tisdag 30 december 2014

Vådan av att satsa på s.k. kvalitet

DEN 19.12.2014 VAR det dags igen. El-låset på min Miele tvättmaskin, av modellen W3623, havererade för tredje gången sedan köpet!!

Historiskt ser det ut så här:

1.9.2006 installerades den svindyra tvättmaskinen, men gick inte att köra, ef­tersom den trots intensiv felsökning på plats måste tas till verkstad och plockas ner i sina beståndsdelar för att de skulle hitta det fabrikationsfel som omöjliggjorde start. Lilla A var då nästan 10 år gammal, dvs ingen bebis längre, och nyttjandefrekvensen i ett hushåll med en vuxen och en tioårig flicka (på halvtid) var redan i det här skedet oerhört låååååg.

Första låshaveriet kom strax efter medlet av april 2009, dvs när maskinen varit i min ägo i c. 2 år och 8 månader – ännu kortare tid sedan den till slut kunnat tas i bruk efter lokaliseringen av fabriksfelet. Barnet, fortfarande boende i hushållet på halvtid, traskade på mot tonåren och någon ny vuxen hade inte tillkommit i hushållet. Nyttjandefrekvensen hade m.a.o. sjunkit ytterligare.

Ett nytt ellås sattes in 6.5.2009 och för att haverera igen 2.11.2011. Det var då nästan exakt på dagen 2 år och 6 månader sedan föregående byte. "Bar­net" skulle då fylla 13 nästa gång, bodde fortsättningsvis bara halva sin tid i mitt hus och själv var jag fortfarande singel.

Låsbyte nummer två utfördes 21.11.2011 och höll till 19.12.2014, vilket blir 3 år och inte fullt en månad efter förra bytet. Lilla A fyller nu 18 om en dryg vecka och har, pga skolbyte, under c. 1½ år bott mer på sin andra adress än här. Den redan osedvanligt låga nyttjandefrekvensen har med andra ord gått ner ytterligare ett antal snäpp.

De två första låsbytena gjordes som garantireparationer fastän garantitiden på två år hunnit passera. Nu, denna tredje gång med exakt samma haveri med i princip exakt samma tidsmässiga mellanrum, vägrar de, med hän­vis­ning till att maskinen är åtta år gammal. Javisst, maskinen som sådan är åtta år, men inte el-låset!

Tiden för nästa fajt är således kommen och därmed vill jag ge mina med­män­niskor följande goda råd:

Köp aldrig Miele! Köp en billig Whirlpool eller liknande istället, för då kan ni kosta på er att byta hela jävla maskinen med mindre än tre års intervall för samma pengar som ni skulle ha lagt ut för Mieles ”kvalitet”.

Läs gärna denna diskussionstråd jag hittade på nätet: http://www.byggahus.se/forum/teknik/23999-varning-miele-2.html

4 kommentarer:

 1. Så där...då känner vi igen dig igen! ;-) :-)
  Sicket jävla skit...själva köpte vi en sån dära fotmassage på Elgiganten till oss själva i julklapp....använt 4-5 ggr och sista gången häromdagen började det ryka om fanskapet...instruktionsboken säger; om det börjar lukta om maskinen ...stäng av genast...det gjordes men nu funkar inte skiten å idag blir det Elgiganten och lämna tebax...
  Önskar dig ett:
  Riktigt Gott Nytt År med så lite jävelskap som möjligt...helst inga alls!
  Skål på´re! :-)

  Steffe

  SvaraRadera
 2. Ja, det lönar sig tydligen inte alltid att köpa "kvalitet"...
  Vi har en LG och den har gått prickfritt nu i 4 år! Med ca 3 tvättar i veckan.
  Ja, då får du ge dig ut i strid med Miele, då...
  Gott slut, önskar jag i alla fall!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 3. Hej på dig.
  Ja det är ju väldigt otur du har med maskinen. Jag har Mieles maskiner som verkligen varit bra. Här har ju varit mycket barn å flera tvättar per dag på den tiden. Tvättmaskinen bytte vi för fem år sedan. Diskmaskinen den är 30 år! Peppar peppar ta i trä.Önskar dig ett gott slut å ett bättre GOTT NYTT ÅR.

  SvaraRadera
 4. Det är som ett lotteri då man ska köpa vitvaror. När vi byggde om stugan och flyttade hit, för 17½ år sedan, valde vi Electrolux helt igenom. Kyl, frys, disk- och tvättmaskin, torktumlare,spis och fläkt. Nästan genast fick vi ta hit en reparatör som fixade flera av maskinerna på plats. Sedan har det, peppar, peppar, fungerat klanderfritt. Enda undantaget är spisen, där snabbplattan strejkat vid två tillfällen, båda gångerna efter att jag rengjort spisen och tydligen använt för mycket vatten. Efter en tids vila och upptorkning har plattan börjat fungera igen. Men nu börjar jag oro mig för att alla maskiner ska rasa ihop samtidigt. Då blir det inte kul. Men den dagen den sorgen.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!