lördag 3 september 2011

Rådgörande gallup

I SOMRAS FICK Lilla A, min dotter, ett antal mer eller mindre otrevliga kommentarer på sin blogg och samtliga dessa med tillhörande IP-num­mer polisanmäldes per omgående. Det har tagit sin tid, men nu börjar det röra på sig och anonymiteten är inte längre ett faktum.

Ett par har redan haft så mycket ryggrad (och IQ) att de insett att det är bättre att träda fram frivilligt och säga förlåt än att med tiden bli kal­lad till polisförhör, med allt vad det medför. All heder åt dessa ton­åringar, även om de tidigare gjort något förkastligt, och låt oss hop­pas att de lärt sig något av denna läxa.

Den person som ligger bakom den allra grövsta kommentaren – med brottsrubriceringen ”ärekränkning” alternativt ”grov ärekränkning” – är det däremot ingen som helst stake i. Denna någon har, förutom att använda sig av en annan persons namn och uppge dennas blogg­adress som sin egen, förmodligen även skrivit kommentaren på en annan dator än sin egen. Det är med andra ord någon som är mer eller mindre oskyldig som kommer att få ta smällen.

Av den anledningen tänker jag nu låta er, allmänheten, ha ett ord med i laget före jag och Lilla A:s pappa fattar ett slutgiltigt beslut om hur vi ska gå vidare.

Alternativen är som följer:
  1. Låta rättsmaskineriets kvarnar mala och invänta inplockning till polisförhör.

  2. Kontakta föräldrarna direkt, men utan att för den skull återkalla vår anmälan.

  3. Ge ungen en chans att självmant träda fram och be om ursäkt och i så fall stoppa vidare polisutredning.

I spalten till höger finns en onlinegallup där du under ett par dagar har möjlighet att dela med dig av din åsikt om hur vi ska göra.

fredag 2 september 2011

En haiku enkom för 82.199.172.155

”Idiot. de är fan allt man kan säga om dig!”* ... och sedan i förrgår vet vi alltså var den brevlådan bor. Vem som faktiskt är idioten finns det all anledning att diskutera, liksom vad som skiljer sanningar från lögner.* ordagrant citerad, numera inte anonym kommentar från Lilla A:s blogg i somras

Flera haikuer jag skrivit hittar du i samlingen ”Haiku”, som du kan läsa som en pdf-fil om du klickar HÄR. De som är nyast och inte finns med i samlingen hittar du via etiketten ”Haiku” i spalten till höger.

onsdag 31 augusti 2011

I sensommarens sista, skälvande minuter

31 AUGUSTI. DEN sista dagen på den sista riktiga sommarmånaden för året. Dagarna är fortfarande varma, men nätterna blir allt kyligare. På mornarna dryper allt av dagg så riklig att den nästan rinner som regn. Som miljoner briljanter glittrar den i gräsmattan när den lågt stående solen träffar dropparna. Andlöst vackert ...


Mitt träd med victoriaplommon bär så rikligt med frukt att det börjar bli dags att avlasta ett par av grenarna med stöttor. Det blir hundratals kilo frukt, men tyvärr är trädet smittat av monilia, så merparten av skörden förfars.

Jag vet mycket väl att man helst inte ska förstöra ett fruktträds na­tur­liga form, men i det här fallet hjälps det inte. Under september blir jag tvungen att gå hårt åt antalet grenar för att ”öppna upp” kronan för att få in luft och ljus.


Monilian har angripit äppelträden också, men lite ätbar frukt blir det ändå mot alla odds. Det här är ett kaneläpple som snart är plock­moget:


Det som inte monilian tar, det tar fåglarna :o(Dagarna just nu – liksom livet som sådant – bjuder på ömsom regn, ömsom solsken. Det retar mig oerhört att så mycket av min tid och energi ska behöva ödas på att reda upp en massa sk*t som illvilliga och imbecilla skitungar ställer till med. Var i helsefyr håller deras egna föräldrar hus?! På semester i en annan galax eller..?

tisdag 30 augusti 2011

Varning för Facebook!!

 

Själv hör jag till det försvinnande lilla fåtal som inte har registrerat sig på Facebook. Däremot har min dotter, Lilla A, varit medlem där redan länge. Jag har inte gillat det, men har t.v. inte kunnat prestera till­räck­ligt tunga argument för att få henne att tänka om. Ja, jag menar alla är ju registrerade på Facebook, hög som låg, ung som gammal. Då är det lite knepigt att få en tonåring att begripa varför inte hon/han ock­så skulle vara det.

Nu har sakernas tillstånd plötsligt förändrats radikalt. Någon har ge­nom att skapa en profil med hennes namn och genom att kopiera och använda hennes profilbild skickat meddelanden, som utåt sett ser ut att komma från henne.

Följderna av att under stulen identitet ”roa sig” på nätet är allvarliga.

Edit 31.08.2011 kl. 22:29
Det har nu framkommit att situationen är ännu allvarligare än en fej­kad identitet. Länken från meddelandet leder faktiskt till Lilla A:s egen profil, vilket betyder att någon okänd hackat sig in på hennes sida, skrivit meddelandet och därefter raderat det från hennes med­de­lan­de­logg.

Första åtgärden blir att kontakta Facebook för att få veta från vilket IP-nummer det aktuella meddelandet är avsänt, för trots att man är inloggad på en enskild användares personliga sida avslöjar man sig via IP-numret. Sanna mina ord, det ska bereda mig ett sant nöje att jaga upp vem det nu än är som ägnar sig åt så här avancerat in­tri­gerande!

***

Så här ser alltså verkligheten ut i den nya värld vi skapat. Vem som helst kan när som helst utge sig för att vara någon annan. Vem som helst kan när som helst sprida illvilja och lögner i ditt namn. Vem som helst kan när som helst ödelägga ditt liv genom att utge sig för att vara du. Har du förstått det, du som är vuxen, att det kan hända även dig??

Och det här gäller inte bara Facebook! Lika illa är det på de flesta bloggar, där du, om du känner för det, kan uppge någon annans namn och/eller epostadress och/eller hemsidesadress när du lämnar en kommentar. Portarna står med andra ord vidöppna för de allra grövsta former av ärekränkning, trakasserier och mobbning. Det är SJUKT! Det är skrämmande. Ja, vet ni, det kan till och med vara livs­farligt.

Varsågod, kopiera gärna om du vill:


Edit 30.8 kl. 22:20:
Om utifall att du känner dig sugen på att avsluta din relation med Facebook har jag fått lov att kopiera följande från bloggvännen Anna­carin. Det lär vara en enkel och smidig väg att få ett slut på sitt med­lemskap, som annars lär vara mer än knepigt att lyckas med:

Logga in på Facebook, kom sedan hit igen och klicka på följande länk för att gå till en ”dold” sida för att avsluta Facebook:
https://ssl.facebook.com/help/contact.php?show_form=delete_account

måndag 29 augusti 2011

Frölotteri!

I MIN TRÄDGÅRD växer bland annat Ålands landskapsblomma, gull­vi­van, i en av rabatterna. Efter blomningen i år har jag tagit tillvara mängder av frön, som jag nu har bestämt mig för att lotta ut bland mina bloggbesökare. Hela fem besökare har chansen att få en påse med flera hundra frön till framtida vårlig fägring i den egna täppan!


För att få en lott behöver du bara kommentera det här inlägget. Om du ännu inte registrerat dig som följare så passa på att göra det nu, om du ändå brukar titta in här hos mig regelbundet. Då femdubblar du dina vinstchanser, det vill säga får fem lotter.

Genom att från din egen blogg länka till min + lämna en kommentar här har du som redan är re­gistrerad följare samma möjlighet att hjäl­pa fru Fortuna på traven och knipa åt dig fem lotter.

Dragningen av vinnarna förrättas måndagen den 12.9.2011 med hjälp av en slumptalsgenerator. Vilka som vunnit meddelar jag här på blog­gen.

Roman: ”60+ och singel!”
- nu helt färdig!

Här har jag publicerat ka­pitel för ka­pitel av min un­der­håll­nings­roman i samma takt som jag för­fattat dem. Boken är nu klar. Initialt fanns den tillgänglig i sin helhet, men nu har allvaret börjat i och med att manuset skickats ut till förlag. Här nedan har du dock fortfarande möjlighet att provsmaka de första 12 av totalt 49 kapitel.

Edit 14.04.2012:
Sedan 13.04.2012 finns boken tillgänglig att köpa som e-bok via Smashwords. Där kan du också, helt gratis, smakprovsläsa c. 15 % av innehållet.


Kommentera gärna, men håll också i minnet att detta t.v. är ett helt oredigerat råmanus!

Annat jag skrivit hittar du på min egen boksajt ett nytt kapitel. Klicka HÄR, så öppnas länken i ett nytt fönster.

***

Släng er i väggen alla ni thirty something och Bridget Jonesar, för nu kommer pensionärerna! I den här dråpliga historien om Sol­veig, 60+ och singel, får vi följa med längs en halsbrytande hän­del­se­kedja när hon handlöst kastar sig ut i livet och börjar nät­dej­ta.

Någon sa:
”Gillar man Arto Paasilinnas böcker gillar man den här också!”

En annan formulerade sig så här:
”Nu har jag STRÄCKLÄST Sol­veig – och jag är imponerad; den är verkligen bra! Om inte den antas för publicering, så är jag Mao Ze-tung!
   Texten driver en framåt hela tiden, är levande, färgstark och rolig. Nu har ju både Paasilinna och Ojaharju kastat in hand­duken, så fältet är fritt – varsågod!”


Sakta men säkert börjar jag faktiskt tro på att jag fått till en riktigt underhållande historia.

Så här säger Salomonsson Agency och Nordin Agency tycker så här; två litterära agenter i Sverige som torde ha en viss erfarenhet av manusbedömning.

söndag 28 augusti 2011

Mot alla odds

MOT ALLA ODDS har lejongapet, som självsådde sig ifjol i rena, rama krossgruset, ork att blomma:


Mot alla odds har jag äntligen, efter sex år, fått källarförrådet orga­ni­se­rat. Det har hakat upp sig på att jag tänkt skruva upp en hög gamla köksskåp på väggen. Nu var gränsen nådd. Det funkar faktiskt preciis lika bra att trava dem ovanpå varandra. Och nya vedförvaringen är på plats innanför ytterdörren :o)


Mot alla odds har min middag i sex dagar av sju bestått av samma ugnsstekta fläskkarré; med nudlar, med potatis, med pasta, två dagar med ris och nu senast i form av pyttipanna:


I förrgår var det superduperdunderspecialpris på grisstek, så guess what? Japp. Snart lär det växa ut både tryne och klövar på mig :o/

Mot alla odds har jag mitt ”Ruckel” och det går faktiskt inte en dag utan att jag är tacksam för det. Att vara ensam, medelålders kärring med renoveringshus är ingen drömtillvaro, men sakta men säkert får jag för vart år som går något till stånd.


Många gånger är det ju inte det stora som är det viktiga. Allt som of­tast är det de små, små detaljerna som skänker den största glädjen.