fredag 8 december 2017

Rykande färsk mössdesign à la Ruckelhäxan

MED ANLEDNING AV att jag fick garn över när jag virkat kanten på min senaste filt och att Finland fyller 100 år i år blev jag inspirerad att designa en mössa (© Nina Backlund, 2017), vars inspiration jag hittade i den huvudbonad som Väinämöinen i Finlands nationalepos Kalevala brukar avbildas i.

Helt rätstickad med bara ett enkelt randmönster av räta maskor är det en modell som är både varm (rätstickning blir ju liksom ribbning på höjden), stretchig och elegant i sitt uttryck.


Avmaskningen för toppen på knoppen blir något alldeles extra med den här typen av stickning. Det vackra i det enkla, kan man kanske säga?


Att jag i samma veva klurat ut hur man ska få till rätstickning utan att behöva sticka aviga varv är en oväntad extra bonus :) Nu återstår det mindre roliga i det hela, att sätta ner stickbeskrivningen på pränt ...

onsdag 6 december 2017

År 2017:s »Ta-daa!»

ALLDELES PERFEKT TAJMAT blev mitt senaste filtprojekt »Rätstickade restgarnsrutor» färdigt precis idag, på Finlands 100-årsdag. Grattis alltså både till vårt land, vårt land, vårt fosterland och till mig själv för den bedriften! Från starten den 10.11 gick jag därmed i mål mindre än en månad senare.

Av alla filtar jag kreerat under senare år är detta den första som är stickad och inte virkad. Just nu känns det dessutom som att det är den jag älskar mest av dem alla.

Lappar, lappar och flera lappar.

Remsor, remsor och flera remsor.

Hopsytt, kantvirkat och klart!


Kanten består av två varv fasta maskor och ett avslutande varv med baklängesvirkade fasta maskor.