lördag 28 maj 2011

Passa er, Skanska!

NU FÅR SKANSKA se upp, för tanten i ”Rucklet” har vevat igång bygg­ångan! Aldrig i hela mitt liv har jag byggt någon fågelholk förut, men igår blev det fyra stycken på raken. Och mer ska det bli, för herr K ha­de vänligheten att på kvällskvisten komma över och donera några me­ter ”viligare” bräder till holkvirke. Vid det laget hade jag trots ivrigt ro­tande i min spillvirkessamling gjort slut på allt som höll tillräcklig bredd.


Till min glädje behövde jag inte heller riva den lastgamla kojan i lär­ken. När jag tömt den på årtiondens bomaterial visade den sig vara i helt okej skick, och bara en kvart senare var herr och fru Gråsparv där och inspekterade. Så pass nytra är de på att hitta bostad att de dess­utom med allt våld försökt annektera de nya holkarna. Men ingångs­hål med en diameter på ynka 26 mm är alldeles för smått för en bred­axlad sparv. Perfekt för mesar och titor, enligt de uppgifter jag goog­lat mig fram till.

Tack vare regnet har jag snart en blomsterdjungel på gården. Oj, så det växer! Och de svällande pionknopparna drar som vanligt till sig horder av sötsugna myror. Mest såna där av den pissiga varianten, som jag helst skulle se flytta över till granngårdarna ;o)


Tidig eftermiddag idag har jag ett möte med en kanyl som förbere­del­se för min dejt med den mobila magnetröntgenutrustningen, som med jämna mellanrum besöker vårt landskap. Men före det ska jag säkert hinna med några holkar till!

Fast först blir det morgonfika. Starkt och muggvis.

fredag 27 maj 2011

Bygga, bygga litet bo

ÄNDA SEDAN ”SLAKTEN” av mitt urgamla lärkträd i mars har jag dag­ligen tänkt att jag måste bygga några fågelholkar. På gården finns för närvarande bara en, just i detta gamla träd. Den hänger på trekvart, är garanterat knökfull ända upp till ingångshålet och är i ett allmänt fallfärdigt skick. Man kan inte ens säga ”renoveringsbehov föreligger”. Nej, rivning är det enda raka i det här fallet.

I flera veckor har jag ägnat mig åt att bygga på mitt eget bo. Växt­hu­set har tagit all energi och tid. Men idag ska jag tamigsjutton komma till skott! Under morgonfikat skissade jag på ett litet bygge, lämpligt för t.ex. blåmes. Den arten kan ha fler kullar per år, så med god tur får jag bosättare trots att jag är sent ute.


I morse upptäckte jag för övrigt, när jag fyllde reservoaren åt min cyk­lamen, att det är frön på kommande! Kanske skulle jag prova så dem för att se om det går att driva upp egna små ”cyklisar”..? Nån där ute som provat?


Idag är det kallt, mulet och regnigt. Men igår kväll var det fint ute på gården, även om termometern inne i Glaspalatset inte visade mer än dryga 12°. Det är något med skymningsljuset som tilltalar mig. Skär­pan löses liksom upp och allt blir mjukt och vänligt även om luften är kall.

Igår lyckades jag rigga upp lite loppisfyndade, glesvävda nylon­gar­di­ner som skuggväv längs Glaspalatsets sydsida. Med dem på plats och ljuslyktorna jag hängt upp därinne börjar jag bli ganska nöjd. Nu vid­tar själva odlandet!Nåväl, dagen är redan gammal, så nu är det hög tid att få blåbrallorna på och kap- & girsågen framburen. Holkrapport kommer imorgon :o)

torsdag 26 maj 2011

Gå ut, min själ!

OM JAG FICK göra om mitt liv skulle jag bli fotograf. Lära mig så där riktigt på riktigt allt om bländaröppningar, slutartider och whatnot; ve­ta hur man ska göra utan att famla runt i blindo. Prisa makterna för den digitala fototekniken, säger jag bara! Utan den stod jag mig slätt.

Igår fick jag ett ryck. Igen. Fick för mig att jag ville ha ljudet av porlan­de vatten inne i Glaspalatset i år, istället för nere vid terrasstrap­pan, som jag hade det ifjol.

Sagt och gjort. Jag rotade – som vanligt – i mina gömmor. Hittade en trädgårdsfackla i bambu och ett metspö av samma material. *såga-såga-såga* och *fila-fila-fila* och vips hade jag en japansk fontän att rigga upp i en zinkhink. Smack dit med min solpaneldrivna, lilla pump och aah, det funkar :o)

Egentligen vill jag ha ett lågt och grunt tråg för vattnet, men det blir inte gjort förrän det är dags för eventuell betonggjutning framåt mid­sommar.


I trädgården formligen exploderar det nu. Det är så vackert att jag inte vill gå in på kvällarna. Plommonträdet står i full blom och mina få­taliga, små doftnarcisser likaså. Julrosorna, köpta i vår, är sedan länge utblommade, men blomställningarna är dekorativa i sig. Häg­gen, som står för trångt och egentligen borde tas bort, är över­sål­lad av doftande blom.


Mina äldsta rabatter, nu på fjärde respektive tredje säsongen, börjar arta sig! Somt blir jag förmodligen tvungen att dela på efter den här sommaren. Som t.ex. det strimmiga gräset i förgrunden. Uj, så det växer ...


Den lilla alunroten från Monkan har inte långt kvar tills blommorna slår ut och bergklintens nötformade knopp är väl för häftig? Lilje­tulpa­ner­na jag nämnde häromsistens börjar nu slå ut. Men ... de skulle ju vara vita?

Ramslöken är alldeles sprickfärdig i rabatten som den delar med det ståtliga löjtnantshjärtat; en av mina äldre plantor, som jag fick redan 2005 av väninnan S.


Helst av allt skulle jag vilja sätta mig ner där ute och bara vara. Låta själen suga i sig av all livskraft och färgprakt. Men se, det går in­te an! Things to do, places to go.

Det är bara att börja dagen.

onsdag 25 maj 2011

Det flyter för Glaspalatset!

IBLAND HAR TILL och med jag tur som en tokig! Nästan så där så att jag blir lite mörkrädd ...

Nej då, jag var inte ensam vinnare på 7.500.000 euro i lördags, den lyckan blev någon annan förunnad. Tvärtom hade jag, för jag vet inte vilken gång i ordningen, inte en enda &#%!@?$ siffra rätt. Inte ens ett litet tilläggsnummer. Men, men, igår vann jag nästan på Lotto än­då!

Ett besök till byggreturen resulterade nämligen i oväntade, men fin­fina, fynd till Glaspalatset. En lagom shabby rottinghylla för en tia, som jag ”snodde” preciis framför nosen på en annan spekulant:


På översta hyllplanet tronar allaredan pelargonplantorna från blogg­bästisen Monkan nere i Malmö :o)

Men det verkliga fyndet var dessa två bautastora självbevattnings­krukor på säkerligen 40 liter eller nåt sånt. Bäst av allt: de har hjul!


Yihaa! *krigsdansar* I den ena ska en vinranka bo, som den gode herr N rotat åt mig under vinterhalvåret. Vad som ska växa i den and­ra vet jag inte ännu, men för en femma styck lämnar man inte såna här guldklimpar i prima plast åt sitt öde. Det gör man bara inte ;o)

Sen bar det sig inte bättre än att jag med posten fick ett reklamblad från Rosenblads i Mariehamn. De hör till Bo Grönt-kedjan, som just nu har ett supererbjudande på 60 cm höga olivträd, som dessutom vi­sa­de sig stå i blom.

Ett eget olivträd har länge stått på min önskelista, men inte förrän nu har jag haft lämpliga förhållanden för ett sånt. De 17,90 euro som det kostade fanns definitivt inte i min budget, men va’ fan, det får väl bli havregrynsgröt hela nästa vecka när lilla A är hos sin pappa igen?


Det är full rulle i trädgården nu i och med att värmen sakta är på väg att etablera sig. Men för att inte dränka er i bilder blir det inte mer förr­än imorgon.

tisdag 24 maj 2011

Grejor till Glaspalatset: rullande spaljélåda

JAJUSTJA, DET RÄCKER visst inte med att det finns väggar och tak i ett växthus. Man måste kanske ha kärl att plantera i också..? Se där, en ”liten” detalj som jag t.v. inte ägnat så värst mycket tanke! Vad jag däremot redan för länge sedan konstaterat, är att det verkligen inte blir tal om att köpa några nya krukor. Jösses, vilka priser ... :o/

Det lutar alltså betänkligt – med rejäl slagsida – åt att ta vad som finns och att hitta nya användningsområden för sånt man normalt inte använder för odling. Dessutom finnes här ingen tid att spilla, så det var bara att börja redan igår:


En gammal trälår, som fanns i ”Rucklet” vid köpet ...
några meter panel av värmebehandlade asp från 2006, som frästes ner till lister när bastun byggdes ...
en stump eklist, som visst blev över när min mammas lägenhet reno­ve­ra­des inför försäljning efter hennes bortgång ...
och så några IKEA-hjul, som jag hittade i en låda i förrådet.

Tadaa, en mobil odlingsenhet med uppbindningsmöjligheter! Här borde väl djungelgurkan få det bra..?

Idag ska jag ta mig en sväng till byggreturen. Där, om nånstans, bor­de jag kunna hitta bra-att-ha-saker till Glaspalatset :o)

Och titta här, inte kom jag ihåg att jag i den ifjol anlagda rabatten vid infarten planterat så här resliga tulpaner! Inte mindes jag kulören heller. Men efter att jag rotat runt i mitt trädgårdsarkiv (låter fint, men är en rörig hög med sparade produktlappar och annan bråte) kan jag meddela att detta är en triumftulpan som heter 'Negrita'.


Tydligen har jag också petat ner vita liljetulpaner med tilltalsnam­net 'Sap­poro' i samma rabatt, men de blommar visst ännu senare. Spännande!

Nu en balja kaffe, ett par bröddegar på jäsning och sen ger jag mig ut på skrotjakt :oD

måndag 23 maj 2011

”Vi hade i alla fall tur med vädret”

... SKULLE JAG vilja påstå, när jag förrättar bokslut över det gångna veckoslutet!

FF-partyt på lördagen kunde inte ha blivit bättre. Kvällen var så varm att vi, de sista tappra, kunde sitta utomhus runt elden ända till fyra på morgonnatten. Med en månad kvar till midsommar är nätterna fort­fa­ran­de förhållandevis mörka, så det var såå mysigt – och några mygg finns det inte ännu!


Åt eventuella ölälskare out there har jag förresten ett stalltips: ho­nungs­ölet från åländska bryggeriet Stallhagen. Jättegott!

Tack, S, för en härlig tillställning! Roligt att min gamla gjutjärnsgryta kom till användning igen :o)

***

Och så var det växthuset då. Ja, vet ni vad, det är faktiskt uppe nu; en snudd på surrealistisk känsla efter allt slit. Det enda som återstår är att besöka ett glasmästeri för att få två nya glas tillskurna för att ersätta de som transportskadats. En skada som det f.ö. inte var någ­ra som helst problem att reklamera, trots att leveransen ligger ett halvår tillbaka i tiden. All heder åt Transmar för ett både snabbt och tillmötesgående bemötande en regnig måndagmorgon som denna!På bilden ser ni, förutom mitt Glaspalats, att lärken som stympades hårt under våren börjar se grönskäggig ut. Det formligen sprutar skott ur stammen, så någon risk för hädangång föreligger inte.

I krukan växer inflyttningspresenten jag fick av en granne några hus längre bort; även han växthusentusiast. Det är en djungelgurka, Me­lo­thria scabra, även kallad mexikansk vattenmelon och en för mig spril­lans ny bekantskap. Så här skriver man hos Impecta, varifrån jag ock­så lånat bilden här nedanför:
Klängande växt från Sydamerika. Lättodlad, med intensiv växt­kraft. Mängder av små, 3-5 cm långa, ovala gröna fruk­ter med mild sötsur smak. Används färsk i sallad eller in­lagd som syltlök eller i sockerlag som dessertfrukt.

Odling:
Blötlägg fröerna ett dygn före sådd. Förkultiveras inom­hus i plan­teringsjord. Utplanteras efter avhärdning när frostrisken är över. Toppas vid ca 1,5 m. Nyp av sido­skott efter 2 blad. Bäst för växthus eller varmt utom­hus­läge. Uppbindes.Nu börjar jag känna att läget är under kontroll. Potatisen är satt, mo­rötter och rödbetor är sådda liksom blomsterfägring i form av zinnia och aster. Vaxbönorna ligger för tillfället i blöt och ska sås under da­gen. Perfekt tajming är det också, för idag regnar det! Utomordentligt, för då får jag koll på var Glaspalatset bör tätas med silikon.

Ibland är livet rätt så okej. Som idag.

Veckans Vanartiga Vers #58

Det levde en gång i Médoc
en ung libertin, även kock.
Högst på dennes meny
fanns en ”dolm” (och dess ”sky”),
som varken var lång eller tjock.


***

Denna limerick, och ytterligare 127 stycken, ingår i samlingen ”Limerickar att le åt”, som du kan ladda ner i sin helhet genom att klicka HÄR.

Tycker du att den här var kul och vill roa någon annan? Då är det bara att klicka på det lilla kuvertet med en pil på i slutet av inlägget och skicka iväg länken.

söndag 22 maj 2011

Det var FF igår

VÄNINNAN S GJORDE sin sista arbetsdag i fredags och hade igår FF, med betydelsen FrihetsFest eller Fritt Fall, för att fira sitt svanhopp ut i en framtid som ung – och då menar jag verkligen ung – pensionär. Det var en såväl trevlig som låång tillställning och när tanten i ”Ruck­let” är ute och suddar till 04:00 på morgonen blir det dagen efter var­ken egna inlägg på bloggen eller kommentarer på andras.

Det enda jag mäktar med idag är ett bildcollage på det senast slut­för­da Jïengearmbandet. Mer om både party och det nu fär­diga växthuset kommer under morgondagen.

Mönster/Pattern ©Stjärnkraft