fredag 26 augusti 2011

Spillvirkessnickeri

SNART ÄR VINTERN här igen; min sjunde i ”Rucklet”. Inte en vinter till utan något att förvara tändved i inomhus! bestämde jag i morse. Sen byggde jag ett skåp.


Skåpet delas i en övre och en nedre del av ett hyllplan. Då kan man alltid fylla på fuktig ved i den sektion som blivit tom och låta den torka medan man fortsätter elda med den torra veden i den andra sektio­nen. Smart va? ;o)

torsdag 25 augusti 2011

Tempstegring

MIN PELARGONFEBER HAR stigit med ytterligare en grad. När jag igår besökte en av våra handelsträdgårdar för att förse mig med ett stycke buske med vita vinbär från deras sommarrea, ja, då gick det inte bättre än att jag kom hem med en mycket risig pelargonplanta också. Halva priset gick jag med på att ge för den och det hoppas jag att den är värd.

Den är närbesläktad med mina andra doftpelargoner, men blommorna är i det här fallet lysande rosaröda, snudd på cerise.


Av den rangliga och bedrövliga moderplantan fick jag tio fina topp­sticklingar.


Och den utmärglade modern själv ser helt presentabel ut efter frise­ringen:


Herr K har redan fått en stickling och är det någon annan som känner begär är det bara att höra av sig :o)

måndag 22 augusti 2011

RECEPT > Rostbröd Speziale


MED DEN FALNANDE sommarvärmen återkommer lusten att baka. Den här gången blev det två formbröd som jag valt att kalla Rostbröd Speziale, eftersom det är uutmärkt att rosta men grövre, smakrikare och hälsosammare än det traditionella rostbrödet.

Receptet är för ett formbröd.


Du behöver:
25 g jäst
3,5 dl vatten
2 dl rågsikt
2 dl dinkelmjöl
3-4 dl specialvetemjöl
1 msk sirap
1 msk olivolja
1 msk skalade sesamfrön
1 msk krossade linfrön
1 msk torkad nässla
1 msk torkade tranbär
2 msk skalade solrosfrön
2 st torkade aprikoser, finhackade
1 msk gott flingsalt

Lös upp jästen i vattnet. Hiva i merparten av mjölet, förutom ett par deciliter av specialvetemjölet, och alla övriga torra ingredienser utom saltet. Rör ihop och tillsätt yt­terligare vetemjöl tills degen antar en elastisk konsistens och slutar klibba mot bunken, men eftersom den innehåller så pass mycket dinkelmjöl får den fortfarande vara mer ”lös” än stabbig.


Knåda i maskin fem minuter – för hand något längre – och tillsätt se­dan saltet. Fortsätt knåda lika länge till.

Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och stjälp upp degen i formen. Pudra vetemjöl över ytan, lägg en handduk över och låt brö­det jäsa sisådär en timme i rumstemperatur. När det återstår c. fem­ton minuter av jästiden slår du på ugnen på 250°.


Ställ in formen på nedre falsen. Efter 5 minuter öppnar du ugnsluckan en kort stund för att släppa ut en del av värmen. Samtidigt sänker du temperaturen till 220° och gräddar vidare i ungefär 25 minuter eller tills brödets innertemperatur är 97°.

***

Låt det nygräddade brödet svalna på galler, täckt av en handduk.

söndag 21 augusti 2011

Ny fotoblogg

FRÅN OCH MED idag kör jag en separat fotoblogg där jag kommer att publicera de av mina bilder jag är mest nöjd med. Ännu har jag inte fått all teknik att funka som den borde, men ta gärna en titt:


Augusti, augusti –
mild men också mättad

LJUSET I AUGUSTI är rena drömmen. Ack, den som ändå var en skickligare fotograf ...

Bilderna är tagna i min trädgård och i det närmaste grannskapet med min Fuji FinePix HS20 EXR.

Åskväder i faggorna.
Magnifika molnformationer tornade upp sig över grannskapet.
18 augusti 2011.


Mosquito shockern blommar.
20 augusti 2011.


Hjärtstilla, Leonurus cardiaca.
Uppgrävd i skogen i sommar, nu i långa rabatten mot gatan.
18 augusti 2011.


Dr. Westerlunds hälsoblomma.
Första gången jag sett den gå i blom!
20 augusti 2011.


Spektakulär kvällshimmel på min kvällspromenad.
18 augusti 2011.


Zinniasådden i pallkragarna bekänner färg.
18 augusti 2011.


Astilbe i rosa och lila.
Rabatten vid infarten, nyanlagd ifjol.
18 augusti 2011.


Jättelökarna går i frö.
Rena, rama florafyrverkeriet!
18 augusti 2011.