Men nu blev det ändring! Jag hängde på låset när de öppnade klockan nio och var utan diskussion först till kvarn. ”Bytet” blev fyra fina plantor:
Saxat från www.sofiero.helsingborg.se:
Växtsättet är upprätt, något runt och kompakt. Busken blir drygt en meter hög efter ungefär tolv år. Bladverket är något mörkt, glansigt och bronsfärgat under hösten och vintern. Bladen är runda-elliptiska, ibland 6 centimeter långa och aromatiska när man pressar dem lätt mellan fingrarna. De är täckta med små körtlar, fjäll, på undersidan varifrån doften kommer. Blommorna är skorstenslika, lobade och purpurrosa. De är ungefär 4 centimeter stora och sitter samlade i små klasar som vanligen består av tre blommor. På Sofiero sker blomningen under en månad från och med mitten av april. Den är mycket tacksam.
Rhododendron 'P.J. Mezitt' är en av de härdigaste odlade hybriderna som finns att få tag på. Dessutom är den sol- och vindtålig. Även deras blommor är delvis frosttåliga vilket är en fördel i våra trakter. Den är lättodlad och föredrar ljusa, öppna och lugna odlingsplatser. God vattentillgång och en ordentlig dränering är viktiga förutsättningar för att lyckas med denna sort. En 10 cm tjock matta av löv rekommenderas som skydd mot uttorkning av jorden.
Finsk rhododendron. Zon 7, tål minst -25°. Blomknoppen är djupt rödrosa för att sedan som utslagen bli mer rosaröd. Höjd efter 10 år 1,5-2 meter.
Zon 5. Blir ca 70 centimeter hög och något bredare. Har ett runt, kompakt växtsätt och mörka blad med luden undersida. Blommar i maj med vackra, öppna blommor i en skala från ljust gyllene till laxrosa med brun teckning. Trivs i sol till halvskugga.
Finsk vresrhododendron. Zon 5, tål minst -25°. Blommorna stora, först ljust violettröda senare nästan vita. Bredväxande (upp till 3 meter) och tät buske med vackra blad. Växthöjd : 1 meter.
Så idag har jag ägnat hela dagen åt att ordna det bra för mina nya vänner. Det visade sig bli ett litet h--vete att få till en tillräckligt djup grop på det stället jag valt: i direkt anslutning till mina stora barrträd, där jordmånen sannolikt på rent naturlig väg är väldigt sur.
Kompakt är snällt sagt om markförhållandet, plus – förstås – mängder av rötter från både cembratall och lärkträd och ett antal rejält stora stenar. Men en grop blev det till slut och sen blandade jag upp jorden med trädgårdstorv i förhållandet ungefär 50/50. Vad jag ska göra med den överlopps, bortgrävda jorden vete tusan.
Blunda gärna för hur bedrövligt sönderbränd gräsmattan är!
Inte förrän framåt åtta ikväll var det färdigplanterat och ordentligt vattnat. Men nu blir det en gruppbild. Seså, le nu vackert för publiken!
På bilden ovan står 'P.J. Mezitt' längst bak och sedan från vänster till höger 'Haaga', 'Percy Wiseman' och 'Pohjolan Tytär'. Jodå, jag vet att de står för tätt just nu, men orken räckte inte till för att gräva upp en störra yta. Låt oss därför benämna denna plantering