torsdag 30 januari 2014

Om att inte ge sig

ATT MIN ENA utbytbara sticka till långa rundstickan gick av har na­tur­ligtvis inte hindrat mig från att fortsätta på ett par tumvantar med myck­et mönster. Det var bara att, med tandagnissel, ta fram strump­stick­orna igen.

Som vanligt har jag valt färger som kanske känns lite oväntade i sam­man­hanget, för sådana här norska vantar brukar ju i allmänhet ha en ganska klassisk färgsättning. Men här blir det petroleumblått kom­bi­ne­rat med äppelgrönt och ljust isblå stjärnor runt muddarna.


Det blev ganska mycket stickat igår, för efter mejlkorrespondens med mina ”vänner” på Aktia Livförsäkring under förmiddagen kände jag mig tvungen att sitta ner, andas djupt och intensivt fokusera på något an­nat. Länge.

Detta erbarmliga försäkringsbolag har – trots ett nytt, vederhäftigt lä­karutlåtande utfärdat explicit för den premiebefrielse som bråket hand­lar om, påbackat av ett lika vederhäftigt utlåtande från arbetspsykolog – ännu en gång avslagit min ansökan. Beskedet har jag t.v. inte fått per post, så jag känner inte till vilken anledning de nu hittat på för att neka, men den är garanterat lika grundlös som tidigare.

Och till dags dato har de inte svarat på frågan jag ställt sedan april 2013, om hur ett läkarutlåtande bör vara formulerat för att de ska god­känna det. Detta uteblivna svar på en enkel fråga kan inte ses som något annat än förslagen obstruktion, vilket resulterar i att in­tygsutfärdare och försäkringstagare famlar helt i blindo. Utlåtande ef­ter utlåtande kan skickas in utan att man får till det, i och med att man inte får vetskap om hur de vill ha det.

Om det mot förmodan finns folk där ute som går i tankar att teckna nå­gon form av försäkring hos Aktia eller Alandia Försäkringar, som är Aktias huvudman i det här fallet: TÄNK OM! Att vara försäkrad kostar dig multum och invaggar dig i en falsk trygghet. Den dag du är i behov av det du försäkrat dig för, då hittar de på egenhändigt hopsnickrade tolkningar av sina försäkringsvillkor, som trots att de läcker som ett såll gör att de kan blåsa dig på allt och lite till. För se, de har ju tolk­ningsföreträde, de små asen.

En sak ska min dotter få med sig som visdomsord på väg in i vuxen­livet, och det är rådet att aldrig, aldrig någonsin, låta sig luras att köpa någon som helst form av försäkringsskydd. Absolut inte mer än det man enligt lag är skyldig att ha, som t.ex. trafikförsäkring på en eventuell bil.

Som tur var sprängde de digitala varianterna av ”60+ och singel” 500-utlånsgränsen på Elib inatt, så det finns trots allt något att glädjas åt medan jag grunnar på vilken jurist jag ska kontakta, när det nu blivit dags att dra Aktia inför domstol för avtalsbrott och bedrägeri.

9 kommentarer:

 1. Coola vantar - och varma!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Visst är det roligt med mönster som växer fram.Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, himla skoj! Men ujujuj, så pilligt det är att mönstersticka tummar ...

   Radera
 3. Vilken sorts stickor har du? Jag köpte ju såna med utbytbar kabel men jag får så ont i händerna då jag tycker de är för korta själva stickorna.

  De där försäkringseländena är nåt du får förklara bättre för mej vid tillfälle. Har just suttit och bläddrat av och an i våra papper och blivit glödhett förbannad på hur mycket man förväntas spara och hur lite man defacto får i handen. Vill inte betala ett korvöre mer på sånt ....skit!

  H. Pipi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stickorna är av märket Knit Pro om jag inte minns fel och det var en 3 mm:s som brast vid infästningen *surar*

   Försäkringseländet - som är helt rätt benämning på skiten - innebär, att undertecknad av all tänkbar expertis är permanent kasserad som arbetsduglig. Men icke av Aktia Livförsäkring, som antagligen har egna normer för vad som anses vara tillräckligt stor arbetsförmåga för att klara sin försörjning.

   Antagligen tror de, att man genom att hänga i knävecken i en trädgren - i den mån artrosen medger - och kröka makaroner med stortårna får ihop en skälig inkomst. För det är ungefär där vi befinner oss.

   X antal läkare har å tjänstens vägnar och enligt alla vedertagna regler utfärdat intyg efter intyg efter intyg. Ovanpå det har Petrea i Åbo utfärdat ett JÄTTELIKT intyg och som grädden på moset har jag ett intyg från arbetspsykolog. Men räcker det åt de illvilliga små jävlarna på Aktia, som i slutändan är Alandia Försäkringar (forna Alandia-Bolagen), vilka f.ö. har ett jättelikt horn i sidan till mig? Nädu, sällan pissar hönsen konjak!

   Och något besked om hur i glödheta helvete de vill att medicinarna ska formulera sina intyg vägrar de prestera. Så det slutar som det brukar när det uppstår konflikt mellan försäkringsbolag och -tagare: i rätten.

   Så blir det ALLTID, eftersom försäkringsbolagen enligt lag har det som kallas tolkningsföreträde. Detta innebär, att de får tolka saker och ting precis hur vanvettigt huvudlöst som helst, för det är först om du som försäkringstagare är galen nog att bestrida det som de blir tvungna att reda ut begreppen - och då i rätten.

   Jag har sagt det förut och jag säger det gärna igen: vi lever ingalunda i en demokrati här i landet! Det vi har är en fullfjädrad försäkringsdiktatur, som dessutom bedriver sitt sinnessjuka styre med statsmaktens synnerligen goda minne.

   Radera
 4. JAg hörde frågan om varför det plötsligt är alldeles tomt runt fågelmatningen där det tidigare varit köer på radion häromdagen. Svaret där var: Det är väl någon i grannskapet som har bättre mat att bjuda på.Så enkelt kan det vara men det kan ju också vara t ex att vinden ligger på så de har svårt att få fäste på anordningarna. För några år sedan hade vi problem med talgbollar som frös och blev stenhårda vid ett antal minusgrader. Kan det vara något sådant? Du får fundera lite.
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Jag får tvinga mig ut på gården och kontrollknacka på bollarna :o)

   Radera
 5. Vi har tydligen haft en otroligt tur med försäkringsbolag eftersom dom alltid skött sig när det gäller våra mellanhavanden - och det gäller både bilförsäkring, husförsäkring, personförsäkring (som trädde in när Rolle blev misshandlad i Stockholm) och egna pensionsförsäkringar.
  Men...när det gäller det sista var det istället staten som gick in för många år sen och begärde en skatt RETROAKTIVT på inbetalade pengar. Hur man nu kan ändra något sånt retroaktivt det fattar inte jag, men så skedde - vilket i slutänden påverkade utbetalningarna negativt.
  Susie

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!