lördag 27 mars 2010

Sommartider hej, hej!

NI HAR VÄL inte glömt att vi byter till sommartid i natt? En timme framåt ska klockan och ett bra sätt att minnas åt vilket håll visaren ska flyttas är att tänka att det är mot ljuset. Smart, va?

Earth Hour 2010

NI GLÖMMER VÄL inte Earth Hour? Kl. 20.30 lokal tid ska vi släcka våra lampor 1 timme. Det hänger ni väl med på?

Långkokarlördag

DENNA LÖRDAG HAR jag verkligen slattrat bort ... Förutom middags­maten, som blev ett riktigt långkok i form av hederlig, old fashioned kalops. Japp, ni läste rätt. En sån där überhusmanskostlig rätt, som min mamma var en klippa på. Själv lagar jag det inte så ofta, men det händer ibland att det rycker till i traditionsgenen. Som idag.

åländsk råvara


Bortsett denna husmoderliga ekvilibrism har jag ägnat merparten av dagen åt ”vab”. Lilla A kom hem från skolan igår med hög feber (38,5°) och dagen har inte inneburit någon förbättring. Snarare det motsatta, eftersom vi noterade 38,7° strax före middagen.

Så nu återgår jag till att kyla ner tassarna för att kunna lägga en sval modershand på barnets heta panna, till att servera juice, portionera ut hostmedusin och halstabletter – kort sagt: vara mamma.

(Men vem ska ta hand om en mamma när hon är sjuk..? Jo, mamman själv förstås. Vem annars?)

torsdag 25 mars 2010

RECEPT > Amerikanska pancakes


GAFFLAN BLOGGADE NYSS om amerikanska pannkakor och då rann snålvattnet omedelbart till i stugan. Som tur var hade jag filmjölk hem­ma, så det var bara te å ställ’se vi’ spisin å grädda.

För att det i framtiden ska bli lättare att fylla ett akut behov av pan­cakes (och framför allt för att slippa jakten på det förlagda recep­tet) kom­mer här det tillvägagångssätt jag använder. Jag gör inga som helst anspråk på att det här är några ”äkta” amerikanare, men go’a är dom i alla fall :o)


Smält 25 g smör.

Blanda i en bunke ihop
- 3 dl dinkelmjöl (eller helt vanligt vetemjöl)
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk socker
- 0,5 tsk salt
- rivet skal från 1 citron

Rör ner 4 dl filmjölk i mjölblandningen, lite i taget. Därefter 2 ägg och det smälta smöret.

Låt smeten stå och svälla i åtminstone 15 minuter innan du gräddar. Använd en plättlagg och kör på måttlig värme.

Kanelhonung är gott till! Det åstadkommer du genom att värma 1 dl honung (eller använda flytande dito) och blanda i 1 tsk malen kanel och eventuellt lite pressad citron.

Virka, virka, virka ... väskor av rutor och hexagoner

EFTER ONÖDIGT LÅNG tid har jag till sist lyckats kämpa mig fram till symaskinen, övervunnit min aversion mot densamma, och således fått mina virkade väskor helt färdiga. Om jag får säga det själv, så tycker jag de blev helt godkända.
Det var lite gassigt på terrassen igår (jo, minsann!) när jag tog bilderna, så färgerna kommer inte riktigt till sin rätt.

Väskorna finns till salu i min Etsybutik. Den ena, den med hexagoner, kan du se om du klickar här och den andra finns här.

[tags: crochet, granny square, hexagon, bag, cotton, Etsy]

Virka, virka, virka ... blomma t.ex. till brosch

EFTER ETT PAR kvällars knåpande har jag fått till ett fungerande mönster till en söt lite blomma med dubbla kronblad och knoppen i mitten fylld med lite polyestervadd. De är tänkta att användas som broscher, men det går ju precis lika bra att dekorera ett diadem, en mössa eller något annat med dem :o)

Cirka 7 cm i diameter blir de med mitt bomullsgarn och virknål 3,5 mm.[tags: crochet, flower, brooch, pin-back, cotton, Etsy]

onsdag 24 mars 2010

"Lik" i garderoben

MEDAN JAG ROTADE i lådorna i min sekretär efter någonting helt annat snubblade jag mitt i allt på några grejor jag sparat efter min mamma. De här extremtypiska brillorna från 1950-talet till exempel:


Med originalfodralet kvar och allt!


Och sen hade jag heeelt glömt bort det här halsbandet, som jag egentligen gillar skarpt. Precis rätt lila nyanser för mig. Bör omedelbart tas i bruk! (Det har hänt att jag klär mig i något annat än islandsolle och jeans.)


Men tänk att jag totalglömt att jag har de här sakerna i mina låddor. Får det gå några år till kommer förmodligen allt jag äger att kännas som nytt.

*funderar*

Hm, då blir det liksom recycling utan att man behöver kånka bort grejorna hemifrån, eller hur?

*funderar lite till*

F-n, vad praktiskt! :oD

Förlorat: våren; senast sedd i södra Sverige

DET SER INTE direkt ut som det är dags att börja spana efter tussilago och blåsippor ännu på ett tag :o(

En listig liten fan

BLAND MINA KÖKSFETISCHER återfinnes denna lilla oansenliga pryl. Men låt er för all del icke förledas av dess ringa storlek, för det är i sanning så att det inte är storleken som räknas! Nog vet vi lite till mans hur irriterad man kan bli efter att man slarvklämt en tub lite här och lite där och det egentligen finns massor kvar fast det inte kommer något ur dem. Den här lilla plastattiraljen har besparat mig många svordomar och gråa hår:


Bekymret är att jag inte för mitt liv kan minnas var jag fått tag på den, för jag skulle behöva flera. Någon som vet..? Det fladdrar omkring ett litet minnesfragment av att jag har sett samma mojäng i metall, men var???

***

*vinkar hej och välkommen till Jenny*

tisdag 23 mars 2010

Flipprandets förbannelse

JAG SITTER HÄR med min frukost (det är den på bilden) och begrundar Monkans kommen­tar på mitt före­gående inlägg; framför allt hennes undran om hur jag hinner med allt. Denna fråga tarvar sannerligen ett visst mått av genomtänk, eftersom jag själv för det mesta tycker att jag inte hinner med någonting. Tycker, säger jag, för jag vet ju att det til syvende og sidst är en massa man gör under ett dygn.

Har ni någonsin roat er med att föra bok över precis allt ni företar er under en dag? Om inte: gör det! Det är hälsosamt, för när kvällen kommer kan man konstatera att det förekommer en vansinnig massa verksamhet; småsaker som man inte tänker på, men som vid en slut­summering blir ett flertal timmar.

Men att det är svårt att låta bli att flippra, det har ni väl märkt? Flipprar gör man när man sätter sig i rörelse från punkt A mot punkt B med ett särskilt syfte, men på vägen får ögonen på det ena och det andra som pockar på ens upp­märksamhet.

Flipper kan vara en filt som behöver vikas ihop och hängas över soff­ryggen, ett torrt blad på en krukväxt som måste tas bort eller en bib­lioteksbok som inte ska ligga kvar i köket utan i hallen, för att inte glömmas vid nästa tur till stan. Man studsar helt enkelt runt som stål­kulan i ett flipperspel innan man ”går i mål”.

Medan jag gick i KBT-terapi fick jag en gång som uppgift att göra en enkel planritning över min bostad och sedan dra linjer för hur jag rörde mig i rummen de första timmarna på dagen. När jag lydigt ritat in den första timmen såg papperet ut som en gps-karta över en galen flugas planlösa virrande instängd i en glasburk. Tidsmässigt innebar det att sträckan mellan A och B, cirka tio meter, kunde ta över en timme i anspråk. Skrämmande är bara förnamnet.

Numera försöker jag aktivt träna bort mitt ”spelberoende”, men det är ingen lätt match. Skitsvårt, helt enkelt. Att bryta mönster man följt i ett halvt sekel kräver sin kvinna – eller man. Och eftersom gårdagen var en extremflipprig dag, tänker jag idag inte göra många knop.

[Men att låta bli dammkorvarna i vardagsrummet kommer att bli lika kämpigt som att få en narkoman att avstå från sitt heroin.]

måndag 22 mars 2010

Virka, virka, virka ... halsband & brosch

DET VAR SÅ jädrans kul att virka det förra setet med halsband och armband så jag måste omedelbart ge mig i kast med ett annat. Så här blev resultatet; denna gång med en stor brosch istället för armbandet.Setet finns till salu i min Etsybutik. För att gå direkt till annonsen klickar du här.

[tags: crochet, flower, brooch, pin-back, necklace, polyester filling, clasp, cotton, Etsy]

And the winner is ... #4

GRATTIS CAMILLA SJUNNESSON! Den här gången var det du som hade turen på din sida och blev dragen som vinnare av det virkade nyckelringshjärtat. Om du mejlar din adress till mig på stjarnkraft [at] aland.net så kommer det på posten.

Tryck i garderoben

VISSA DAGAR, NÄR det bildligen känns som jag håller på att få spatt, brukar jag dra på mig den här t-shirten. Den är köpt från en finsk sajt som heter Mentalwear, vars slogan är ”Radical Shirts for Open-minded Thinking”. Länken går till deras engelskspråkiga sidor och öppnas i ett nytt fönster.

RECEPT > Världens bästa sockerkaka


Bättre sockerkaksrecept än det här har jag aldrig hittat! Dessutom an­vänder jag samma när jag bakar chokladkaka genom att helt enkelt by­ta ut en del av vetemjölet mot kakaopulver.


Sätt ugnen på 175° och flytta gallret till nedersta falsen. Plocka fram:

2 ägg
2 dl strösocker
75 g smör
3 dl vetemjöl (för chokladkaka: 2,5 dl + 0,5 dl kakao)
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk

Smält smöret och smörj och bröa en kakform. Blanda mjölken med det smälta smöret.

Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. (Bakar du en choklad­ka­ka siktar du även ner kakaon och blandar alla torra ingredienser or­dentligt.)

Vispa ägg och socker vitt och pösigt, det vill säga tills sockret löst sig och slutar ”knastra”. Rör i de torra ingredienserna och till sist smör- & mjölkblandningen.

Grädda c. 35 minuter i nedre delen av ugnen.


***

Om du vill göra en citron- eller apelsinsmakande sockerkaka smak­sät­ter du smeten med rivet skal av en citron eller apelsin + c. 1 msk frukt­saft.

söndag 21 mars 2010

Virka, virka, virka ... sommarfräscha bijouterier

SÅNT HÄR KAN man också åstadkomma med virknål och garn. Rätt coolt, eller hur?


Setet finns till salu i min Etsybutik och mera precist ... här.

[tags: crochet, bracelet, necklace, clasp, polyester filling, cotton, Etsy]