egen­för­fat­ta­de, nytryckta sidor i näven; väldigt surrealistisk, mixad med stolt­het över att det faktiskt är gjort och så en stor skvätt glädje för­stås. Glädjen i att det grafiska slut­re­sul­tatet blev exakt som jag pla­ne­rat det.

Vad själva innehållet beträffar lämnar jag det upp till eventuella läsare att avgöra om storyn är så snar att locka till skratt som jag själv tyck­er. Humor är ju som bekant ett högst individuellt begrepp, men som jag sagt förut: har man gillat Arto Paasilinnas böcker gillar man nästan säkert den här :o)

För övrigt vill jag rikta ett stort tack till Ulf på Papertalk för den otroligt snabba och klanderfria produktionen och leveransen. Jag har aldrig sett på maken och är, med rätta, helt mål­lös.


Nåväl, nu återstår den tradiga administrativa biten: att sätta pris och organisera hur jag rent praktiskt ska hantera försäljningen. Det jag t.v. är på det klara med är fraktkostnaderna:


FRAKTKOSTNADER

ÅLAND

FINLAND

NORDEN/EU

1 bok

2,70 € (brev)

3,50 € (brev)

4,80 € (brev)
2 böcker
4,30 € (brev)

5,70 € (brev)

7,70 € (brev)

3-5 böcker

4,90 €*

7,10 € (paket)

11,90 € (paket)
6 böcker
4,90 €*

8,10 € (paket)

12,20 € (paket)

7- böcker

kontakta mig för prisuppgift

*) s.k. Ålandspaket. Lämnas till Posten, körs ut till mottagaren utan kvittering senast följande dag. Om mottagaren inte är hemma får paketet lämnas på trappan eller vid dörren.

Om nu någon, mot förmodan, är intresserad av att inhandla fler än sex exemplar är man välkommen att kontakta mig för att få besked om den aktuella transportkostnaden. Och den som bor på Åland kan självfallet hälsa på i ”Rucklet” för att shoppa en bok om vägarna ändå råkar bära förbi min adress :o)

Den till försäljning tillgängliga upplagan är liten, bara 50 ex, så jag hop­pas att jag inte ska bli kvar med alldeles för många hyllvärmare. Blir efterfrågan större än väntat får jag väl helt enkelt låta trycka upp en ny upplaga ;o)

Vill du reservera en bok eller flera i väntan på vad priset blir kan du mejla mig på stjarnkraft@aland.net. En reservation binder dig inte till köp, men garanterar att du inte blir utan ditt/dina ex om du accep­terar det ännu inte fastslagna priset.