fredag 27 januari 2012

MÖNSTER > Välsittande sockor med förstärkt häl

 


Stickor: strumpstickor 3,5 mm
Garn: lämpligt för stickor 3,5 mm
Åtgång: c. 150(150)200 g
Sträckning: 21 m slätstickning = 10 cm
Storlek: c. 30(38)46

Lägg upp 40(48)56 m och fördela dem på de fyra stickorna, 10(12)14 på vardera. Varvbyte är alltid mellan sticka I och IV. Sticka resår­stick­ning 2 rm, 2 am i 12(14)16 cm eller så långt sockskaft som du vill ha.

Förstärkt häl:
Hälen stickas av de 20(24)28 maskorna på stickorna I och IV. Sticka därför maskorna på sticka I och vänd sedan på arbetet.


Varv 1: Lyft en maska avigt utan att sticka den och sticka resten av varvet avigt. Vänd arbetet.
Varv 2 (förstärkt slätstickning): *lyft första m rätt utan att sticka den, sticka 1 m rät* och upprepa *–* varvet ut.
Upprepa dessa två varv ytterligare 9(11)13 gånger tills du totalt har stickat 20(24)28 varv.

Sticka ett v avigt som ovan och därefter börjar avmaskningen för häl­botten, men med samma förstärkta slätstickning på rätsidan som hit­tills.

Varv 1: Sticka från rätsidan tills det återstår 7(9)10 m på den vänstra stickan (= sidomaskor). Gör då en överdragshoptagning genom att lyf­ta en maska rätt, sticka följande maska rätt och dra den den lyfta mas­kan över denna. Vänd arbetet.

Varv 2: Lyft första maskan avigt, sticka 6(6)8 m avigt och sticka de två följande mas­korna avigt tillsammans. Återstående maskor på vänster sticka är sidomaskor. Vänd arbetet.

Varv 3: Lyft första maskan rätt, sticka tills det återstår 6(8)9 m på den vänstra stickan. Gör en överdragshoptagning. Vänd arbetet.

Fortsätt att på samma vis minska antalet sidomaskor med 1 i slutet av varje varv och observera att antalet mittmaskor mellan sidomaskorna hela tiden förblir 8(8)10 stycken. När sidomaskorna har tagit slut stick­ar du ett sista varv förstärkt slätstickning samtidigt som du delar upp mittmaskorna på två stickor. Plocka sedan med virknål upp 10(12)14 maskor längs hällappens vänstra sida + 1 maska mellan sticka I och II och för över maskorna på sticka I. Sticka slätstickning på sticka II och III. Plocka upp 10(12)14 + 1 maskor på hällappens högra sida och av­sluta varvet med slätstickningen på sticka IV.

Du ska nu ha totalt 50(58)68 maskor fördelade så här:

Sticka I: 15(17)20 maskor
Sticka II: 10(12)14 maskor
Sticka III: 10(12)14 maskor
Sticka IV: 15(17)20 maskor

Härefter är det slätstickning hela vägen och dags att börja med kil­intagningarna på fotens sidor:

Varv 1: Sticka tills du har 2 maskor kvar på sticka I. Sticka dessa rätt tillsammans och fortsätt med sticka II och III. På sticka IV gör du en överdragshoptagning på de första 2 maskorna. Fortsätt med slät­stick­ning varvet ut.

Varv 2: Slätstickning.

Varv 3: Minska på sticka I och IV som på varv 1.

Varv 4 och 5: Slätstickning.

Varv 6: Minska på sticka I och IV som på varv 1.

Varv 7, 8 och 9: Slätstickning.

Varv 10: Minska på sticka I och IV som på varv 1.

Varv 11, 12, 13 och 14: Slätstickning.

Varv 15: Minska på sticka I och IV som på varv 1. Intagningarna på stl 30 och 38 är nu färdiga.

Varv 16, 17, 18, 19 och 20: Slätstickning.

Varv 21: Minska på sticka I och IV som på varv 1. Intagningarna på stl 46 är nu färdiga.

Fortsätt med slät­stickning.

När sockan mäter 15(20)25 cm från hälens baksida eller när arbetet täcker lilltån börjar du minska för tårna.


På stickorna I och III stickar du till 3 maskor återstår på stickan. Sticka 2 maskor tillsammans och den sista maskan rätt.

På stickorna II och IV stickar du första maskan rätt och gör sedan en överdragshoptagning på de 2 följande maskorna.

Minska på samma sätt på vartannat varv till det återstår 5(6)7 maskor på vardera stickan. Därefter minskar du på varje varv tills du har bara 2 maskor kvar på vardera stickan. Klipp av garnet och dra det genom maskorna. Fäst väl på arbetets avigsida.




torsdag 26 januari 2012

Amazing grace!

JAG ÄR INGEN pillerknarkare. Tvärtom undviker jag i görligaste mån att peta i mig syntetiskt tillverkade preparat, eftersom jag hyllar princi­pen att man först ska hitta orsaken till något före man behandlar symptomen.

Sedan i somras har jag haft en oöppnad förpackning melatonin på hyl­lan. Lite då och då har jag sneglat på den, eftersom min sömnrubb­ning efter ett tiotal år har hållit på att göra mig knasig mellan varven.

Det är inte det att jag har svårt att somna. Nej, bevars! Out like a light är det som gäller. Men att förbli sovande ... mindre lyckat resultat. *Pling!* kl. 02:03 ... somna om. *Pling!* kl. 04:08 ... somna om.
*Pling!* kl. 06:13 ... och så vidare. Hackat och malet, skulle man kun­na säga. Och uttröttande.


För en kort vecka sedan fick jag nog och plockade fram tablettasken. Första nätterna var det ingen skillnad. Jävla skit, tänkte jag, men har lydigt fortsatt ta min tablett varje kväll. Och ser man på, infinner sig inte ett hallelujah moment! Igår och inatt har jag sovit sju timmar i sträck, ända tills Lilla A väckt mig för att meddela att det finns kaffe i köket.

Baksidan är att jag då varit astrött, långt ifrån utsövd och helst sussat vidare en timme eller två. Men det är ett lågt pris att betala för att ha fått det verifierat: det är något som är vajsing med min kroppsegna produktion av sömnhormonet melatonin. Ett kvitto på att Schysta C ställer till det, åtminstone på det viset.

Och en rubbning av melatoninproduktionen påverkar andra hormon­ax­lar, som i sin tur resulterar i andra endokrina kufiskheter. Välkänt fak­tum!

Fast tar jag det här med någon läkare lär jag väl få den likaledes väl­kända placeboeffekten uppkörd i nyllet :o/ Något egentligt gehör för att cystan i tallkottkörteln har någon konkret inverkan på mitt mående lär jag inte få förrän den vuxit sig så stor att kanalerna för vätske­flö­det inne på hjärnkontoret korkas igen. När läget blivit så akut finns bara två vägar: akut neurokirurgi eller död.

Och melatonin får man inte knapra mer än tre veckor på raken.

*suck!*

onsdag 25 januari 2012

Grå Araninspirerad tröja – ta-ta-raa!

 

Den blev rätt fin, om jag får säga det själv.
Men det beror kanske på mannekängen..?

Som jag ju i och för sig också har gjort nästan själv ;o)


Och sånt här kul kan man göra på www.photofunia.com:


Tack för tipset, Marianne!


tisdag 24 januari 2012

Oljeeldning


Citrusolja, i form av torkat apelsinskal,
påstås fungera utmärkt som eldtände i braskaminen.
Måste testas!

söndag 22 januari 2012

Tro’t den som vill ...

 

Man ska som bekant aldrig säga aldrig.
Vilket härmed skulle vara bevisat.