lördag 15 juni 2013

Visst lever min wisteria!!

DET ÄR SEGT virke i vissa saker. Jag har varit så totalt övertygad om att mitt blåregn hade hälsat hem efter helvetesvintern, för det har inte synts en tillstymmelse till liv. Men idag fick jag en smärre chock – av glädjemodellen. Kolla, det kommer ett nytt skott!!

Alla ni som sa att jag skulle tåla mig har alltså fått rätt, och ingen kan vara gladare för det än jag.


Och den som spar han har. När jag för många år sedan monterade ner ett gammalt trådstaket för att istället plantera häckar tog jag tillvara ett antal meter. Kan vara bra att ha, tänkte jag, rullade ihop det och stuvade in det under terrasstrappan. Min nyplanterade mand­shu­ri­ca­kle­ma­tis behöver något att klättra på och för detta ändamål är det gamla staketet perfekt!


Sen är det somt som har en sån växtkraft att det är otroligt. Här ne­dan ser ni en del av min spirea salicifolia-häck, som jag kapade ner näs­tan jäms med marken i höstas. Idag var den en dryg halvmeter hög, så jag har medelst gammaldags häcksax av den handdriva modellen klippt ner den ungefär till hälften efter att jag tog bilden. Gör man inte det blir den väldigt gles och pinnig i botten, med grönt och blom bara i topparna.

Det fina med den här häcken är, att den inte kostat mig någonting. Varenda planta är rotskott jag fått hämta från exets trädgård, där jag planterade en likadan häck medan jag bodde där. Några plantor varje år, meter efter meter, och till slut har man en hel, lång häck :o)


När jag nu en gång var igång med saxen gick jag över den andra häck­en också, den av kopparhäggmispel. Den klippte jag nämligen också ner rejält ifjol och årsskotten den producerat behövde få sig en duv­ning. Detsamma gällde mina korgpilar, som i år verkar växa till sig riktigt ordentligt.

fredag 14 juni 2013

Pionpippi!

SISTA ANHALTEN PÅ min och S:s nyliga finlandsresa var träd­gårds­fö­re­ta­get Pionien koti i Taivassalo. Pionien koti – Pionernas hem på svens­ka – är ett veritabelt Eldorado för pionfantaster! Pioner, pioner och ännu mer pioner, av alla upptänkliga sorter och prisklasser. Wow, liksom!


Jag hade ledigt kunnat fylla en mindre släpvagn med plantor, men eme­dan kassan är mager fick jag inskränka mig till en. Planta alltså, inte släpvagn. Eftersom det sedan tidigare redan finns röd, rosa och vit pion på gården valde jag nu en gul, 'Garden Treasure'.


Men oj, som jag hade velat ha råd med en till ... Den här, 'Green Halo', är bara för häftig, så till nästa år måste jag försöka spara till inköp av en sån. Som tur är har firman webbshop också och man kan även be­ställa i förväg och göra reservationer.


En bra bild av denna ostyriga, ovanliga pion hittade jag på Allt om träd­gårds webb. Klicka HÄR.

onsdag 12 juni 2013

”Vi hade i alla fall tur med vädret också

DEN HÄR GÅNGEN har jag valt att inte göra något blogginlägg om min minisemester. Istället öppnar jag mitt Picasa webbalbum för den som är intresserad. Klicka på bilden så flyttas du dit.

tisdag 11 juni 2013

Olen ollut pikkulomalla*

 

BLAND ANNAT DIT har jag varit de senaste dagarna, men nu är jag hemma igen om några timmar. Meddelas för kännedom, i händelse av att det skulle vara någon som bryr sig.

* finska; översatt till svenska betyder det: Jag har varit på minisemester.