lördag 23 september 2017

På lingonröda tuvor ...

... BEFANN VI OSS inte idag, men väl i bärskogen. Något riktigt bra lingonställe hittade vi inte, men jag skrapade ändå ihop vad jag behöver för att torka tillräckligt mycket för att kunna mala mig vinterns behov av lingonpulver + sköna timmar i skogen i ett strålande väder. En dryg halvliter blåbär fick jag med mig på köpet som spin-off av lingonplockningen :-)

Lékué Bread Maker – förvånansvärt fiffig och funktionell

JAG SNUBBLADE PÅ den här köksprylen på Emmaus igår och som den köksprylsfetischist jag är kunde jag inte avstå i och med att priset var rätt, överkomliga 1,50 €. Bread Maker kallar spanska Lékué den och vid morgonens testbak visade det sig att den faktiskt funkar riktigt bra.

Idén är att man mäter upp alla ingredienser i silikonskålen, knådar sin deg i densamma, försluter den, låter degen jäsa och avslutar med att knuffa in hela härligheten i ugnen för gräddning. Bra idé, för det blev ett ypperligt bröd :-) Måtten jag använde var ungefär de här:

350 g mjöl (jag tog en skvätt grovt rågmjöl och resten vete)
1 tsk salt
en skvätt olivolja
1 påse torrjäst
250-280 ml uppvärmt vatten; mängden avgörs av mjölets kvalitet

Brödet jäste i »bunken» i en dryg timme. Gräddade gjorde jag i 40 minuter i 200° med gallret på nästnedersta falsen och varmluftsfunktionen på.

torsdag 21 september 2017

Man får vara glad för det lilla

DET NI SER är i princip hela den sammanlagda skörden för året från alla fem träd här vid »Rucklet». I år behöver jag definitivt inte böka fram fruktkross och mustpress, det är då säkert!

Inte blir det några Victoriaplommon heller. Ett enda har jag fått syn på och det sitter så högt upp i trädet att fåglarna kommer att hinna ta det före mig. På så vis, trädgårdsmässigt alltså, har 2017 visat sig vara ett riktigt skitår. Fast tja, än så länge har det inte varit så hävt på andra sätt heller och nu kan man väl säga att vi redan är på slutrakan.

onsdag 20 september 2017

Snustorrt till vintern

IDAG HAR JAG lagat purjolökspulver. Nya spisen har ju gubevars en skild torkningsfunktion. Endera dagen ska jag ge mig ut och skörda mer lingon för att torka och mala även det till pulver. Perfekt att slippa ta upp utrymme i frysen och så blir det lätt att portionera t.ex. i smoothies.


Somt minskar, annat tillväxer

IGÅR VAR DET dags igen att minska på antalet tansingar. Förra gången det begav sig, faktiskt så länge sedan som 2011, var det mer akut och den nu gjorda extraktionen blev nödvändig endast pga att den överdrivet amalgamstinna kindtanden (tack för det, skoltandvården!) hade spruckit uppifrån och ner, ända ner i käkbenet. Nu är det nödtvunget att på ett ännu inte uppfunnet sätt lyckas finansiera ett tandimplantat, för gluggen sitter på ett inte helt lyckat ställe. Men, men, kommmer tid, kommer råd!

Och tid har det redan gått – exakt fem månader idag – sedan jag började grodda kärnor från en ekologisk citron. Merparten lyckades och idag ser det ut på det här viset:


Drömmen om Italien bleknar visserligen för var dag som går, men citroner det ska jag minsann försöka ha ändå!

söndag 17 september 2017

Lite skruvat

EN SPIRAL AV av lite grövre koppartråd, för att skydda t.ex. USB-kabelns kontaktändor från att med tiden drabbas av kabelbrott pga alla böjningar den får utstå; såväl enkelt att få till som utomordentligt funktionellt. Snyggt är det också! Varför har jag inte kommit på det här tidigare?