lördag 16 november 2013

Solveig Goes Live

OKEJ, GO’VÄNNER, NU ska ni få lyssna på hur det låter när Ruckel­häx­an läser högt! Här hittar ni nu nämligen prologen till ”60+ och sing­el” i mp3-format.

Jag förväntar mig ärlig kritik. För som jag skrev tidigare, så är det ing­en mening med att jag lägger ner en massa jobb på att åstadkomma en inläsning av hela boken, om det i andras tycke låter för jä-ligt och ingen står ut med att lyssna. Klicka på pilen till vänster under boken för att starta uppspelningen.

Pipi: ny version upplagd 17-11-2013 kl. 10:41 :o)

Ännu en ny version, med förhoppningsvis bättre ljud, upplagd 20-11-2013 kl. 12:42


fredag 15 november 2013

Dags att ”sjunga upp sig”!

GREJORNA HAR KOMMIT! Mikrofonen är hopskruvad, popfiltret mon­terat och hörlurarna ipluggade. Nu återstår bara att installera ljud­re­di­geringsprogrammet förrän det är dags att ”sjunga upp sig” riktigt or­dentligt och sätta igång med inläsningen av ”60+ och singel”.


Jag kanske börjar med att publicera ett kort smakprov här på bloggen, så att ni läsare får avgöra om det överhuvudtaget är värt att jag och min röst läser in hela konkaronkan. Det kunde väl vara smart? Inte stor vits med att lägga ner 40-50 timmars arbete på det om min väna stämma får folks hjärnvindlingar att rakna av förskräckelse och deras örontrumpeter att skrumpna ihop med ett utdraget kvidande :o)

torsdag 14 november 2013

Tårt-tataa!!

JAG SKAFFADE MIG några nya tyllar för ett tag sedan, så den här gången fick det bli ränder på höjden och ”pluppar”. Två sorters fyllning bidde det, mosade syltgubbar + grädde och äppelmos + grädde.

Ovanpå hela härligheten ligger det skivade päron i sockerlag och som kronan på verket den traditionella marsipanrosen förstås. Prov­smak­ningen återstår, men först av allt måste man ju äta middag :o)


Min födelsedagspresent till mig själv blev, förutom tårtan, byte till vin­terdäck på Röda Faran. Ja, jag lät ju förstås inte någon annan göra det mot betalning, men sparade 20 € på att jag gjorde det själv. Det är väl också en sorts present, inte sant?

Grattis, Astrid!

JA, LINDGREN ALLTSÅ. Astrid föddes 1907, tre år före min pappa, och skulle idag ha fyllt 106 år. Hon får gärna vara med och dela på tårtan jag ska laga idag av en experimentell, glutenfri botten! Jag har egent­ligen använt mitt vanliga tårtbottenrecept, men istället för det vetemjöl som normalt används har jag tagit mandelmjöl.

Eftersom jag ännu inte kunnat provsmaka hur den blev kan jag t.v. ba­ra avge ett visuellt utlåtande: den ter sig mycket saftigare än vete­mjöls­varianten, vilket ju alls inte är fel i sammanhanget. Bilder på den färdiga tårtan lär nog dyka upp här så småningom om jag känner mig själv rätt ;o)


Mörkret den här årstiden lämpar sig inte det minsta för mig. Men tän­der man levande ljus när jag stigit upp i svinottan, väckt av smällen från postlådans lock när tidningen kommer, då blir det faktiskt lite lät­tare att leva. Tack i himlen för den saken!


Fast det är klart, jag skulle fara med osanning om jag inte erkände att jag vid den här tidpunkten på året bra mycket hellre skulle vara om­lo­ka­liserad till samma ställe som för tre år se­dan.

onsdag 13 november 2013

RECEPT > Utomordentlig ugnsgröt

 
DET HÄR ÄR ett recept som min mamma fick av sin svägerska ”för hund­ra år sedan”. Det är en gröt som jag lagade ofta, ofta förr i värl­den, men som av någon anledning hamnat på undantag de senaste åren. Men när jag och kompisen P, som är glutenintolerant, av någon orsak kom att tala om ris, hirs och andra ”gräs” häromkvällen, då ploppade det dammiga minnet upp till ytan igen!


En genomgång av skafferiet avslöjade till och med att jag hade både det ena och det andra hemma. Må vara, att bäst före-datumen pas­se­rats med råge (och då menar jag verkligen med råge), men torrvaror som förvaras i tätslutande förpackningar far ju ingalunda illa fast åren går :o)

Du behöver:

1 dl råris (alt. vanligt, rundkornigt grötris eller avorioris, dvs risottoris)
1 dl hela hirsgryn
1 dl hela bovetegryn
1 dl hela korngryn

smör eller margarin
0,5 l vatten
0,5 l mjölk (eller lika mycket vatten om du inte tål mjölk)
1 tsk salt

Gör så här:

Skölj ris och gryn väl. Smörj en låg, eldfast form och lägg i densamma det sköljda i blöt över natten i halvlitern vatten. På morgonen rör du ner saltet, tillsätter mjölken och klickar på lite smör. Sedan in med formen i nedre delen av ugnen och grädda gröten i 150° i c. två tim­mar.

För egen del äter jag gröten med en klick smör, medan andra föredrar att äta den med sylt eller äppelmos och kanske rentav en skvätt mjölk också. Byter du ut mjölken mot vatten fungerar den dessutom utmärkt som tillbehör till middagsmat, som omväxling till rent ris, potatis eller pasta!

tisdag 12 november 2013

Tid för förändring

FÖR SNART TVÅ år sedan stickade jag en grå tröja av riktigt tjockt yllegarn. Men jag var ända från början inte nöjd med ärmarna, som blev lite väl tajta. Efter två år som hyllvärmare fick det räcka. Nu ska samma tröja bli ett antal par rejäla sockor istället:


Ute viner vinden runt knutarna och det eviga regnet denna höst smatt­rar mot rutor och tak. Ett utomordentligt sätt att spendera en sån här äcklig novemberdag är att tända i braskaminen och sätta sig i soffan med en stickning. Och vet ni? Jag tror till och med att jag känner en antydan till inspiration att baka en kaka också! Wow, liksom.

Annars sitter jag mest och funderar på varför jag helt enkelt inte tar och emigrerar till varmare breddgrader, typ Madeira eller Azorerna. November i Norden gör ingen mänska glad, minst av allt mig.

måndag 11 november 2013

Se där, ja!

NOTERAT UNDER FÖRMIDDAGEN: någon som surfar via Folksams server har informerat sig om vad jag skrev häromsistens om hur ett läkarutlåtande B2 bör formuleras, om den intention intygsutfärdaren har ska godkännas av andra försäkringsanstalter än FPA, som kon­struerat blanketten.

Detta är intressant såtillvida, att Folksam köpt upp Aktia Skade­för­säk­ring. Och Aktia är ju, som bekant, inte ett försäkringsbolag som jag ger många pluspoäng. Fast i mitt fall handlar det förstås inte om en ska­de­försäkring utan om en frivillig pensionsförsäkring. Men Aktia och Folk­sam samarbetar. För mig räcker det med den vetskapen.

En trekant igen

TRO’T DEN SOM vill, men jag har stickat någonting enfärgat! Diskret enfärgat dessutom. Här är den, min senaste trekantssjal, fotograferad i det sällsynta novembersolsken vi kan njuta av idag här på Åland:


Det ävenledes diskreta mönstret åstadkommer man med hålstickning. I övrigt är den stickad enligt samma princip som senast. Garnet är ock­så denna gång ”Baby Merino” från Drops, men jag har som omväxling stickat med 4 mm rundsticka i motsats till de föregående, då jag an­vände 5 mm.


Nu blir det nog inte fler sjalar på ett tag. Med tanke på hur min pek­fing­ertopp på höger hand ser ut just nu borde jag egentligen lägga stickandet åt sidan en stund och ägna mig åt virkning istället.