onsdag 12 februari 2014

”Än är det vinter kvar, säger mor”

NU BÖRJAR DEN tiden på året när jag nästan varje dag får för mig att våren har kommit. Småfåglarna kvittrar som besatta och en fuktig dim­ma har lägrat sig över Åland. Glimtvis tittar solen fram och den lilla snön vi fick i år är f.n. ett minne blott, men vänta bara, det kommer garanterat ett bakslag!

Därför fortsätter jag på vantlinjen ett tag till. Den här gången är det en helt egen design, på begäran av Lilla A, som också valt färg­sätt­ningen.


Fast visst börjar det komma vårtecken också. Igår gick jag årets första lov på gården och hittade en hel del som börjat spira. Julrosorna är förstås långt komna, men att gullvivorna är på så här god väg hade jag inte kunnat tro. Inte heller att vitlöken jag satte ifjol redan har fem centimeter långa skott och att rankspenaten, som snälla Lena förärat mig, redan bjuder på krusiga bladrosetter!

Även i år finns det alltså hopp om livet, go’vänner. Och nog är det fan­tastiskt skönt att dagarna blir längre igen, inte sant?


Plötsligen kom jag av någon anledning ihåg att jag fått såna där utmaningar av både Tjernhus och Susie på Stjärnarve. Ajaj, flickor, det hade jag faktiskt helt glömt bort, så f’låt så mycket. Vid lämpligt tillfälle ska jag ta mig an dem :o)

tisdag 11 februari 2014

Tant Solveig hälsar och tackar

600

bibliotekslån av ”60+ och singel” kl. 22:56:34 idag, på bara 54 dagar.
Helt sanslöst, alltså!
Tack till alla från tant Solveig

måndag 10 februari 2014

RECEPT > Knaprig müsli


JAG HAR EN barnslig fäbless för sån där knaprig müsli, som knastrar gôtt mellan tänderna när man äter den. Men sån är dyyr, om den ska hämtas hem från butikshyllan. Skitdyr, för att tala klarspråk. Så här enkelt lagar man sin egen:

Du behöver:

1 liter havregryn, gärna ekologiska även om de är dyrare, eller glu­ten­fria om behovet är påkallat
1-1,5 msk malen kanel

1 dl vatten, uppkokt och fortfarande varmt
1 dl honung (går lika bra med råsocker om du föredrar sånt)
0-0,5 tsk salt beroende på hur hälsosam du vill vara
3 msk neutral olja, förslagsvis kallpressad, ekologisk rapsolja


Gör så här:

Sätt ugnen på 200°.

Blanda havregryn och kanel.
Blanda vatten, honung och salt tills de två sistnämnda löst sig i vatt­net.
Rör i oljan.

Blanda torrvarorna med vätskan – riktigt ordentligt. Bred ut bland­ningen i en långpanna och torka den mitt i ugnen 20-25 minuter. Rör om med så där en 5 minuters mellanrum. Passa så att du inte bränner vid!

Låt svalna. Förvara i tätslutande burk. Gott att strö över efterrätter också, t.ex. för att piffa upp billigaste vaniljglassen. Ät och njut både av smaken och av hur ekonomisk du är ;o)

söndag 9 februari 2014

Pris ske inspirationsflödet!

JAG HAR ÄNTLIGEN kommit igång med brödbakning på allvar igen. Senaste dubbelsatsen lämnade granithällen i ugnen sent igår kväll och himmel, vet ni, så gott det var med ostmackor i morse!


Attans så förargligt, att jag inte skrev ner vad det var jag stoppade i degen. Naturell yoghurt blandad 50/50 med vatten, ja – men vad fan­ken var det jag kryddade med?? Mm... nässlor? Jo, det satte jag nog i! Torkade nypon åkte visst också med ... och en näve tranbär var det visst.

Någon deciliter speltmjöl, dito fint rågmjöl och resten specialvetemjöl och så en skvätt vardera av de vanliga ”fröna”: solrosfrön, krossade linfrön och oskalade sesamfrön plus en matsked mörk sirap och ett par olivolja. Och salt, förstås. Flingsalt, som sig bör.

Ad lib i all ära, men jag måste bli bättre på att anteckna medan jag kockar, det är helt klart :o/