onsdag 5 september 2012

FPA:s i sanning outgrundliga vägar

DEN 11 MAJ ansökte jag hos FPA om en grundlig reha­bi­li­te­rings­ut­red­ning, för att få utrett vilken min kvarvarande arbetsförmåga är. Den an­sökan kompletterade jag dessutom med intyg över den sedermera uppdagade osteoporosen.

Den 8 augusti avslog FPA min ansökan med motiveringen att min ar­bets­förmåga inte ansågs ha minskat så att någon utredning skulle be­hövas. Avslaget grundade sig på utlåtande givet av deras sak­kun­nig­läkare, som konstaterat:

”Arbetsförmågan och förvärvsmöjligheterna hos den försäkrade har inte försvagats väsentligt och hon kan med stöd av arbets- och näringsbyrån återgå till arbete till uppgifter som motsvarar hennes utbildning och arbetserfarenhet.”

Den 15 augusti besvärade jag mig, utförligt, mot det här avslaget och idag kom FPA:s nya beslut (samt kopior av sakkunnigläkarens be­döm­ning). Inte helt oväntat har de inte kunnat rätta sitt tidigare beslut, utan har självfallet överfört ännu ett av mina ärenden till Besvärs­nämn­den för social trygghet. Handläggningstid min. 12 månader. As per usual.

I sitt utlåtande till Besvärsnämnden skriver de:

”/.../Undersökning och behandling är hälsovårdens ansvarsområde då det gäller de svårigheter som finns i diagnostiken och därmed också ansvaret för bedömning av arbetsförmågan.

Eh, hursa?! Läste jag rätt??

Jag är i början av 2011 av neuropsykolog bedömd som icke arbetsför. Detsamma av specialistläkare i juni 2011, som då sjukskrev mig med slutdatum ”t.v.”. Dessa två av hälsovården gjorda bedömningar av min ar­bets­förmåga har FPA glatt förkastat för länge sedan!

Och lik förbannat bedöms nu alltså min arbetsförmåga av deras egen sak­kun­nig­läkare, som sannerligen inte är en representant för hälso­vården och som aldrig träffat mig personligen?? Alltså, hur fan ska de ha det egentligen?!

Hela denna jävla myndighet borde ställas inför rätta för åtminstone förskingring av skattemedel. Fatta hur mycket av våra skattepengar som går upp i rök i och med detta pappersmedicinerande! Jag upp­re­par därför:

Skriv under namninsamlingen mot försäkringsdiktaturen i Finland!

Härutöver kan jag konstatera att Alandia-bolagen tydligen hittat till namninsamlingen. Fast några påskrifter från det hållet lär vi inte kunna räkna med.4 kommentarer:

 1. Dom går ju stick i stäv emot sina regler och lagar! Börjar det inte vara dax att ta det här ärendet ett pinnhål högre? Fick du tag på kusinen tex?

  Pipi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det häpnadsväckande hur diametralt motsatta besked det tycks vara okej att ge, utan att för ett ögonblick reflektera över hur korkat budskapet blir??

   "Du är i vårt tycke för frisk för att vara sjuk, så ut och jobba nu bara, din lata jävel!"

   "Tro bara inte för ett ögonblick att vi tänker lägga två strån i kors för att möjliggöra den saken!"

   "Och du, för den delen är det ju inte VI som ska bedöma din arbetsförmåga, det ska dina läkare göra."

   "Fast deras bedömning godkänner vi ju inte, som du vet. Så UT OCH JOBBA NU, IDIOT, och lämna oss ifred för att fatta ytterligare några grundlösa och felaktiga beslut!"

   Det där högre pinnhålet är dessvärre långt ifrån inom räckhåll ännu. Nästa besvärsinstans är Försäkringsdomstolen, och dem får man inte besvära förrän Besvärsnämnden är färdigbesvärade. Och deras behandlingstid är sisådär 12 månader - om man har tur.

   Professorskusinen är inte aktuell för det här ärendet (i alla fall inte ännu). Hans juridiska know how tänkte jag spara tills det är dags att vira in pensionsförsäkringsbolaget i den varma rakduken ;o)

   Radera
 2. Förstår att du känner dig frustrerad över det byråkratiskt elände som ständigt pågår.
  Jag vet en del själv om hur det är.
  Försäkringskassan hittade till min blogg och ställde en massa frågor om det var jag som hade fixat den själv? Om jag känade pengar på den och vem som hade virkat/stickat allt som jag visade på bild...
  Ja, vad ska man säga???
  Storebror se dig.
  Kram och må s gott som du bara kan.
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag har nog mina aningar om att du är onödigt väl insatt i hur det kan bli. Men var glad för att du bor i Sverige! I Sverige finns både granskande, tuffa tv-program och en presskår som inte skakar i knäna och får tunghäfta när det skulle vara dags att rikta strålkastarna mot maktmissbruk, grova tjänstefel och konkreta brott mot gällande lag.

   I Finland får man leta med både förstoringsglas och lupp efter något motsvarande. Ännu idag, 2012, tycks det vara så att media/tjänstemän/jurister inte har stake nog att stöta sig med Staten. Skuggan av det forna Sovjet ruvar fortfarande mörk över oss och ser nogsamt till att inga större missförhållanden kommer fram i ljuset, till allmän beskådan.

   "Herreguud, det är det där galna fruntimret igen ... Jeeze ... Nåja, om vi tiger tillräckligt länge ger hon nog upp till slut, tror ni inte? Låt oss säga att vi håller på att göra något åt saken, så går hon kanske på det och lämnar oss ifred."

   Fat chance! Jag må vara ensam och jag må vara trött och sjuk, men idiot det är jag inte.

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!