onsdag 3 september 2014

Gud i himlen, så jag skämmer bort mig!

”HERREGUD, RÄCKTE DET inte att hon lagt ut pengar på en ny se­ka­tör bara för en stund sedan? Måste hon verkligen kosta på sig en bra planteringsspade också?!” kan jag tänka mig att det finns ett antal människor som skulle vilja utbrista, när jag nu berättar att en brons­spa­de från England har gjort entré i ”Rucklet”.

På denna t.v. outtalade fråga vill jag svara: ”Ja, det måste jag!” för förutom hantverk i alla möjliga former har jag ett enda stort intresse här i Livet och det är min trädgård. Fast det är väl kanske också en form av hantverk?

Under de nio somrar jag haft den, trädgården, har jag varit helt till­freds med fyn­da­de, bättre begagnade redskap eller billiga grejor i plast. Men när det kommer till planteringsspadar nådde jag för någon vecka sedan en vänd­punkt, när jag bröt av skaftet på Fiskarsspade nr 3 denna som­mar! Grrr...


Priset för denna handgjorda metallspade anses väl av vissa som högt. Men för kostnaden av c. 4,5 Fiskarsplast har vi här ett redskap som a) har 25 års garanti och b) går att slipa, så att det blir riktigt vasst. För säg, vem avskyr väl t.ex. inte att försöka plantera lök i gräsmattor, när det är hopplöst att komma igenom rotlagret?


Nytta kommer den att få göra redan idag, för si, jag har skämt bort mig ytterligare. På en av handelsträdgårdarnas höstrea fyndade jag mig igår för halva priset en Sambucus nigra av sorten ’Black Lace’, som jag suktat efter i flera år. Denna flädervariant har ett tunnflikigt, mörkt och mycket dekorativt bladverk och blommar med rosa blommor.

Hoppas den växer fort :o)

6 kommentarer:

 1. Du gjorde helt rätt, som "skämde bort" dig med en så fin spade! För det är ju både lättare och roligare att arbeta med bra verktyg!
  Min syster (på granntomten) har en sådan fläderbuske och den är jättefin! Den har vuxit otroligt på de tre år hon har haft den. Så fint med de rosa blomställningarna mot de mörkröda bladen!
  Så grattis till den också!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas verkligen att busken sätter fart direkt, för den har planterats med stor omsorg i en jättelik grop med prima jord och är avsedd att bestå med ett visst insynsskydd från gatan. Spaden ÄR fantastisk! Att gräva med den i gräsmattan ät som att skära smör :-)

   Radera
 2. Om man ser det på lite längre tid så har du kanske till och med sparat in en del slantar genom att köpa en kvalitetsprodukt. Nog för att jag har lyckats med konststycket att bryta av ett par spadar av metall, men det är en annan historia och kvaliteten på dom kan diskuteras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon spade har det väl gått under åren, jo. Men det var ju det där med kvalitet då ... Om jag lever nästa år och har hälsa och en slant över ska det nog få bli en liten och behändig grävspade från samma tillverkare.

   Radera
 3. Man kan nog inte skämma bort sig för mycket med bra redskap! Riktigt avundsjuk på din plantspade, kräver den mycket omsorg och kan den bo i rabatten periodvis? Min Felco-sekatör har fått utstå myclet vanvård men håller sig pigg och klipsk trots detta. Jag höll i en stilig engelsk spade i somras, sansade mig och dämpade begäret med två smörknivar. Kan du inte rapportera om skötsel och kondition på spaden efter höstbruket?
  De allra vänligaste hälsningar Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. I motsats till Fiskars plastspadar ska man nog inte låta Mira bo i rabatten när hon inte används. I alla fall inte om man vill hålla henne i bra skick. Handtaget är visserligen av björk, som ju är ett hårt träslag och i det här fallet dessutom inoljat, men trä mår ändå bäst av att inte utsättas för onödig fukt.

   Vässningen bibehåller man säkert alldeles excellent med ett helt vanligt bryne, men jag ber att få återkomma i den saken :o)

   Man kan inte komma ifrån det, att britternas brinnande trädgårdsintresse får som trevlig spin-off att de kan det här med bra redskap!

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!