fredag 27 januari 2012

MÖNSTER > Välsittande sockor med förstärkt häl

 


Stickor: strumpstickor 3,5 mm
Garn: lämpligt för stickor 3,5 mm
Åtgång: c. 150(150)200 g
Sträckning: 21 m slätstickning = 10 cm
Storlek: c. 30(38)46

Lägg upp 40(48)56 m och fördela dem på de fyra stickorna, 10(12)14 på vardera. Varvbyte är alltid mellan sticka I och IV. Sticka resår­stick­ning 2 rm, 2 am i 12(14)16 cm eller så långt sockskaft som du vill ha.

Förstärkt häl:
Hälen stickas av de 20(24)28 maskorna på stickorna I och IV. Sticka därför maskorna på sticka I och vänd sedan på arbetet.


Varv 1: Lyft en maska avigt utan att sticka den och sticka resten av varvet avigt. Vänd arbetet.
Varv 2 (förstärkt slätstickning): *lyft första m rätt utan att sticka den, sticka 1 m rät* och upprepa *–* varvet ut.
Upprepa dessa två varv ytterligare 9(11)13 gånger tills du totalt har stickat 20(24)28 varv.

Sticka ett v avigt som ovan och därefter börjar avmaskningen för häl­botten, men med samma förstärkta slätstickning på rätsidan som hit­tills.

Varv 1: Sticka från rätsidan tills det återstår 7(9)10 m på den vänstra stickan (= sidomaskor). Gör då en överdragshoptagning genom att lyf­ta en maska rätt, sticka följande maska rätt och dra den den lyfta mas­kan över denna. Vänd arbetet.

Varv 2: Lyft första maskan avigt, sticka 6(6)8 m avigt och sticka de två följande mas­korna avigt tillsammans. Återstående maskor på vänster sticka är sidomaskor. Vänd arbetet.

Varv 3: Lyft första maskan rätt, sticka tills det återstår 6(8)9 m på den vänstra stickan. Gör en överdragshoptagning. Vänd arbetet.

Fortsätt att på samma vis minska antalet sidomaskor med 1 i slutet av varje varv och observera att antalet mittmaskor mellan sidomaskorna hela tiden förblir 8(8)10 stycken. När sidomaskorna har tagit slut stick­ar du ett sista varv förstärkt slätstickning samtidigt som du delar upp mittmaskorna på två stickor. Plocka sedan med virknål upp 10(12)14 maskor längs hällappens vänstra sida + 1 maska mellan sticka I och II och för över maskorna på sticka I. Sticka slätstickning på sticka II och III. Plocka upp 10(12)14 + 1 maskor på hällappens högra sida och av­sluta varvet med slätstickningen på sticka IV.

Du ska nu ha totalt 50(58)68 maskor fördelade så här:

Sticka I: 15(17)20 maskor
Sticka II: 10(12)14 maskor
Sticka III: 10(12)14 maskor
Sticka IV: 15(17)20 maskor

Härefter är det slätstickning hela vägen och dags att börja med kil­intagningarna på fotens sidor:

Varv 1: Sticka tills du har 2 maskor kvar på sticka I. Sticka dessa rätt tillsammans och fortsätt med sticka II och III. På sticka IV gör du en överdragshoptagning på de första 2 maskorna. Fortsätt med slät­stick­ning varvet ut.

Varv 2: Slätstickning.

Varv 3: Minska på sticka I och IV som på varv 1.

Varv 4 och 5: Slätstickning.

Varv 6: Minska på sticka I och IV som på varv 1.

Varv 7, 8 och 9: Slätstickning.

Varv 10: Minska på sticka I och IV som på varv 1.

Varv 11, 12, 13 och 14: Slätstickning.

Varv 15: Minska på sticka I och IV som på varv 1. Intagningarna på stl 30 och 38 är nu färdiga.

Varv 16, 17, 18, 19 och 20: Slätstickning.

Varv 21: Minska på sticka I och IV som på varv 1. Intagningarna på stl 46 är nu färdiga.

Fortsätt med slät­stickning.

När sockan mäter 15(20)25 cm från hälens baksida eller när arbetet täcker lilltån börjar du minska för tårna.


På stickorna I och III stickar du till 3 maskor återstår på stickan. Sticka 2 maskor tillsammans och den sista maskan rätt.

På stickorna II och IV stickar du första maskan rätt och gör sedan en överdragshoptagning på de 2 följande maskorna.

Minska på samma sätt på vartannat varv till det återstår 5(6)7 maskor på vardera stickan. Därefter minskar du på varje varv tills du har bara 2 maskor kvar på vardera stickan. Klipp av garnet och dra det genom maskorna. Fäst väl på arbetets avigsida.
15 kommentarer:

 1. Hej

  Varma och sköna sockar ser det ut att ha blivit. Själv har jag nästan bara sådanadära "golfstrumpor" sådana med 18 hål i.......haha

  Så dags införskaffa nya tror jag.

  SvaraRadera
 2. Kanske sticka ett eget par..? Av Monkan får du säkert låna stickor och beskrivningen har du ju här ;o)

  SvaraRadera
 3. Dom ser jättefina ut, och jag får en sån lust att sticka sådana, men vi använder aldrig raggsockar...
  Ha en trevlig helg, kram, Monica

  SvaraRadera
 4. Återigen ryckte det till i mitt nästan obefintliga samvete. Ja, ja! Jag ska skärpa mig. I garnpåsen skriker en ensam socka efter sällskap och garnet räcker till ytterligare ett par. Ska prova ditt mönster då!
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 5. Monica:
  Nävars, det kan jag nog förstå, att ni där i södern inte har användning för yllesockor :o) Annat är det för oss här i "norra ishavet" ;o)

  Kerstin:
  Nej, nej, nej!! Inte få dåligt samvete nu, för sjuttsiken! Handarbete ska vara lustfyllt, inte kännas som ett nödvändigt ont. Se inlägget som en bra-att-ha-grej istället, att dra nytt av OM andan faller på :o)

  SvaraRadera
 6. Hej
  Jag undrar hur man gör om man vill ha en str emellan 30&38?
  /Linn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öka bara antalet med maskor för storlek 30 med 4 stycken så att du får en uppsättning till med 2 aviga + 2 räta. En resårrepetition består alltså av 4 maskor och du ökar alltid med 4: 4-8-12 osv.

   Om du istället väljer att sticka enkel resår, dvs 1 avig + 1 rät, kan du öka/minska antalet maskor med 2-4-6 osv.

   Lycka till!

   Radera
  2. Tack så mycket för hjälpen;) nu ska de stickas vidare;)

   Radera
 7. Jag hittade din beskrivning på nätet efter att sökte "sticka förstärkt häl". Vilken pedagogisk beskrivning! Stickar mitt livs första socka och hälen är nästan färdig! Tusen tack! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så roligt! Det gläder mig alltid när jag lyckas reda ut begreppen på ett begripligt sätt (för åtminstone någon) :)

   Radera
 8. Tusen tack! Så bra skrivet ... Jag har aldrig stickat förstärkt häl fast jag stickat många par sockor. Har bott största delen av mitt liv i Norrbotten och där behövde både jag och barnbarnen bra sockor. Så nu ska jag försöka mig på detta att ge till svärsonen i Kalix. Kram, Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv, för bidraget till kaffekassan! Det händer inte ofta men är alltid lika välkommet när det gör det :D Lycka till med sockstickandet och god jul lite i förskott!

   Radera
  2. En riktigt God Jul till dig med!

   Radera
 9. Svärmor stickade alltid bra sockor men tyvärr är hon inte i livet för förfrågan men nu är jag dig tacksam för BRA mönster! Stort tack!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Himla roligt att höra att du har haft nytta av mönstret!

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!