måndag 7 juli 2014

Ett extremblommigt inlägg

JAG HAR VÄL inte riktigt låtit det lysa igenom den senaste tiden, men faktum är att Livet inte känns så där överdrivet meningsfullt just nu. Det oändliga papperskrigandet tar aldrig någon ände och den sam­hälls­finansierade sjukvården tvår sina händer (och har satt hänglås på kassalådan) när det gäller min hälsa. Antagligen på grund av att jag har den dåliga smaken att inte lida av någon solitär och enkelt diag­nos­ticerad åkomma, utan endokrina grejor som är svåra att greppa och vars konsekvenser är jobbiga (läs: dyra) att reda ut och kvan­ti­fiera.

Dessutom ångar Lilla A i en faslig fart på mot ett frigående vuxenliv och tar ännu ett storkliv idag när hon börjar ta körlektioner. Sedan står det inte länge på förrän hon är klar med gymnasiet – 1½ år går i ett huj – och efter det bär det långväga bort från moderskapet. Så vad ska jag göra när den dagen kommer ..? Utan annan nära familj, ingen släkt i landskapet eller ens en livskamrat lär det bli ännu mer eremitartat, det lilla Livet.

Inte blir humöret bättre av att den grästrimmer jag beställde hos ett företag här i staden den 25.6, och fick löfte om att skulle anlända ”om en snödd vecka”, inte har dykt upp. Helt i linje med den sedvanliga, åländska serviceandan har jag självfallet inte heller fått något besked om när den kan tänkas göra det, trots att ”den snödda veckan” på onsdag har vuxit till sig till två. Just nu orkar jag inte ens bli arg, bara trött.

Men pionerna har i alla fall börjat blomma och som vanligt är det träd­gården som lyfter mig när jag är låg. När jag dör vill jag göra det bland mina blommor, mitt i det enda som kan kallas mitt livsverk.Den vita, som jag inte vet namnet på, är helt makalös i år igen, som fluffig vispgrädde serverad på en blekrosa tallrik:


Bland rosorna händer konstiga saker. Jag har några plantor av sådana små rosor som säljs i kruka till mors dag. En av dem hade redan ifjol blommor med två helt olika färger och till min oerhörda förvåning ser det likadant ut i år igen. Weird.

'Aimable Amie' är sprickfärdig och har fler knoppar än någonsin tidigare och min 'Rhapsody in Blue' gillar helt klart sin placering tätt intill Glas­palatset.


Bland årets nykomlingar finns bl.a. en limegrön solhatt. Den har till min glädje faktiskt satt knoppar och det ska bli spännande att se hur pass limefärgad den faktiskt är.

På spaljén invid Glaspalatset fortsätter tillväxten av de första vin­druvs­kla­sarna jag fått på mina frilandsplantor. Inte är de stora, de små dru­vorna, men de finns! Attans så förargligt att inte veta vilken sort det är :o/


En annan ny-ing på gården är den blå trädgårdsriddarsporren 'Gala­had', som efter planteringen höll på att blåsas sönder helt och hållet av den envisa, svinkalla nordanvinden. Men även här har det blivit blomning, om än bara på två stänglar och på ynkliga 50 cm ö.h:


Och igår blev det då som planerat en sats flädersaft. Ska jag verkligen få ihop 40 blomklasar, tänkte jag, när jag tog en hink och gick ut på gården. Håhå! Inga problem! Det finns blommor så det räcker till fler laddningar än jag har lust att laga :o)

5 kommentarer:

 1. Lilla A försvinner ju inte ur ditt liv för att hon blir vuxen! Alla mina döttrar är vuxna och har egna familjer men vi har tät kontakt ändå!
  Livet blir lite lugnare men inte sämre...

  Ja, nu är det högsommarblomstring i trädgården! Mina pioner har blommat över och nu kommer malvorna på bred front, lika vackra dom!
  Ha det gott, kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nånej, inte tror jag att Livet blir sämre bara för att avkomman lämnar boet. Tro för guds skull inte det! Det som gör att det känns ganska B att tänka på framtiden är väl mest att det kommer att bli ännu mer isolerat och ensamt än nu.

   Lilla A är dessutom enda barnet och jag har ända sedan hon föddes bestämt mig för att INTE bli en jobbig morsa när jag blir gammal. Du vet, en sån som jämt och samt gnatar om att man inte ses tillräckligt ofta eller håller kontakt hela tiden.

   Så, tja, i kristallkulan ser jag en gammal rugguggla i sitt gamla ruckel, allt mer socialt missanpassad för varje år som går. Men med en frodig trädgård att kila vidare i! ;o)

   Radera
 2. kanske din tvåfärgade ros är ympad? och både roten och ympen blommar...
  S

  SvaraRadera
 3. Jaa du! Det är upp och ner här i livet och de gånger man är nere känns det förstås som om det är det dominerande tillståndet. Men..om några år har du huset fullt av barnbarn åtminstone under sommarloven, tiden går så fort vet du. Passa på att göra något under de år du är helt fri från krav, du som är så himla kreativ så jag önskar att jag hade hälften av det.Förresten du kan väl läsa högt för gamla. Det är uppskattat och du kan ju börja med din egen bok. Man brukar få mycket tillbaka och det ena föder det andra.
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera
 4. Du har en så fin trädgård med alla dina blommor.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!