JAG GILLAR ÄPPLEN och jag gillar den syrliga turkiska yoghurten, som tar mer och mer plats i min matlagning. Igår fick jag för mig att försöka hitta på något av dessa två tillsammans. Det blev en ny variant på äppelpaj, som blev riktigt lyckad. Här kommer receptet!
Gör så här:
Vi börjar förstås med pajdegen. Sätt samtidigt ugnen på 225°.
- 75 g kylskåpskallt smör
- 3 dl mjöl
- en knapp dl turkisk yoghurt
Blanda smör och mjöl till en havregrynsliknande konsistens (en pajknådare är ett utmärkt hjälpmedel). Tillsätt yoghurten. Tryck ut degen i en pajform av standardstorlek, nagga botten och förgrädda c. 10 min. i nedre delen av ugnen.
Och så var det fyllningen.
- c. 500 g äpplen av en sort som mosar sig lätt
- c. 1 msk malen kanel
- c. 1 msk kakaopulver
- knappt 0,5 dl strösocker
Skala äpplena, kärna ur dem och dela dem i tunna klyftor eller mindre bitar av annat format. I med äppelbitarna i formen, sikta på kanel och kakao och strö därefter på sockret. In i ugnen – fortfarande i nedre delen – och grädda ungefär 15 minuter eller i alla fall tills äppelbitarna börjar mjukna.
Under tiden förbereder du topplocket: en blandning av vispat ägg, turkisk yoghurt och lite socker.
- 2 ägg
- knappt 0,5 dl strösocker
- c. 2 dl turkisk yoghurt
Vispa äggen och sockret till en fluffig smet och så länge att strösockret slutar knastra. I med yoghurten och rör smeten jämn. Häll blandningen över pajen och fortsätt gräddningen i c. 15 minuter. Smeten ska stanna och ytan ska få lite färg.
Serveras ljummen och gärna med en klick vispgrädde. Enligt receptet blir det här en aningen syrlig efterrätt. Vet du med dig att du vill ha det sött är det bara att öka på sockermängden lite grann. Fast det är ju klart, det blir förstås mindre volangframkallande om du kan låta bli ;o)