JAG INSER NU att det är mycket ”tror”, ”tycker”, ”brukar inte”, ”i allmänhet” och ”statistiskt” med i det här med att ha en corpus pineale-cysta (cysta i epifysen/tallkottkörteln). Vilket jag på sätt och vis kan ha en viss förståelse för om en patient inte uppvisar några andra egentliga symptom än t.ex. huvudvärk.
Men
jag har vid det här laget en diger mängd problem, som samtliga kan hänföras till rubbningar i det endokrina systemet. Fler tycks de dessutom bli hela tiden. Och jag är inte ensam, inte på långa vägar. Det är bara att surfa runt på några seriösa diskussionsforum, där otaliga människor med samma sorts cysta beskriver sina besvär
och hur de nonchaleras av flertalet läkare.
I takt med att tiden går blir jag bara argare och argare över den här nonchalansen. Visa mig åtminstone
en vetenskaplig forskningsrapport som fokuserat på att utesluta/säkerställa kopplingen mellan en pinealecysta och ett otal endokrina symptom! Själv har jag inte lyckats hitta en enda. Noll, zero, nada.
Slutsats 1: någon sådan forskning existerar förmodligen inte.
Slutsats 2: om någon forskning inte existerar, hur kan man då utesluta att kopplingen finns??
Faktum 1: jag mår dåligt; sämre hela tiden.
Faktum 2: samtliga mina symptom går att koppla till det endokrina systemet* – och därmed till min ”kompis”,
Schysta C.

Ett faktum som jag särskilt vill ta fasta på är att pinealecystor är vanliga och att de därmed av läkarvetenskapen likställs med att vara helt oskadliga. Eh..? För att något är
vanligt behöver det väl inte automatiskt betyda att det är
ofarligt? För inte så länge sedan var det vanligt med lunginflammation, men inte fan var det ofarligt för det!
Ett annat faktum jag hakat upp mig på är att de flesta pinealecystor påstås vara asymptomatiska, dvs inte ge några symptom. Eh..?
Says who?? Vem vet hos hur många med sköldkörtelsjukdom, ofrivillig barnlöshet, envisa depressioner, migrän som inte är mottaglig för läkemedelsbehandling, oförklarlig yrsel/ostadighet, minnes- och koncentrationsproblem, trigeminusneuralgi som inte svarar på behandling etc. man skulle hitta en cysta i tallkottkörteln om de undersöktes för den saken?!
Ett annat argument jag tycker håller dåligt är att pinealecystor påträffas vid c. var femte obduktion och att detta enligt något märkligt sätt att se på saken skulle bevisa att de är ofarliga och inte ger några symptom. Eh..? Är obducenterna parapsykologiska experter också, så att de kan intervjua den avlidna om vilka besvär hon hade före veven blev inkastad..? Knappast.
Låt mig f.ö. citera Columbia University Medical Center/Dept. of Neurological Surgery:
”Endocrine dysfunction is less common and usually is caused when the tumor involves the hypothalamus, a nearby brain region that is involved in growth and metabolism.”
”Endokrina störningar är mindre vanliga och orsakas vanligen av att tumören involverar hypothalamus, en närbelägen region i hjärnan som är involverad i tillväxt och ämnesomsättning.”
Notera ordvalet! ”less common” – mindre vanliga – bekräftar att störningar finns även om det är ovanligt. ”usually is caused” – orsakas vanligen – innebär att det även
finns andra orsaker.
Jag må stå på kanten till avgrunden, men än är inte sista ordet sagt i den här saken! Och om det är någon som råkar ha en vettig neurokirurg i bekantskapskretsen skulle jag inte ha något emot att få kontakt med denne. Gärna då någon som ser mig som en
invidid med en högst individuell och, gud hjälpe mig, mindre vanlig symptombild, inte blott och bart som en siffra i en statistisk rapport och en jävligt krånglig patient.
*) I mitt kopplingsschema glömde jag rita in att epifysen förutom melatonin producerar även serotonin. Serotoninhalten avgör om vi känner mättnad eller hunger. Högre halt serotonin -> mättnad, lägre halt -> hunger. Vissa antidepressiva läkemedel, s.k. SSRI-preparat som ska hindra resorption av serotonin, får därför som sidoeffekt att man lätt ökar i vikt. Själv känner jag sällan eller aldrig hunger och borde vara en idealisk tävlingdeltagare i ”Robinson”.
Halten melatonin, å sin sida, påverkar sköldkörteln och könskörtlarna. För låga värden kan leda till hypotyreos (Sic!), infertilitet (Sic!) och förhöjt värde av gulkroppshormon (Sic!).